Samoa vraker store prosjekt som er støttet av det kinesiske regimet

Fiskebåter i havnen Samoas hovedstad Apia den 13. september 2015. Samoas nye statsminister har valgt å avvise et foreslått prosjekt som er finansiert av det kinesiske kommunistregimet. Foto: Mark Kolbe/Getty Images
30. mai 2021
AD

Samoas påtroppende statsminister har lovet å vrake et kinesisk utviklingsprosjekt i en av landets havner. Prosjektet som skulle kostet 100 millioner dollar, er for dyrt for Samoa som allerede har stor gjeld til Beijing, mener hun.

Dette er en stor kursendring mot Kina for den lille øy-nasjonen i Stillehavet. Fiame Naomi Mata'afa som er Samoas neste statsminister, har sagt at hun ønsker å opprettholde gode forbindelser med Kina, men at dette prosjektet ikke har prioritet.

"Samoa er et lite land. Havnene og flyplassene våre er tilpasset våre behov. Det er veldig vanskelig å se at vi skulle ha behov for et prosjekt av denne størrelsen, og det finnes mer prekære prosjekter regjeringen må prioritere", sier Fiame til Reuters.

Kraftig kursendring

Det dreier seg om et verft som skulle bygges ved Vaiusa Bay, nær Samoas hovedstad Apia. Prosjektet har vært en stor sak i valgkampen som nylig ble avsluttet. Sittende statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi mistet det parlamentariske flertallet i valget og etterfølges nå av Fiame.

Fiames handlinger utgjør en stor kursendring etter Tuilaepas politikk. I løpet av sine to tiår som statsminister har Samoa hatt tette bånd til Beijing. Fiame påpekte under valgkampen at Samoas voksende avhengighet av Kina var et viktig spørsmål for velgerne.

Skipsbygging er en del av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP) store, globale infrastrukturprosjekt som kalles "Den nye silkeveien", offisielt forkortet til BRI. Mange utviklingsland har tatt opp enorme lån i Kina som de ikke vil kunne betale tilbake. Et eksempel er Sri Lanka som overlot havnen i Hambantota til KKP i 2017, med en kontrakt på 99 år, for å dekke et lån på 1,4 milliarder dollar.

Kina er Samoas største kreditor. Cirka 40 prosent av statsgjelden består av lån til Kina. Landet har bare 200.000 innbyggere og lever hovedsakelig av enkelt landbruk, turisme, fiske og eksport av kokosnøtter.

Militære formål?

Tuilaepa har hevdet at verftet ville skape mange arbeidsplasser på øya, men andre politikere har kritisert dette og hevdet at prosjektet helt klart har militære formål.

"Hvorfor trenger et lite land som Samoa, som eksporterer 30 prosent av produksjonen sin og importerer 40 prosent av forbruket, et verft for 12 skip? Det er definitivt ikke for import og eksport, så jeg mener det må være et militært verft", sier parlamentsmedlem Faumuina Wayne Fong til Samoa Observer.

Kina har prosjekter i andre øy-nasjoner i Stillehavet som mange mener er til militært bruk.

"Vi har sett rapporter om at Kina er interessert i å åpne radarstasjonen på Kiribati og bygge en marinebase i den vestlige provinsen på Salomonøyene", sa Taiwans utenriksminister Joseph Wu i 2019.

Ad i artikkel – AdSense
AD