Naturens rytme: Høsten og den fysiske helsen - Del 1

Hverdagstips i henhold til yin og yang

Høsten er ifølge kinesisk tradisjon en tid da man stresser ned og samler energi til den kalde tiden av året. Foto: Shutterstock
13. august 2023
AD

Ifølge kinesisk legekunst føler man seg best når man kan følge naturens rytme. Akupunktør Benjamin Kong forteller hva det innebærer og deler også sine hverdagstips for god fysisk helse.

Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) er et flere tusen år gammelt helbredende system med en helhetlig tenkning som ivaretar den fysiske kroppen, men også det mentale og åndelige velværet.

Benjamin Kong kommer fra Kina og er utdannet både i tradisjonell kinesisk medisin og Vestens medisin. Fra 2006 har han bodd i Sverige og har drevet egen akupunkturklinikk der siden 2010.

Naturens forandring går i sykluser mellom yin og yang, og den gjentar seg år etter år. Denne syklusen er en naturlov som må følges for alt liv.

Benjamin Kong, akupunktør

Han forklarer hva som menes med å følge naturens rytme.

”Menneskene lever i universet, mellom himmel og jord. Naturens forandringer går i en syklus av yin og yang, og den gjentas år etter år. Denne syklusen er en naturlov som må følges for alt liv. Menneskelivet er også en rytme. Hvis livets rytme og naturens rytme går i faser, fungerer ting smidig. Det beste er å følge himmelen og jordens rytme, naturens rytme.”

De fire årstidene er himmelens og jordens rytme. Kong sier at gjennom å tilpasse seg årstidene, tar man hensyn til loven om yin og yang.

”Hvis du tilpasser deg rytmen, blir du svært energisk. Hvis man går mot rytmen, mister du energi og blir svært sliten, og da kan sykdommer oppstå.”

Benjamin Kong er utdannet i både tradisjonell kinesisk medisin og vestlig medisin. Foto: Privat

”Praktisk sett innebærer det at du regulerer fysiske aktiviteter, livsstil og kosthold i henhold til årstidene”, forklarer han. ”Når du kan følge forandringene i det ytre, får du balanse i det indere."

Om høsten er det mindre sol og lys, og kald vind begynner å blåse. Høsten er også innhøstingstid. Hva innebærer det for menneskene?

”Naturen bærer frukt når livet har sin storhetstid. Dette er begynnelsen på innhøstingsesongen; høste inn fra vårens og sommerens arbeid. Dessuten er dette en tid for å hente inn igjen sin indre yang. Man trenger også å gjenopprette sitt eget sinn for å skape fred og ro.”

Ifølge kinesisk legekunst er yang med sin varmende karakter den dominerende energien i naturen sommertid, mens yin med sin kjølende karakter dominerer om vinteren. I løpet av høsten og våren veksler disse slik at den ene blir svakere, mens den andre øker i styrke.

På samme måten som naturen om høsten gjør seg klar for å gå i dvale, tenker man seg innen kinesisk legekunst at det er på tide for menneskene å gå i dvale for å ta seg inn igjen og hvile.

”I denne perioden bør du gradvis redusere trening og unngå for hard trening. Siden den varme sommeren er over, må vi vende oss innover før den harde vinteren.

Kong forklarer at mer mosjon og fysiske aktiviteter passer best om våren og sommeren. Når vi mosjonerer, er yang-energien for det meste i musklene og mindre i de indre organene. Hvis du minsker den fysiske aktiviteten om høsten, kommer mer yang inn i de indre organene. Det er dette han mener med å hente tilbake den indre yang.

Yin og yang er sentrale innen kinesisk filosofi. De har ulik karakter og symboliserer ytterpunkter. Foto Shutterstock

For å hjelpe kroppen med å tilpasse seg årstidene, sier Kong at maten, hvordan og hva vi spiser, er viktig.”Når yang-energien vender tilbake til de indre organene, blir magen langsomt varmere og fordøyelsen blir bedre. Da kan du bedre ta opp næring fra maten.

Han sier at høsten derfor er en god tid for å spise mer kjøtt, fordi kjøtt er vanskeligere å fordøye enn annen mat.

Om høsten er luften tørr. Dette forårsaker ofte kløende hals, tørr nese, sprukne lepper, tørr hud, håravfall og tørr avføring, sier han. Dette kan påvirkes gjennom mat.

”Du bør da spise det som fremmer produksjon av kroppsvæske og den smørende virkningen disse har i hele kroppen.”

Bra mat for dette er sopp, nøtter, frø, pærer, lotusblomst, gresskar, honning, soyamelk, meieriprodukter, ananas, epler, grapefrukt og sitron.

”Kroppen trenger ekstra væske for å motvirke et tørt miljø. Det er kinesisk tradisjon å spise grøt til frokost og suppe til middag som er laget på disse ingrediensene.”

Håravfall kan ha ulike årsaker. Benjamin Kong sier at en del som lider av håravfall, kan få bedre hårvekst gjennom å spise mat med syrlig smak og tilsette kjøtt eller kjøttbuljong.

Han forteller at gode matvaner hjelper kroppen med å ta opp næring og få overskudd. Lettfordøyelig mat brytes ned i løpet av en til to timer etter at den har kommet ned i magesekken. Tungt fordøyelig mat tar fire til fem timer på å forlate magen. Gode matvaner hjelper prosessen med å fungere bra.

Han gir fire tips til gode matvaner:

Unngå å spise for raskt. En del mennesker er så travle at de kanskje ikke tar hensyn til kostholdet. Når de er sultne, spiser de raskt uten å tygge maten tilstrekkelig. Dette kan føre til at magen mister sin normale funksjon.

La hjernen hvile når du spiser. Å spise mens du ser på TV eller på mobilen, kan lett forstyrre magens funksjon. Etter måltidet bør du ikke straks sette deg ned for å arbeide. Hvil litt. Da kan tilstrekkelig energi gå til magen for å ta hånd om fordøyelsen.

Spis for det meste varm mat. Kinesere liker å spise varm og tilberedt mat, noe som er svært bra for fordøyelsen. Kinesisk medisin mener at "kulde leder til stagnasjon". Kald mat kan gi problemer i kroppen, slik som IBS (irritabel tarm-syndrom), dysmennoré (smertefull menstruasjon), men også svulster. Mange sykdommer skyldes for mye kald mat. Rå grønnsaker og kjøtt, særlig rått kjøtt, forstyrrer fordøyelsesprosessen i mage- og tarmsystemet, ifølge kinesisk medisin.

Unngå å spise for mye til feil tidspunkt. Morgen og lunsjtid er de beste tidene for kroppen å ta imot mat. Da skal vi spise tilstrekkelig med mat. Til kveldsmat er det bedre å ikke spise så mye fordi det nærmer seg leggetid. Noen spiser ikke frokost og spiser kanskje i stedet mye kveldsmat. I blant spiser man nærmere midnatt. Gjør man det til en vane, kan det skape dysfunksjon i mage-tarmkanalen og føre til ulike sykdommer.

Ingefær har varmende egenskaper. Foto: Shutterstock

Noen fryser lettere enn andre. Innen TKM anser man at menneskers kropper har ulik natur. Benjamin Kong sier at en del fryser lett på grunn a mangel på yang-energi.

”Man kan få yang-mangel på grunn av høy alder eller på grunn av usunne livsstilvaner, som for eksempel trening på feil tidspunkt, at man ofte sovner seint, at man ikke har på seg tilstrekkelig varme klær når det er kaldt eller at man altfor ofte spiser og drikker noe kaldt.”

Han forklarer at yang er som en liten sol i kroppen. Mangel på yang gjør at kroppens "ild" ikke er tilstrekkelig. Hvis kroppen er kald av natur, kan det gi nedsatt blodsirkulasjon og føre til smerte. Særlig kvinner med menstruasjon bør beskytte seg mot kulde og spise og drikke mest varmt.

For å støtte yang er det bra å spise mat som er varm av natur, forteller Kong. Ingefær kan varme den som er kald, og er godt i suppe eller å drikke som te. Han råder likevel til heller å innta den på formiddagen enn om kvelden, fordi den kan gi for mye aktivitet i kroppen om natten når du skal være i en rolig tilstand.

Ved sykdomssymptom, kontakt lege.

Kontakt journalisten: [email protected]

 

FAKTA

DE FIRE ÅRSTIDENE IFØLGE TKM

Våren: Yang-energien øker i styrke og har sterk påvirkning på menneskekroppen. Om våren er det lurt å mosjonere mer. Mosjon kan forbedre blodsirkulasjonen, styrke immunforsvaret, bidra til vektreduksjon og redusere stress. Moderat anstrengende mosjon er best.

Sommeren: Yang-energien med sin varmende karakter dominerer. Naturen blomstrer og kroppens forbrenning øker. Folk har mer sosiale aktiviteter. Varmen gjør at kroppen svetter, noe som hjelper til med å kjøle ned kroppen og drive ut fuktighet. Det kan forebygge sykdommer i den kalde delen av året.

Høsten: Yin-energien blir sterkere i naturen. For å forberede seg for den kjølige perioden, bør man styrke den indre yang-energien ved å redusere mosjon, spise mer varm mat og gjerne spise mer kjøtt.

Vinteren: Yin-energien dominerer. Da trengs det mer hvile og mindre fysisk aktivitet for å ikke svette og det kreves lengre søvnperioder. Godt kosthold om vinteren er fett i passe mengder og proteinrik mat. For eksempel er nøtter og lammekjøtt bra.

Ad i artikkel – AdSense
AD