Mocktalitrenden vokser. Stadig flere ønsker alkoholfrie drinker. Det skal være ekte drinker; ikke som før, da man måtte nøye seg med en cola eller en juice med is og sugerør. Nå er det smak, form og håndverk som gjelder.
I løpet av de siste fem årene har mocktails gått fra å være et ukjent begrep til å bli et etablert innslag på barer og restauranter. Her i Vesten ble det tidligere kalt "virgin drinks" eller rett og slett alkoholfrie drinker. Begrepet "mocktails" kommer fra Østen, i hovedsak fra byer som Hongkong og Singapore. Det handler om alt fra klassiske drinker til eksotiske ananas-tikis og sofistikerte cocktails.
Det finnes fantastiske bartendere rundt om i verden nå som lager utrolig gode alkoholfrie drinker. Det har blitt et håndverk. Örjan Åstrand, bartender og forfatter
I dag er det mange kreative bartendere som har lært å skape alkoholfrie drinker med samme omsorg og finesse som klassiske cocktails. De lager egne sukkerlaker, puréer og reduksjoner, og resultatet er smakfulle kreasjoner som ikke bare tåler sammenligning, men som imponerer i seg selv.
– Det finnes fantastiske bartendere rundt i verden som lager utrolig gode alkoholfrie drinker. Det har blitt et håndverk som både respekteres og verdsettes, sier Ørjan Åstad, bartender, gründer og forfatter.
– Jeg har vært med veldig lenge, så jeg har sett hele endringen; fra et nesten ikke-eksisterende tilbud til det vi har idag, sier han.
– Jeg ønsket å gjøre gjestene fornøyde, og jeg synes det var kjedelig da noen sa: "Jeg tar en Farris, for jeg skal kjøre bil" eller "Jeg tar en cola. Jeg er gravid". Da tenkte jeg: "Hvorfor ikke tilby noe riktig godt i stedet".

Det avgjørende for en god mocktail er noe som Åstrand kaller for "det fjerde elementet", en uventet smakskomponent som forsterker helheten.
– Jeg liker å lage kiwi daiquiri på fersk kiwi. Jeg følger grunnoppskriften, men tilsetter en liten skvett konsentrert pærejuice. Det smaker ikke pære, men kiwi-smaken løftes mer fram.
– Der har du "det fjerde elementet". Det er ikke vanskelig når man vet om det, men det gjør en utrolig forskjell. Plutselig blir det en ordentlig drink, en overraskelse og en opplevelse.

En annen favoritt er mojito som han lager på klassisk måte med mynte, lime, sukker og vann med kullsyre. For å få en ekstra dimensjon, tilsetter han en skvett lime cordial.
– Når man tilsetter det, får drinken en helt annen karakter. Det er ikke alkohol, men det blir noe mer enn bare mynte, sukker, vann med kullsyre og lime.
Til og med shakeren som kjøler ned drinken, er et "must" for et profesjonelt resultat.
– Jeg pleier å si: Sløs med isen, for alle drinker skal være iskalde. Er den ikke kald nok, så blir den ikke god nok.
Les mer
Kronikk: Sjokkerte verdensledere er tause mens Trump endrer verden
Det "dårlige" kolesterolet er kanskje ikke så dårlig (Del 6)
Selv foretrekker han å servere drinkene i vakre glass.
– Det kan være mormors gamle, slipte vinglass fra vitrineskapet som har stått og støvet ned, eller ulike glass som er noenlunde like i formen.
Garnityren med noen av ingrediensene gir til slutt det lille ekstra for øyet.
– Drinken skal først og fremst være vakker og tiltalende å se på. Når man løfter glasset, skal det dufte godt, og så skal det selvfølgelig smake godt også.

Mocktails har blitt stadig mer populært, og det henger sammen med at interessen for alkoholfrie drinker økte markant under pandemien, mener Åstrand. Mange begynte å blande drinker hjemme, og da alkoholfritt øl begynte å konkurrere ut lettøl, økte aksepten for alkoholfrie alternativer.
Det er mange som velger bort alkohol nå, bare for en kveld eller helt og holdent, sier Åstrand. De som i korte eller lengre perioder velger bort alkohol, er den største gruppen.
Men det er også en voksende ungdomsgruppe som velger å feste uten å bli beruset.
– Denne gruppen har vokst mye på grunn av at det finnes gode varianter, alt fra alkoholfri cider til avanserte drinker på fantastiske barer.

Oppskrift på noen alkoholfrie drinker
MC75
Ingredienser:
- 4 cl ferskpresset sitronjuice
- 2 cl ferskpresset lime
- 2cl sukkerlake
- 1 skje (0,5 cl) eggehvite
- 2 dråper enebærolje
- 1 dråpe eplesidereddik
- Iskaldt alkoholfritt boblevann
Gjør slik:
- Rist alle ingrediensene, utenom boblevannet, sammen i en shaker med mye is.
- Sil det opp i et lite, avkjølt vinglass.
- Topp med boblevann
- Pynt med litt revet limeskall.
PINK APPLE
Ingredienser:
- 12 cl alkoholfri eplecider
- 8 cl fruktsoda eller lignende
- 2 cl utspedd tranebærjuice
- kaldt boblevann, alkoholfritt
- fin frukt och sitronmelisse til pynt
Gjør slik:
- Legg små isbiter i et kaldt cocktailglass.
- Hell i eplesider, fruktsoda og tranebærjuice
- Rør forsiktig rundt.
- Topp med alkoholfrie bobler.
- Pynt med en fin fruktskive og litt sitronmelisse på glasskanten.
Kontakt journalisten: [email protected]
FAKTA
MOCKTAIL
En mocktail er en alkoholfri drink, ofte laget med samme omsorg som en klassisk cocktail.
Den inneholder vanligvis juice, fruktpuréer, urter, syrer, sukkerlake og noen ganger alkoholfrie spritvarianter.
Ordet mocktail er en sammensetning av mock ("late som") og cocktail, altså en imitasjon av en cocktail, uten alkohol.
Begrepet har sin opprinnelse i Asia, spesielt i byene Hongkong og Singapore, men har blitt etablert globalt de siste årene.
Mocktails serveres ofte med samme finesse og estetikk som vanlige drinker; i vakre glass med is og garnering.