Persille er mer enn bare pynt

I romertiden ble persille brukt som medisinplante.
21. april 2024
AD

Persille er en av de mest kjente urtene i den vestlige verden, og den er svært populær i hager og krukker. De knallgrønne bladene med den pikante smaken brukes først og fremst som smakstilsetning i dressinger og salater.

Det er to typer persille - den storbladede, kontinentale varianten og en kruset variant. Den første har mer smak, mens den andre ser finere ut.

Persille (Petroselinum crispum) kommer fra det østlige Middelhavet. Navnet kommer fra gresk, der Petros betyr stein/berg (koblingen til urten er ikke kjent) og senlinon, som antas å være et gammelt gresk navn på selleri og som utseendemessig ligner ganske mye på persille. Crispum kommer fra latin og betyr krusete, med henvisning til at bladene  noen ganger er krusete. Det norske navnet persille, kommer fra Petroselinum. På engelsk heter den parsley (som har sin opprinnelse i gammelengelsk petersilie) og den franske peresil, som begge kommer fra Petroselium.

Kruspersille.

 

Medisinplante

Persille ble i romertiden opprinnelig brukt som medisinplante. Den har en antiseptisk virkning på blod og tarm og har trolig krefthemmende egenskaper.

Fra 1500-tallet og utover begynte man å dyrke persille i Italia som en nytteplante. Den spredte seg videre til England, Tyskland og andre europeiske land og trolig også til Amerika. Den vokste oftest i små hager og i private beplantninger. Nå for tiden er den i handelen året rundt.

Persille er en god urt som passer i matlagingen. Foto: Unsplash
 

Rik på vitaminer

Persille inneholder karoten som omdannes til vitamin A i kroppen. Faktisk er den rikere på karoten enn noen annen grønnsak. Persillen inneholder også vitaminene B, K og C pluss jern og kalsium.

Hvis man vil dyrke persille, plasseres den best i sol eller på et sted med litt skygge. Den tåler også noe frost.

Det vanlige er å bruke persillen som pynt på ulike retter. Som hovedingrediens finnes den i den franske urtekrem-persilladen, en blanding av persille og hvitløk, tilsatt olje, eddik og andre urter, samt i den libanesiske, vegetariske persille-salaten tabbouleh.

Mange setter pris på å legge rikelig med persille på en brødskive med smørstekte kantareller eller annet.  Det passer utmerket å servere pesto med persille til en god og smaksrik pastarett.

 

Persillepesto. Sunt og godt
 

Ad i artikkel – AdSense
AD