Myndighetene i Russland forbyr tilgang til Facebook og Twitter

Styreleder for Facebook og administrerende direktør Mark Zuckerberg vitner ved en høring i «House Financial Services Committee» i Washington den 23.okt. 2019. Foto: Erin Scott/Reuters
6. mars 2022
AD

Russlands kommunikasjons-byrå Roskomnadzor sa fredag at de kommer til å blokkere tilgangen til Facebook i Russland. De hevdet at de russiske nyhetsbyråene har vært diskriminerte siden oktober 2020. Senere samme fredag fortalte kontoret Russlands nyhetsbyrå Interfax at de ville blokkere tilgangen til Twitter.

I en uttalelse fra byrået som ble lagt ut på nettet, kunne de fortelle at Facebook har deltatt i "26 tilfeller av diskriminering overfor Russlands medier og informasjons-kanaler."

I løpet av de siste dagene har den Meta-eide plattformen utført restriksjoner overfor tilgangen til russiske kanaler, inkludert Russia Today (RT), Sputnik News, Lenta, Gazeta, RIA Novosti, og TV-kanalen Zvezda, i følge Roskomnadzor. Det ser ikke ut til at TASS som er et russisk, statlig nyhetskontor, har blitt utestengt fra plattformen.

Roskomnadzor la videre til at Facebook sitt forbud er mot et russisk føderalt lovverk om "tiltak for å øve innflytelse på personer som er involvert i overtredelser på grunnleggende menneskerettigheter og frihet; rettigheter og frihet til borgere i Den russiske føderasjonen."

Roskomnadozor fortalte til Interfax fredag at Twitter nå får begrensninger over hele Russland. Andre detaljer ble ikke gitt.

Andre Big Tech-plattformer som det Google-eide YouTube har også sperret russiske nyhetsbyråer, som RT og Sputnik i Europa som en følge av starten av Russlands invasjon av Ukraina den 24.februar.

Inne i Russland har i mellomtiden den russiske regjeringen valgt å blokkere utenlandske media-kanaler, inkludert Radio Free Europe, BBC, Deutsche Welle og flere denne uken. Det virker som at de respektive app-butikkene til både Facebook, Twitter, Apple og Google ble blokkerte over natten i Russland den 3. og 4. mars, ifølge rapporter.

«Voice of America» (VOA) som er et statlig drevet nyhetsbyrå, sa på onsdag at de ikke vil gi etter for russiske tjenestemenn etter at de angivelig skal ha forsøkt å true med å blokkere de russisk-språklige nettsidene hvis de ikke fjerner dekningen av Ukraina-konflikten.

Flere russiske TV- og radiostasjoner, inkludert TV Rain og Echo of Moscow, ble også stengt ned av russiske myndigheter torsdag. Russiske tjenestemenn sa at kanalene brøt en lov som forbyr å beskrive Ukraina-konflikten som "krig" eller en "invasjon".

Stedfortredende sjefs-redaktør av RT America som er en statlig drevet nyhetskanal, bekreftet at deres amerikanske aktiviteter stengt ned. Det er imidlertid ikke klart hvorfor kanalen stengte ned, selv om en vert i et RT-show sa at det var fordi DIRECTV og Roku stoppet distribusjons-plattformene sine etter invasjonen.

"Vi er lei for og skuffet over at vår banebrytende kanal RT America måtte gå av luften etter mer enn 10 år og at selskapet som hadde bidratt med mye av innholdet, T&R Productions, måtte innstille mesteparten av sine aktiviteter på grunn av utfordrende ytre omstendigheter", fortalte Anna Belkina til Epoch Times i en uttalelse.

"Vi arbeider imidlertid hardt for å finne utveier for at de ansatte som i mange år har produsert prisvinnende nyheter og programmeringsinnhold, fortsatt kan bli værende innenfor RT's internasjonale familie", la hun til.

Ad i artikkel – AdSense
AD