Studie: Rug er bedre enn hvete ved slanking

Rug-holdig kost, fra en studie gjennomført av forskere ved Chalmers tekniske høgskole. Forskere konstaterer at den som velger rug i stedet for hvete går mer med i vekt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola
22. november 2021

I studien deltok 242 menn og kvinner mellom 30 og 70 år. De fikk en nøye tilpasset dagsrasjon av enten hvete- eller rug-produkter med samme energiverdi. Hvem som fikk hvete- eller rug var tilfeldig, samtidig som de fikk generelle kostholdsråd fra en dietist.

"Vi kunne tydelig se at de deltakerne som fikk rug gikk ned i vekt i høyere grad, og at mengden kroppsfett minket sammenliknet med de som fikk hvete", sier Kia Nøhr Iversen på avdelingen for matvitenskap på Chalmers og en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Begge gruppene gikk ned i vekt i løpet av studien. Men de som spiste rug-produkter gikk gjennomsnittlig ned ett kilo mer enn de som spiste hveteprodukter. Samtidig konstaterer forskerne at de som spiste rug dessuten mistet en halv prosent mer kroppsfett sammenlignet med den andre gruppen.

Tidligere studier har vist at de som spiser rug, som har et svært høyt innhold av kostfiber, ble mettere enn de som spiste tilsvarende mengde energi av hveteprodukter.

Et av målene med den nye studien var å se om det fantes en kobling mellom økt metning av rug og vekttap.

"Men i denne studien så vi aldri noen forskjell i appetitten, noe som overrasket oss. Vi tror dette kan skyldes at metoden vi brukte for å måle appetitten ikke er god nok. Nå må vi evaluere og utvikle metoden", sier Kia Nøhr Iversen.

På avdelingen for næringsmiddelvitenskap ved Chalmars, forsker man på hvordan kost bedre kan tilpasses individet for å oppnå større helsefordeler.

"Til tross for at vi ser en generell forskjell i vektnedgang mellom rug-gruppen og hvete-gruppen, finnes det også en svært stor variasjon innen gruppene. Økt forståelse for hvorfor ulike personer responderer ulikt på samme mat, kan bane vei for mer spesifikt designet mat ut fra den enkeltes behov. Akkurat nå undersøker vi om visse spesifikke bakterier i tarmen kan forklare hvorfor noen går mer ned i vekt enn andre etter rug-dietten", sier Rikard Landberg, professor i matvitenskap på Chalmers.

Studien er publisert i  Clinical Nutrition.