Søtpoteter: En næringsmessig kraftpakke for øyehelse, blodsukkerkontroll og reduksjon av inflammasjon

Søtpoteter. Foto: Piyaset/Shutterstoc
12. november 2023
AD

Å spise helsekost har blitt en retning innen kosthold for de som søker bedre helse og vektkontroll. Søtpoteter og søtpotet-blader er blant toppvalgene innen helsekost. Det rikelige fiberinnholdet hjelper på fordøyelsen, avgiftning og metthetsfølelse. I tillegg hjelper de til med å forhindre øyesykdommer forårsaket av elektroniske apparater og gir beskyttelse mot kroniske tilstander, som diabetes og høye blodlipider.

I et intervju med Health 1+1-programmet ved Epoch Times diskuterte ernæringsfysiolog Huang Yiling fra Koii Nutrition i Taiwan næringsverdien og de beste fordøyelsesmetodene for søtpoteter og søtpotet-blader, og hun belyste også noen forholdsregler for kostholdet.

Næringsmessige egenskaper til tre søtpotet-sorter

Søtpoteter er rike på stivelse. De inneholder også mye fiber, kalsium, vitamin A, betakaroten og polyfenoliske forbindelser, slik som flavonoider.

Næringsinnholdet i søtpoteter kan variere litt mellom forskjellige sorter. Søtpoteter med gult kjøtt har litt høyere innhold av kalsium, flavonoider, uoppløselig fiberinnhold og relativt mer stivelse. Søtpoteter med oransje kjøtt er rikere på beta-karoten og vitamin A. Søtpoteter med lilla kjøtt inneholder rikelig med antocyaniner, høye nivåer av flavonoider og uoppløselig fiber.

Epoch Times Photo
Illustrasjon: Epoch Times
Epoch Times Photo
Illustrasjon: Epoch Times

Søtpoteter og hjelp med kontroll av blodsukkeret

Huang forklarte at søtpoteter kan hjelpe med å stabilisere blodsukkernivået, primært på grunn av følgende faktorer:

1. Beskyttelse av bukspyttkjertelceller

Søtpoteter inneholder polyfenoliske forbindelser som flavonoider som fungerer som antioksidanter, reduserer oksidativt stress på bukspyttkjertelceller og beskytter den.

2. Indirekte regulering av blodsukker

De polyfenoliske forbindelsene i søtpoteter fungerer på samme måte som inkretin. Inkretin-basert medisinering blir ofte brukt ved diabetesbehandling og hjelper til med bedre blodsukkerkontroll ved å redusere glukoseproduksjonen i leveren.

En studie publisert i juli i magasinet Foods bekreftet at søtpoteter effektivt behandler type 2-diabetes. I søtpoteten finnes fenolsyrer, flavonoler, flavoner og antocyaniner som er aktive stoffer mot diabetes. Derfor er det bedre for enkeltpersoner med diabetes å erstatte stivelsesrik mat, som ris, med søtpoteter.

Huang advarte imidlertid at søtpoteter er rike på stivelse og at overdreven inntak av stivelse kan påvirke blodsukkernivået. Derfor er moderasjon nøkkelen.

Ernæringsmessige funksjoner i søtpotetblader

Taiwans populære avgiftnings-måltider inneholder søtpotetblader. Huang belyste noen viktige ernæringsmessige komponenter og helsemessige fordeler ved søtpoteter.

1. Uoppløselige fibre

Uoppløselige fibre oppfører seg som "tarmbørstere", øker volumet på avføringen, stimulerer og fremmer tarmbevegelsen og rask matpassasje gjennom fordøyelsessystemet. Uoppløselige fibre kan også fortynne tilfeldig, spiste giftstoffer (som tungmetaller og plantevernmidler), redusere sjansen for at giftstoffer kommer i kontakt med tarmveggen og forbedrer peristaltikken (rytmiske sammentrekninger i muskel-lagene), noe som kan hjelpe med å skylle giftstoffer ut av kroppen så raskt som mulig.

2. Klorofyll

Søtpotetblader som en dyp grønn grønnsak, er rik på klorofyll; en utmerket antioksidant.

3. Lutein, zeaxanthin og betakaroten

I den moderne verden blir folk jevnlig utsatt for elektroniske skjermer. Lutein og zeaxanthin i søtpoteten hjelper med å redusere skaden forårsaket av blått lys i øynene. Betakaroten som er funnet i søtpotet-blader, går over til vitamin A i kroppen og bistår funksjonen til de lys-sensitive cellene i netthinnen. Evnen til å se i skumringslys og til og med nattblindhet kan skje når inntaket av vitamin A og betakaroten er utilstrekkelig.

4. Kalsium, kalium, magnesium

Kalsium, magnesium og kalium som finnes i søtpoteter, er vitale næringsstoffer for å opprettholde kroppsfunksjoner, slik som bein, tenner, nerve- og muskelfunksjonen, metabolisme og riktig osmotisk trykk i kroppen. Magnesium er også gunstig for søvn og stabilitet i nervesystemet.

Forebygging av kroniske sykdommer med søtpoteter og -blader

Ifølge Huang er søtpoteter og blader utmerket valg av mat for å forebygge kroniske sykdommer.

1. Undertrykkelse av kronisk betennelse

Mange kroniske lidelser begynner med kronisk betennelse i kroppen. Søtpoteter og søtpotet-blader inneholder mange antioksidanter som beskytter DNA i cellene fra å bli ødelagt av frie radikaler og andre forurensere og dermed hemmer kronisk betennelse.

2. Avgiftning

Langvarig påvirkning av giftstoffer i tarmveggen kan føre til en cytopatisk effekt. Det høye innholdet av uløselig fiber i søtpotetblader letter rask eliminering av giftstoffer fra kroppen.

3. Forebygging av kardiovaskulære og cerebrovaskulære sykdommer

De rike kostfiber- og antioksidantnæringsstoffene i søtpoteter og søtpotetblader regulerer blodsukker, blodtrykk og blodlipider og reduserer risikoen for hjerte- og cerebrovaskulære sykdommer.

En studie publisert i 2021 i «International Journal of Molecular Sciences» beviste at søtpoteter er effektive i å behandle høyt blodsukker og regulerer unormale lipider i blodet.

4 . Øyebeskyttelse

Huang sa at mange mennesker opplever dårligere syn knyttet til utilstrekkelig næringsinntak.

Å bli utsatt for langvarig eksponering av blått eller intenst lys, kan lett føre til makula-degenererasjon og skade lyssensitive celler i øynene. Å spise mer søtpotet-blader som er rike på betakaroten, lutein og zeaxanthin, er utmerket for å opprettholde øye-helsen.

Lilla søtpoteter inneholder rikelig med antioksidanter og kan regulere ciliærmuskelen som omgir øyet og lindrer øyetretthet.

Dårlig blodsukker-kontroll øker risikoen for grå stær. Søtpoteter og søtpotet-blader kan hjelpe med å stabilisere blodsukkernivået.

De rike flavonoidene som er funnet i søtpoteter, kan øke elastisiteten i små blodårer, fremme den generelle helsen til øyets mikrovaskulatur. Dette er spesielt gunstig for å hindre dårligere syn og for å sikre øynene mot skade.

Hvem bør unngå å spise søtpoteter?

Huang vektla at personer med kronisk nyresykdom bør være forsiktige når de spiser søtpoteter og søtpotet-blader på grunn av det høye kaliuminnholdet. Folk med nyresykdom har problemer med å metabolisere overskudd av kalium, noe som kan føre til hyperkalemi. Hun foreslår at disse pasientene kan kutte opp søtpoteten i små biter og koke dem i vann før de blir spist, fordi kalium-ionene vil bli værende i vannet. Det samme kan gjøres med bladene.

Den beste måten å tilberede søtpoteter

Huang sa at å koke søtpoteter frigjør polyfenol-næringsstoffer som flavonoider. Rå søtpoteter kan i mindre grad frigjøre så mange næringsstoffer og kan forårsake mage-tarmbesvær. Det anbefales altså ikke å spise rå søtpoteter.

Ulike typer søtpoteter blir best når man benytter forskjellige tilberedelsemetoder. Søtpoteter med oransje kjøtt som har høyt nivå av betakaroten, passer for eksempel best for woking fordi denne metoden frigjør mer betakaroten. Siden lilla søtpoteter har høyt nivå av antocyanin, tåler de ikke høye temperaturer og passer ikke til frityrsteking.

Den beste måten å lage søtpoteter på er å dampe dem, etterfulgt av å bake dem i ovenen. Huang forklarte at damping er den beste måten å bevare vannløselige antioksidanter, som polyfenoler.

Huang vektla at søtpotetskall også er svært næringsrikt og inneholder mer fiber og flavonoider. Det er derfor bra å vaske søtpotetene grundig og spise dem med skallet på (uten for mye koking) fordi det bedrer inntak av flere flavonoid-forbindelser, noe som fremmer bedre helse.

Ad i artikkel – AdSense
AD