12 tegn på B12-mangel

B12-mangel kan gi bivirkninger som svimmelhet, glemsomhet, nummenhet eller prikking i hender og føtter. Foto: Unsplash
14. januar 2024
AD

Vitamin B12 spiller en viktig rolle ved omvandling av fett og proteiner til energi. B12 er også viktig for å transportere oksygen ut i kroppen. Likevel er vi ikke så flinke til å få i oss tilstrekkelig av dette vitaminet.

Eldre kvinner og veganere er i høyrisikogruppen for B12-mangel. Fordi leveren kan holde på et lager i fem år, kan vi unngå å merke mangel på vitaminet i kostholdet vårt.

Tegnene på B12-mangel kan virke som bagateller, men de kan føre til alvorlige helseproblemer hvis vi ikke gjør noe med det.

 Her er 12 tegn som kan tyde på vitamin B12-mangel:

 1. Dårlig balanse

Mange av oss tar god balanse for gitt. Å miste balansen kan ha ulike årsaker der mangel på vitamin B12 er en av dem. Vitaminet spiller en viktig rolle for den allmenne helsen, særlig for å opprettholde sentralnervesystemet som hjelper oss med å kontrollere balansen.

Når kroppen mangler vitamin B12, kan balansen settes ut av spill, og evnen til å bevege seg godt kan bli påvirket.

 1. Svimmelhet

  Tilbakevendende svimmelhet kan være tegn på B12-mangel. Foto: Uplash

Gjentakende svimmelhet kan være tegn på B12-mangel. Du føler deg kanskje svimmel når du reiser deg for raskt etter å ha sittet eller ligget lenge. Du kan også føle seg svimmel når du går opp eller ned en trapp, noe som kan være farlig på grunn av risiko for å falle.

Føler du deg ofte svimmel, kan det være nødvendig å gå til legen for å få målt B12-nivået.

 1. Mister følelsen

Når du har sittet lenge på en slik måte at blodomløpet hindres, er det naturlig å få denne stikkende kullsyre-følelsen. Hvis du får en lignende følelse uten å ha lagt trykk på en kroppsdel en stund, kan årsaken være mangel på B12. Et lavt nivå av vitaminet senker blodtrykket og forstyrrer også produksjonen av røde blodlegemer, slik at oksygentilførselen til de ytre kroppsdelene reduseres.

 1. Gulaktig hud

Et vanlig tegn på B12-mangel er gulsott der huden, det hvite i øynene, tungen og neglene blir merkbart gule. Når nivået synker, blir de røde blodcellene skjøre og brytes ned til stoffet bilirubin. Bilirubinet samles først i blodet og deretter i huden slik at den blir gulaktig.

 1. Dårlig syn

Ser du utydelig eller dobbelt uten å ha noen konstatert feil med øynene, kan årsaken være mangel på vitamin B12. Vitaminet er nødvendig for at synsnerven skal kunne sende informasjon og signaler fra øyet til hjernen. For lavt nivå av B12 kan skade synsnerven og til og med synet. Dette kan høres skremmende, men det er lett å gjøre noe med det ved å få i seg tilstrekkelig med vitamin B12.

Ser du utydelig eller dobbelt uten å ha konstatert noe feil med øynene, da kan årsaken være mangel på B12. Foto: Unsplash
 1. Muskelsvakhet

Kan du den ene dagen med letthet løfte tunge vekter på treningssenteret, men plutselig ha problem med å bære matvarene hjem neste dag? Da kan B12 være årsaken. Dette kan skje når kroppen ikke har nok vitamin B12 for å produsere røde blodlegemer som transporterer oksygen i kroppen.

 1. Andpusten

Det er normalt å føle seg trøtt etter en lang dag på arbeid eller etter hard trening. Føler du deg derimot stadig utmattet, selv uten noen fysisk tung aktivitet, kan du ha for lite B12. Mangel på vitaminet påvirker blodets kapasitet til å sørge for at de indre organene har tilstrekkelig mye oksygen, noe som fører til konstant utmattelse. Dessuten trengs B12 for å omvandle sukkeret i maten til energi. Med for lite B12 blir kroppens fordøyelse av sukker langsommere. Dette gjør at man blir fortere sliten.

 1. Hukommelsestap

De fleste av oss har et godt langtidsminne og et fungerende korttidsminne for å greie oss i hverdagen. Det er normalt at man innimellom glemmer hvor nøklene ligger, men når slik glemsomhet skjer daglig, kan årsaken være mangel på vitamin B12.

Mangel på B12 kan gi moderat demens, noe som minner om det første skrittet mot Alzheimers sykdom. Eldre og middelaldrende kan tro at de har fått Alzheimers når de faktisk har mangel på B12. En enkel blodprøve kan si mer om årsaken til den dårlige hukommelsen.

 1. Betent tunge

En rød og hoven tunge kan være et signal på at kroppen har for lite B12. Inflammasjonen kan få tungen til å se glatt ut fordi smaksløkene strekkes ut og forsvinner. Tilstanden kan gjøre det vanskelig å spise og dermed ytterligere minske mengden mat man får i seg. Dessuten kan noen med mangel på B12 få andre mer smertefulle symptomer i munnen, som en stikkende følelse i tungen eller en brennende, kløende følelse i munnen.

En rød og hoven tunge kan være et signal på at kroppen har for lite B12. Foto: Getty images
 1. Depresjon

Hvis du generelt har følt deg nedfor uten noen åpenbar grunn, kan mangel på vitamin B12 være årsaken til de deprimerende følelsene. En av vitaminets oppgave er å regulere dopaminnivået (kroppens føle-seg-vel-hormon), så mangel på vitaminet kan få deg til å føle deg mer nedfor enn vanlig.

Det er uklart hvordan vitamin B12 påvirker en kompleks tilstand som depresjon, men studier viser at deprimerte mennesker har redusert B12-nivå i blodet. Det er også vanlig at terapeuter anbefaler B12-tilskudd til de som er depremerte.

 1. Mageproblem

Har du problemer med magen, til tross for at du unngår å spise mat som kan irritere magen? Da kan mangel på B12 være en årsak til og med her. Mangelen gjør at cellene i fordøyelsessystemet ikke får tilstrekkelig oksygen for å kunne fungere normalt. Dette gir fordøyelsesproblemer, slik som diaré, oppblåst mage, mangel på appetitt og vekttap.

 1. Hårtap

De fleste av oss mister i gjennomsnitt 80 hårstrå per dag, men med mangel på vitamin B12 kan det bli mye mer. Akkurat som huden på kroppen, trenger hårbunnen også å puste. Den trenger oksygen, fuktighet og næringsstoffer. Når oksygentilgangen minsker, påvirkes alle cellene, også hårsekkene, og det kan gi håravfall og tynnere hår.

Vitamin B12 i kosten

Vitaminet B12 finnes først og fremst i matvarer fra dyreriket, slik som fisk, kjøtt, skalldyr, egg, melk og ost. Det kan også finnes i fermenterte produkter som har blitt melkesyrnet eller fermentert. En del drikker blir beriket med vitamin B12, som for eksempel soya- og havredrikk.

Få mer informasjon om B12 på blant annet disse nettsidene:

Lommelegen

NHI.no

Helsebiblioteket

Denne artikkelen gir uttrykk for synspunkter som er kronikørens egne.

Ved sykdomssymptomer, kontakt lege.

 

Ad i artikkel – AdSense
AD