Maria Treben gir råd om urter for bedre helse

Maria Treben anbefaler ryllik, Achillea millefolium, til kvinner i overgangsalderen.  Foto: Sofia Drevemo
1. januar 2023
AD

Den "kloke konen" Maria Treben bidro til en fornyet interesse for tradisjonell legekunnskap i moderne tid med råd om kost og hvordan man bruker medisinurter. Her følger hennes råd og tips ved stress og utmattelse, psoriasis og symptomer ved overgangsalderen.

Stadig flere rammes av stress og utmattelse. Veien tilbake kan være vanskelig og kan ta måneder, noen ganger år, og krever endring av vaner og atferd.

Utmattelsessyndrom forekommer i større utstrekning i dag enn tidligere. Mange stresser mer og sammenligner seg i større utstrekning med andre. Mengder med informasjon om for eksempel hvor mye man skal trene og hvordan hjemmet skal se ut, kan gjøre at man uroer seg for at man ikke orker like mye som "alle andre".

Selv før i tiden ble folk rammet av utmattelse, akkurat som i dag, som for eksempel etter stressende og langvarige sykdommer, ved blod- eller jernmangel, ved psykisk overanstrengelse og psykisk stress, som ved dødsfall av nære slektninger og sjokk etter en ulykke.

Hvis folk visste hvilken legende kraft nesleplanten har, ville de ikke dyrket noe annet.

Maria Treben benyttet seg av tradisjonelle urtemedisinske oppskrifter som var ført videre i generasjoner i Tyskland og østre deler av Europa. Hun levde på 1900-tallet og ble mest kjent for boken "Helse fra Guds Apotek" som ble oversatt til 24 språk og ble solgt i over åtte millioner eksemplarer. I boken hennes er det blant annet gamle oppskrifter på behandling av utmattelse, trøtthet, overanstrengelse og matthet.

En av de mest allsidige urtene som Maria Treben selv regelmessig laget drikkekurer på, var den styrkende neslen. Hvis mennesker visste hvilken legende kraft nesleplanten har, ville de ikke dyrket noe annet, mente hun.

Hun hadde for vane å drikke en kopp nesle-te hver morgen på tom mage både om våren og høsten, en kur hun gjennomførte fire uker om gangen. Etter en slik drikke-kur følte hun seg mer energisk.

Neslen fremmer bloddannelse, er jernrik og kan med fordel drikkes ved trøtthet og energimangel, som har sin årsak i jernmangel.

Under mer alvorlige tilstander anbefalte Maria Treben inntak av opp til to liter nesle-te hver dag. For enklere å konsumere større mengder, kan en oppbevare te i termos og drikke den i løpet av dagen.

Te på legeveronika (Veronica officinalis) anbefales som velgjørende og legende ved psykisk overanstrengelse. Foto: Agnieszka

Hun fremholdt legeveronika som særlig velgjørende og legende ved psykisk overbelastning. En kopp av denne beroligende urteteen skulle drikkes før sengetid. Legeveronika ble allment sett på som gunstig for å styrke intellektuelt fokus og hukommelse.

Treben mente at psykiske kriser og sjokk påvirker nyrene. Hun anså at gullris er den urten som best fremmer en persons følelsesliv og anbefalte den også ved nyresykdommer.

Hun forordnet te på gullris for sjelelig behandling ved nære pårørendes død, dype skuffelser, ulykker eller store følelsesmessige situasjoner.

Drikker man ofte te på salvie, øker det kraften i hele kroppen, og sløvheten som kan følge etter en sykdom, forsvinner med urtens stimulerende effekt, skrev Treben.

Alle urte-teer tilberedes på samme måte: Til en kopp tar man en toppet teskje tørkede eller ferske, hakkede urter og tilsetter 2,5 dl varmt vann. La det trekke i 1-2 minutter og sil av.

Problemer ved klimaterium og overgangsalder kan føre til nattesvette, hjertebank, kortpustethet og angstfølelse.

Maria Treben mente at problemer i løpet av overgangsalderen kan forsvinne helt hvis man regelmessig drikker urte-teer. Her følger noen av de kurene hun anbefaler for å lindre og kurere plagene.

Tidligere ble marikåpe mye brukt til å lindre problemer med overgangsalderen. Den ble ansett å være en riktig kvinne-urt ettersom den også hadde menstruasjonsregulerende egenskaper og ble ansett å virke gunstig ved ulike kvinnebesvær, slik som livmorprolaps, skjedebetennelse og avspenning i underlivet.

Innen urtemedisinen ansees marikåpe, Alchemilla vulgaris, å være en ekte kvinne-urt. Foto: Eva Sagerfors

Hun mente også at te på misteltein kunne få problemer ved overgangsalderen til å forsvinne helt. Da skulle man drikke dette regelmessig, en kopp om morgenen og en om kvelden gjennom noen år. Hun mente at misteltein var så effektiv at man helt kunne glemme problemer som hjertebank og økt puls, kortpustethet, angst og hetetokter.

Misteltein-te på tørkede blad og stilker lages ved at man bløtlegger urten i kaldt vann over natten og varmer den opp til lunken temperatur neste morgenen. Til 2,5 dl vann brukes en toppet teskje av urten.

Tenk likevel på at misteltein er totalfredet i Norge og finnes bare rundt Oslofjorden.

I løpet av overgangsalderen bør kvinner jevnlig drikke te på ryllik, mente Treben som til og med anbefalte sittebad med urten.

Teen tilberedes på samme måte som te av andre urter, ifølge en tidligere oppskrift. For sittebad brukes 100 gram urt som bløtlegges i kaldt vann. Dagen etter siles vannet og varmes opp før det tilsettes badevannet.

Ved sterk svette om natten kan salvie-te være til hjelp. Teen tilberedes på samme måte som de andre urtene.

Psoriasis ansees å være vanskelig å kurere og gir ofte store lidelser med tørr og flassete hud, åpne sår og intensiv kløe. Dessuten risikerer de som er rammet også følgesykdommer, som problemer med ledd, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Ifølge Maria Treben er psoriasis knyttet til dysfunksjon i leveren. For kur og lindring mente hun at det kreves en streng diett, blodrenselse og urtebehandling både innvendig, som utvendig.

Treben anbefalte at man skulle unngå nesten alt rødt kjøtt, røkt kjøtt, røkt fisk, alkohol og belgfrukter. Hun frarådet også å spise alle typer syrer slik som eddik, saft, vin, sitrusfrukter, solbær, eple, kaffe, sjokolade, kakao og honning. De sistnevnte lager en syre som leveren ikke tåler, mente hun.

Oppskrift: Maria Trebens legende urtete mot psoriasis

Mange prøver kortisonsalve, aloe vera, akupunktur og annen behandling på jakt etter kur og lindring. Maria Treben mente at hun med urteblandingen hadde klart å kurere mange med alvorlig grad av psoriasis.

Her er hennes oppskrift på en legende urtete:

10 gram eikebark

30 gram pilbark

40 gram engsøte

20 gram jordrøyk

20 gram skall av ekte valnøtt

30 gram svalurt

30 gram brennesle

30 gram legevereonika

30 gram ringblomst

20 gram ryllik

Gjør slik:

Alt skal blandes godt. En toppet teskje brukes til en kopp varmt vann og skal trekkes i tre minutter. Hvis mulig bør man bruke ferske urter. Teen skal drikkes i slurker i løpet av dagen, totalt 1,5-2 liter per dag.

Utvendig smører man huden med blant annet saften av fersk svaleurt og apotekerkattost.

For å ta del i moderne behandlingsråd og forskning på psoriasis, kan du besøke hjemmesiden til nettsiden psoriasis- og eksemforbundet.

Rådfør alltid legen ved sykdomstilstand.

Ifølge allemannsretten kan du plukke ville blomster og andre urter forutsatt at de ikke er vernet. Hvis du for eksempel vil ta bark, eikenøtter, nøtter eller harpiks fra levende trær, må du spørre skogeieren om lov.

FAKTA

MARIA TREBEN

Maria Treben (1907-1991) ble født i Žatec i det daværende Österrike-Ungern. Hun var forfatter og urtekyndig. Hun ble kjent på 1980-tallet for sine bøker og blir sett på som en forløper for den økende interessen for naturmidler og tradisjonell medisin. Hun deltok på seminarer og ga forelesninger på konferanser om naturlig helse i Tyskland, Østerrike og i resten av Europa.

«Helse fra Guds Apotek» er den boken som har fått mest oppmerksomhet. Boken er oversatt til 24 språk og er solgt i over åtte millioner eksemplarer.

Tradisjonelle tyske og europeiske urteoppskrifter som har gått i arv gjennom generasjoner, var grunnlaget for arbeidet hennes. Hun utviklet også egne oppskrifter. Hun brukte kun lokale urter og ga også kostråd i forbindelse med sin rådgivning om urter.

Urter som hun brukte, var blant annet timian, svaleurt, ramsløk, legeveronika, kalmerot, marikåpe, kamille og nesler. Hun behandlet tilstander som psoriasis, forstoppelse, diabetes og søvnproblemer.

Ad i artikkel – AdSense
AD