Skogbranner ødelegger samfunnet. Kinesiske medier har i ukevis unnlatt å kommentere saken

Under Det kinesiske kommunistpartiets 20. kongress ble Hunan formørket av store skogbranner. Bildet er tatt fra en brann i Xichang i Sichuanprovinsen i slutten av mars 2020. Foto: STR/ARP via Getty Images
20. november 2022

Skogbrannene som raser i Hunanprovinsen i Kina, startet den 17. oktober. Hittil har det vært helt stille om brannene i kinesiske medier. Brannene har så langt ødelagt to lokalsamfunn og drept to brannmenn.

Kinesiske nettbrukere mener at stillheten skyldes at partikongressen som pågikk fra den 16. til 22. oktober, har fått alt fokus fra statskontrollerte medier. Først den 25. oktober ble stillheten brutt da lokalbefolkningen i nærheten av brannområdet samlet seg for å holde en minneseremoni for de døde brannmennene.

På nettet er en video som viser hvordan titusenvis mennesker samlet seg og marsjerte med plakater for å hedre de som først stormet ut i brannene.

Deltakere direktesendte seremonien, men etter omtrent halve tiden ble signalene brutt.

—Zhao Lanjian, journalist

Det kinesiske nyhetsmediet Caixin som sies å være kjent for sin undersøkende journalistikk, rapporterte at brannen i Xintians fylke i Hunanprovinsen brøt ut den 17. oktober. Flere videoer viser brennende hus og hvordan brannen sprer seg i det omkringliggende fjellområdet i Xintian.

Zhao Lanjian som tidligere var journalist og som nå bor i USA, sier til Epoch Times sin kinesiskspråklige utgave at han ikke tror at kineserne på fastlandet vil få greie på noe i det hele tatt, til tross for at det en stor og ødeleggende hendelse. Ifølge Zhao har skogbrannene brent ned minst to lokalsamfunn, Yao og Jinling.

Den 24. oktober sa det kinesiske beredskapsdepartementet at de to døde brannmennene "var helter" og at over 860 brannmenn og redningsarbeidere ble sendt til området.

Zhao fortalte at minnestunden som ble arrangert om morgenen den 25. oktober, hadde fått godkjennelse av en lokal tjenestemann. Deltakere direktesendte seremonien, men etter nesten halve tiden, ble signalene brutt. Senere samme ettermiddag var det ikke lenger noen video å finne på nettet.

Ifølge Zhao ble all informasjon om skogbrannene sensurert under partikongressen, til tross for at den hadde pågått i flere dager og brant ned neste halvdelen av fylket.

I et søk i kinesiske nettverk har en offisiell rapport fra et provinsmøte i Hunan den 17. oktober vært en av de få sakene som er funnet på nettet. Denne informasjonen er heller ikke tilgjengelig lenger.

Den andre relaterte informasjonen som er blitt funnet, er en offisiell meddelelse fra myndighetene i Hunan etter et krisemøte den 19. oktober. Det advares om svært stor fare for skogbrann i hele provinsen og navngir særskilt sju byer og områder rundt Xintian.

Den 21. oktober rapporterte endelig statskringkasteren CCTV at det var sendt ut en rød advarsel om skogbrann i hele Sør-Kina. Ifølge prognosen som ble utstedt av myndighetene for krisehåndtering, skogbruk og vær, er det "stor til ekstrem tørke, og risikoen for skogbrann er ekstremt høy".

Det er ikke bare Xintian som er blitt rammet av skogbranner. Mens den kinesiske lederen Xi Jinping møtte delegatene fra Guangxi i Beijing på partiets 20. nasjonale kongress, brøt det ut skogbrann i Guangxiprovinsen.

Alt som ble lagt ut på nettet om skogbrannen i Guangxi på den sosiale medieplattformen Weibo, ble raskt slettet fra nettet. Kommentarene gikk i retning av at ingen brann ble tillatt å bryte nasjonalkongressens "bilde av fred og enighet", ifølge innlegg sitert av «Radio Free Asia».

Den 17. oktober brøt det ut skogbranner nesten samtidig i de tre naboprovinsene Jiangxi, Hunan og Guangxi, ifølge NTDTV.

Innenlandske medier nevner ingenting om brannenes alvorlighetsgrad eller omfang, men oppgir bare at de ikke har krevd noen dødsofre.

Lokalbefolkningen sier at brannene i Guangxi har ødelagt en hel skog og minst en landsby. NTDTV rapporterer også at en arbeider ved en bananplantasje døde i brannen og at det hverken fantes hjelp eller redningsmannskap i nærheten.

Den 26. oktober ble fjellområdene i provinsen Hunan stengt, og det er utstedt et bålforbud som gjelder fram til 30. november.