Når hadde du sist en god natts søvn?

En god natts søvn kan ha mange helsefordeler. Foto: Shutterstock
23. oktober 2022
AD

Den moderne levemåten fører med seg stress og press og forårsaker at folk mister nattesøvnen. Søvnløshet kan skyldes mange faktorer. En forsknings-studie fant ut at arbeidet vårt også kan spille inn når det gjelder søvnløshet.

«American Sleep Association» rapporterer at en av tre mennesker strever med søvnforstyrrelser på et tidspunkt i livet. Langvarig dårlig søvn kan få alvorlige konsekvenser. Mangel på søvn har vært knyttet til høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, kognitiv svikt så vel som andre helseproblemer. Det kan også skade en persons årvåkenhet og kognitive evner.

Mange faktorer spiller inn som kan påvirke søvnkvaliteten, slik som raseri og humørsvingninger. Men det er en synder som vi ofte overser, det er jobben vår. Dr. Racel Salas som er søvnspesialist og assisterende medisinsk direktør ved «Johns Hopkins Sleep and Wellness Center», fortalte til CNBC’s program «Make It»: "Det du gjør i løpet av dagen og på arbeid, påvirker søvnen din om natten og hvor god du føler deg når du våkner opp neste morgen".

Dr. Ilene Rosen som er førsteamanuensis i medisin for søvnstudier ved «University of Pennsylvania Hospital», sier at søvnmangel kan påvirke arbeidsytelsen og gjøre deg irritabel og lite produktiv.

Her er en oppsummering av hvordan arbeidet kan ødelegge søvnkvaliteten basert på eksperters meninger og hvordan du kan våkne opp og føle deg mer glad og mer energisk:

Ikke drikk kaffe med koffein etter kl 16.00

Professor Phyllis Zee som er leder for søvnmedisin og professor i nevrologi ved «Northwestern University Feinberg School of Medicine», sier at koffein stimulerer kroppens sentralnervesystem, noe som holder deg våken og på vakt. Effekten kan vare mer enn fire timer og gjøre det vanskeligere å slappe av før sengetid.

For å få bedre nattesøvn anbefaler ekspertene at en kontorarbeider slutter å innta koffein en gang mellom lunsj og klokken 16.00.

A cup of coffee being poured with coffee beans scattered around
Eksperter anbefaler å stoppe kaffedrikking en gang mellom lunsj og klokken 16.00 for å få bedre søvn. Foto: Shutterstock

Kanskje du kan nyte en kaffe eller en kopp te gjennom dagen for å holde deg våken under møter og prosjekter. Imidlertid vil det sannsynligvis koste deg noe om kvelden.

Hvis du er utsatt for koffeinfølsomhet, anbefaler dr. Salas som er søvnspesialist, å stanse daglig kaffeinntak en gang mellom lunsj og klokken 16.00 hver dag. Du kan erstatte kaffen din med sodavann, fruktjuice eller andre koffeinfrie drikker. Det som er enda bedre, er at du erstatter kaffen med en rask spasertur.

Overtid

Noen ganger må en arbeide overtid. Forlenget arbeidstid betyr færre timer til trening. Da må du legge treningen til senere på kvelden.

Men Rosen som er søvnforsker og førsteamanuensis innen medisin ved «University of Pennsylvania Hospital», sier at trening etter mørkets frembrudd kan forstyrre søvnen.

Hun forklarer: "Kardiovaskulær trening øker kjernekroppstemperaturen i rundt en time eller to og forstyrrer kroppens naturlige prosess med å kjøle seg ned. Avkjølingsprosessen hjelper oss med å sovne". Rosen foreslår å avstå fra trening innen tre timer før sengetid. Dr. Salas legger til at den samme regelen gjelder middagstid. "Å spise et stort måltid eller drikke alkohol vil påvirke søvnkvaliteten".

Hun forklarer også at spising før sengetid kan være årsak til fordøyelsesproblemer og sure oppstøt. Selv om alkohol kan ha en beroligende virkning i utgangspunktet, stimulerer det stoffskifte-prosessen vår som har innvirkning på dyp søvn. Det er sannsynligvis hvorfor hodet føles tungt etter en kveld med alkohol.

Epoch Times Photo
Unngå å spise et stort måltid eller å drikke alkohol før sengetid hvis du arbeider overtid. Foto: Shutterstock

Rosen sier at å arbeide overtid gjør deg tilbøyelig til å glemme eller komme ut av noen av leggerutinene dine. "Enten det er å ta et varmt bad eller lese litt i favorittboken din, er disse vanene avgjørende. De signaliserer til hjernen at det er tid for å gå til sengs, og dette hjelper deg til å sovne raskere.

Rosen la også til at du bør la HITT (høyintensiv trening) stå over til neste morgen eller ettermiddag hvis du ønsker å sove godt etter å ha arbeidet overtid på kontoret.

"Du bør også bruke tid til å slappe av og spise middag to timer før sengetid".

Ta igjen tapt søvn i helgene

Noen kontorarbeidere tror at å ta igjen søvn i løpet av helgen, kan hjelpe dem med å komme seg etter søvnmangel i løpet av uken. Salas sier: "Du vil aldri bli i stand til å ta det igjen."

Rosen mener at å ha regelmessige søvnvaner kan være utfordrende i en hektisk hverdag, men dess mer regelmessig du gjør den, dess bedre vil søvnkvaliteten bli.

Hun anbefaler at alle bør sikte på en åtte-timers søvn daglig og arbeide med å regulere kroppsklokken.

"Søvn er et menneskes grunnleggende behov. Helserisikoenn øker når vi ikke sover nok. Dette virker inn må hukommelse, kognisjon og fordøyelse", sier Rosen igjen.

Når du forbedrer søvnkvaliteten, avtar ikke bare angst, men produktivitet og konsentrasjon vil også få et skikkelig løft.

Ad i artikkel – AdSense
AD