Stoltenberg: NATO må forberede seg på vedvarende konkurranse med Kina

Europa gjorde en feil ved å stole på russisk olje og gass, og den feilen må ikke gjentas med Kina, sa NATO-sjefen.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, gir kommentarer til journalister da han ankom NATO-hovedkvarteret i Brussel under et to-dagers-møte i Det nord-atlantiske råd (NAC) på forsvarsministernivå den 15. - 16. juni 2023. Foto: SIMON WOHLFAHRT/AFP via Getty Images
11. februar 2024
AD

NATO må organisere og forberede seg på langvarig konkurranse med Kinas styrende kommunistregime, ifølge den vestlige militæralliansens toppdiplomat.

Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) fortsatt militære modernisering og infiltrering av infrastruktur-prosjekter rundt i verden, er de største, langsiktige truslene mot internasjonal fred og stabilitet, sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

"Vi må organisere oss for vedvarende konkurranse fra Kina, fastslo Stoltenberg i en tale den 1. februar ved Heritage Foundation, en Washington-basert konservativ tenketank.

"Kina moderniserer militæret og utvikler nye våpen uten noen form for åpenhet eller begrensninger. De handler urettferdig, kjøper opp kritisk infrastruktur, mobber naboene sine, ikke minst Taiwan, og prøver å dominere Sør-Kinahavet".

Stoltenberg la til at Kinas kommunistiske ledelse blir i økende grad koordinert med Russland, Iran og Nord Korea som en del av et bredere forsøk på å skape "en alternativ verdensorden der USA's makt blir redusert, NATO er delt og mindre demokratier blir tvunget til å knele".

"De truer vår frie verden. De bestrider åpenlyst amerikansk makt. Og det er ikke bare Amerika. De prøver å trampe på de globale reglene som holder oss alle trygge".

NATO våkner opp til Kina-trussel

Stoltenberg sa at NATO-ledere har hjulpet resten av Europa til bedre å forstå utfordringene fra KKP, selv om han merket at de var sene med å akseptere omfanget av trusselen. Til slutt erkjente han Trump-administrasjonens 2017-skifte i Kina-politikken som en vekker som har ført alliansen til handling.

Han lovet at NATO-ledere ikke vil gjøre samme feil med regimet i Beijing slik de gjorde med Moskva da de nektet lytte til president Donald Trump’s advarsel om avhengighet av russisk olje.

"Europa gjorde en feil ved å stole på russisk olje og gass", sa Stoltenberg. "Vi kan ikke gjenta den samme feilen med Kina. Avhengighet gjør oss sårbare".

Han erkjente at USA hadde hatt "rett" til å kritisere NATO-medlemmene i Europa for ikke å investere nok på forsvar. Det endrer seg nå, sa han, med høyere forsvarsutgifter over hele linjen. Noen land, slik som Polen, bruker høyere prosenter av BNP enn selv USA på forsvar.

I et forsøk på å sikre fortsatt støtte fra USA til NATO, fremstilte også Stoltenberg alliansen som et avgjørende verktøy for å fremme USA’s interesser og makt mot de stadig mer samordnede, autoritære makter.

NATO er en utrolig kraftfull organisasjon som fremmer USA sine interesser og mangedobler USA’s makt", sa han.

"Kina, Russland, Iran og Nord Korea er i økende grad allierte. Sammen undergraver de sanksjoner og press, svekker USA’s dollar-baserte, internasjonale finanssystem, gir næring til russisk krig i Europa og utnytter utfordringer for samfunnene våre".

Biden-administrasjonen søker konkurranse og samarbeid med Kina

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Jake Sullivan, snakket også om Kina-spørsmålet forrige uke og understreket administrasjonens posisjon om at Kina utgjør en "tempo-utfordring", men med en fullstendig frakopling fra økonomien, er det ikke gjennomførbart.

"Vi fastslo at Kina var den eneste staten med både intensjon om å omforme den internasjonale orden og har den økonomiske, diplomatiske, militære og teknologiske makten for å gjøre det", sa han i en tale arrangert av "Council on Foreign Relations".

"Vi ser tydelig den konkurransestrukturelle dynamikken i forholdet vårt til Kina, men vi er også fullstendig klar over at USA og Kina er økonomisk gjensidig avhengig av hverandre og deler interesser når det gjelder å håndtere transnasjonale problemer".

Sullivan satte lys på Biden-administrasjonens Kina-strategi om å "investere, justere, konkurrere" og understreket at nasjonen bør fokusere på å bygge allianser av varig, gjensidig nytte i stedet for bare å motarbeide Kina.

"Vi kan ikke behandle resten av verden som stedfortredende slagmarker, slik jeg tenker at USA og Sovjetunionen altfor ofte gjorde under Den kalde krigen".

Ad i artikkel – AdSense
AD