Nå vender vi bladet. Det nye kinesiske året er oksens år

Oksen er hardtarbeidende og kompetent, men forsøker ikke å stå i sentrum. Likevel får de den anerkjennelsen de fortjener. Illustration: Annie Wu
3. april 2021
AD

Vi gikk inn i et nytt år ifølge den kinesiske månekalenderen. Vi la rottens år bak oss, et år som viste seg å være krevende for hele verden. Fredag den 12. februar 2021 tok vi sammen med ny-månen et stort skritt inn i oksens år.

"Flittig, intelligent, pålitelig og ansvarsfull" er det som best beskriver oksen og også oksens år.

Oksen er det andre av 12 dyr i den kinesiske zodiaken. Hvert dyr representerer et helt år. Etter 12 år og det siste dyret, begynner syklusen om igjen. Det er rotten, oksen, tigeren, kaninen, dragen, slangen, hesten, geita, apen, hanen, hunden og grisen som alle har fått sin plass i zodiaken. Legenden sier at rekkefølgen av dyrene ble bestemt etter den rekkefølgen dyrene kom i mål i et løp som Jade-keiseren hadde innbudt til. Løpet ble arrangert bare for å se hvilke dyr som skulle få være med i zodiaken. Den godlynte oksen kom på 2. plass etter rotten, som hadde ridd på ryggen hans og fått hjelp over elven.

Oksen har vært til stor hjelp for mennesker gjennom hele vår sivilisasjon og en god medhjelper innen jordbruket. I den kinesiske kulturen er oksen en trofast venn som har bidratt mye til samfunnets utvikling.

Det kinesiske tegnet for okse er 牛 (Niu) og inngår i rundt 300 andre kinesiske tegn.

Liksom oksen er mennesker som er født i oksens år, arbeidsomme, forsiktige og holder fast ved det de tror på. De er hardtarbeidende, flittige, intelligente, pålitelige, systematiske, ærlige og ansvarsfulle.

”牛轉乾坤” betyr omtrent slik: "oksen vender ting (til det bedre)" og er et uttrykk for oksens år og uttales på samme måte som 扭轉乾坤: «universets vendepunkt».

Forhåpentligvis kan oksens år snu på og avslutte den nåværende covid-19-pandemien. På omtrent samme tid i fjor, ved det forrige kinesiske nyåret, begynte viruset å spre seg over hele verden. Fra og med det første utbruddet i byen Wuhan i Kina og fram til nå, har viruset drept 2,2 millioner mennesker, ifølge WHO.

Covid-19-pandemien har ikke bare tatt mange menneskeliv, men har også hatt en enormt negativ innvirkning på verdensøkonomien og har forandret våre sosiale liv.

Vi ønsker alle det nye året med et nytt stjernetegn velkommen. Kanskje oksens utholdende og ubevegelige natur kan hjelpe oss til å gå gjennom de vanskelighetene som vi møter akkurat nå. Forhåpentligvis får vi også i dette året vende tilbake til en mer normal tilværelse.

Ettersom oksen har mange bra kvaliteter, brukes ofte ordet Niu (okse) når en gir andre komplimenter. De senere generasjonene i Kina bruker ordet okse ikke bare som et substantiv, men også som et adjektiv, for å beskrive noe.

Når en sier "Niu!" og gir tommelen opp, betyr det "Svært imponerende!" eller "Du er svært dyktig!" Ordet kan anvendes til alt som er imponerende og beundringsverdig.

Takket være oksens harde arbeid og sin flid og utholdenhet, er oksen et edelt symbol i den kinesiske kulturen. Gjennom hele den kinesiske historien har forfattere og poeter skildret og hyllet oksen i sine litterære verk. Mange kinesere refererer til seg selv som en okse eller ku.

Det kinesiske nye året er en fin mulighet for å slippe alle uenigheter og oppriktig ønske hverandre fred, god helse og lykke. Kinesere har en mengde uttrykk for å ønske hverandre et godt nytt år. Epoch Times’ redaksjon griper sjansen og ønsker alle: "Níu nián hǎo – et godt nytt oksens år!"

FAKTA

DEN KINESISKE MÅNEKALENDEREN

De fleste land bruker i dag solkalenderen (den gregorianske kalenderen); den som Norge bruker. Nå for tiden anvender også Kina den gregorianske kalenderen parallelt med den tradisjonelle, kinesiske månekalenderen.

Den kinesiske månekalenderen er egentlig en måne- og solkalender, en lunisolar-kalender.

Forskjellen i tidsregning mellom solkalenderen og den kinesiske månekalenderen er i korthet dette:

Ett år i en solkalender er den tiden det tar for jorden å gå rundt solen. Hver måned i solkalenderen har samme antall dager, år etter år, utenom en justering ved skuddår.

I en måne- og solkalender regner man tiden som jorden tar for å gå rundt solen, akkurat som solkalenderen. Man regner også tiden det tar for månen å gå rundt jorden. En månerunde regnes som en måned. Det gjør at en måned i den kinesiske månekalenderen er noe kortere enn i den gregorianske. For å justere dette med solkalenderen, blir det iblant 13 måneder i et år.

Oksens år i de siste 100 årene

Hvis du er født i noen av følgende perioder, er du okse:

12 jan 2021 – 31 jan 2022

26 jan 2009 – 13 feb 2010

7 feb 1997 – 27 jan 1998

20 feb 1985 – 8 feb 1986

3 feb 1973 – 22 feb 1974

15 feb 1961 – 4 feb 1962

29 jan 1949 – 16 feb 1950

11 feb 1937 – 30 jan 1938

24 jan 1925 – 12 feb 1926

6 feb 1913 – 25 jan 1914

Ad i artikkel – AdSense
AD