Løvetann har alle egenskaper både for medisin og mat. En populær ingrediens om våren for å beskytte leveren

Foto: 9Dream Studio/Shutterstock
8. mai 2023
AD

Mange blomster kommer opp på ny om våren. Løvetann ses over alt i skråninger, på marker og langs veier og står skinnende med sine avslørende, gule blomster. Foruten å være fin å se til, har løvetann blitt brukt i århundrer som en medisinsk urt. Den har en rekke effekter, som vanndrivende, anti-inflammatorisk, rensende for lever og øyne og kan også nytes som mat tilberedt på flere ulike måter.

Liu Chun, doktor i medisin ved University of Tokyo, Japan, sa at om våren bør vi være oppmerksomme på å gi næring og beskytte leveren og at løvetann er en av de beste ingrediensene til det bruket.

Løvetann hører til krysantemum-familien. Den medisinske egenskapen kommer fra røtter, blader og blomst. Den inneholder flere ulike næringsstoffer, inkludert vitamin A, C, og K og mineraler som kalsium, magnesium, fosfor og kalium.

Tradisjonell, kinesisk medisin (TCM) tror også at den er en ikke-giftig urt som kan styrke leveren (fremmer utskillelsen av gallevæske) og har vanndrivende, anti-reumatiske og anti-inflammatoriske egenskaper.

I 2010 nevnte en studie, publisert i "Internal Journal of Molecular Sciences", at i folkemedisin ble løvetann brukt til å behandle leversykdom, inflammasjon og ulike kvinnesykdommer som bryst- og livmorkreft.

Studien fant at kaniner som fikk en fôrdiett med høyt kolesterol, reduserte røttene og bladene fra løvetann, potensielt blodlipidene og antioksidant-effekter, som er gunstig for å hindre risikofaktorer som forårsaker høyt kolesterol, åreforkalkning og reduserer arterielle hjertesykdommer.

Løvetannen hjelper deg med å gi næring til leveren om våren

Chun fortalte Epoch Times at TCM følger teorien om de fem elementene “tre, jord, metall og vann", og det er et "for og imot"-forhold mellom hver av dem.

De fem elementene er relatert til de fem indre organene "lever, hjerte, milt, lunger og nyrer", som i sin tur er knyttet til yin og yang i de fire årstidene. Om våren er "tre" det dominerende elementet av de fem. Og fordi leveren også hører til tre, betyr det at leveren kontrollerer våren og går hånd-i-hånd med vårens fremmarsj.

Liu sa at våren er full av liv og vitalitet. Blodet i hele kroppen avhenger av leverens rensende funksjon for å kunne flyte rundt i kroppen. Når lever qi (vital energi) er sterk, har leveren tendens til å bli hyperaktiv, og symptomer som svimmelhet eller at "hodet føles som om det svømmer", og tinnitus ofte oppstår.

Folk som lider av kronisk leversykdom, kan i tillegg oppleve at alvorlighetsgraden øker om våren. Det er da verdt å ofre ekstra oppmerksom på næring til leveren.

Våren er den beste årstiden for å gi leveren næring. Når leveren er ren, er innvollene avslappet, og helsesituasjonen i det kommende året vil bli mer behagelig.

Særlig er de middelaldrende og de eldre utsatt for irritabilitet om våren, og symptomer som livlige drømmer eller søvnløshet, munntørrhet og ubehag i tungen, er alle manifestasjoner av hyperaktivitet i leveren (overdreven lever-qi). Hvis den overflødige lever-qi'en ikke blir fjernet, vil det påvirke helsen til kardiovaskulære og cerebrovaskulære system.

TCM fant at meridianene er kanaler for den menneskelige energien, som er ansvarlig for å transportere qi og blod rundt i hele kroppen. De er substanser som kroppen består av, og opprettholder all fysiologisk aktivitet.

Det er 12 hoved-meridianer i den menneskelige kroppen som samsvarer med de 12 indre organene. Meridianene forbinder alle organer, lemmer, de fem sanseorganene og de ni kroppsåpningene. De kommuniserer innvendig, utvendig og med det øvre og nedre sider av kroppen.

Liu sa at i teorien i TCM hører løvetann til lever- og magemeridianen. Den sees som en fantastisk ingrediens til å gi leveren næring.

Epoch Times Photo
Foto: Annanel/Shutterstock

Løvetannens medisinske effekt

Den japanske farmasøyten og praktiserende av TCM, Akiko Nakagaki, skrev at løvetann har følgende fordeler.

  1. Renser lever og øyne: Løvetann er godt for avgiftning av leveren og kan brukes til å behandle smerte forårsaket av at blodårene i øynene sveller opp, hovenhet og akutt øyekatarr forårsaket av leverproblemer.
  2. Renser hete og avgifter: Bruk av løvetann alene eller kombinert med andre medisinske urter med avgiftende virkning, kan behandle symptomer som hevelse, feber og hevelse i det tidlige stadiet av mastitt (betennelse i brystkjertlene ved amming).
  3. Behandling av betennelse i huden:Løvetann har antibakterielle virkninger og kan brukes for å behandle hudsykdommer som kviser og atopisk eksem. Den kan også påføres rett på huden og på sår fra slange- eller ormebitt.
  4. Vanndrivende:Løvetann har en vanndrivende effekt og kan kombineres med andre kinesiske, medisinske urter for å behandle problemer med urinering og smerter på grunn av urinveisinfeksjoner.

Hvem bør unngå løvetann

Nakagaki sa at løvetann tilhører klassifikasjonen av urter som renser hete og avgifter. Den vil kjøle ned kroppen. Derfor bør folk som er redde for kulde, ikke bruke løvetann alene. Fordi ulike mennesker har ulik fysikk, er det anbefalt å konsultere fastlegen eller eksperter innen TCM før bruk av løvetann.

Bruk av løvetann i kostholdet

Eric Berg, amerikansk terapeut og ekspert på periode-fasting, introduserte i sin YouTube-video at inntak av løvetann ikke bare er begrenset til bladene, men bør inkludere hele planten, til og med roten.

Brent løvetann smaker som kaffe og kan brukes som kaffeerstatning. Løvetannblader er ganske bitre og kan kombineres med andre grønnsaker i salater. Blomsten kan has i salater eller te.

Berg sa at løvetann er en plante med høy vitalitet. Roten kan vokse dypt ned under bakken og slik absorbere mange mineraler fra jorden. Derfor er det sannsynlig at å spise alle deler av løvetannen, vil gi mer næring.

Ad i artikkel – AdSense
AD