Litauens eksport slår rekorder, til tross for bråk med Kina

Bilde av skiltet til Taiwans representasjonskontor i Litauens hovedstad Vilnius. Kontoret ble åpnet den 18. november 2021, på tross av protester fra Kina. Foto: Petras Malukas/AFP vai Getty Images
13. mars 2022
AD

Litauens eksport nådde ti-årets beste i 2021. Noen spådde at landets tilnærming til Taiwan og den økonomiske hevnen som Det kinesiske kommunistpartiet la opp til, skulle skade eksporten, men dette har altså ikke skjedd.

Den 13. februar rapporterte Litauens statlige tv-selskap, LRT, at eksporten vokste sterkt i 2021. Hverken pandemien eller spenningene med Folkerepublikken Kina stanset vareeksporten som vokste med 20,5 prosent i forhold til fjoråret.

"Litauiske eksportører har tilpasset seg en utfordrende geopolitikk og et økonomisk miljø", skriver Jonė Kalendienė som er leder for Enterprise Lithuanias forsknings- og analyseavdeling i en pressemelding. Det gikk aller best for varene som var produsert i Litauen.

Litauens kollisjonskurs med Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har blitt lagt merke til. Det ble innledet i november 2021 ved at man i Vilnius lot Taiwans representasjonskontor som man i praksis kaller ambassader i mange land, brukte navnet "Taiwan" og ikke "Taipei". Navnet antyder at man i praksis erkjenner Taiwan som en selvstyrt stat og ikke som kinesisk territorium.

Før dette hadde Litauen i mai 2021 trukket seg ut av Kinas "17+1"-gruppe og oppfordret andre EU-land til å gjøre det samme. 17+1 er Kinas initiativ for Sentral- og Øst-Europa.

KKP reagerte sterkt, nedgraderte sine diplomatiske relasjoner og innførte restriksjoner på import fra Litauen. Litauen har kalt dette for ikke-deklarerte sanksjoner".

Tada Povilauskas som er sjefsøkonom ved SEB i Litauen, sa at tross Kinas økonomiske hevn, har Litauens vekst ikke blitt påvirket i det hele tatt. Litauens eksport til Kina utgjorde bare en prosent av landets totale eksport, ifølge nettstedet Euractiv.

LRT rapporterte at de fremste importørene fra Litauen i 2021 var USA, Polen, Latvia og Nederland som til sammen mottok 40 prosent av Litauens sammenlagte eksport. Litauen planlegger også snart å åpne et eget handelskontor i Taiwan.

Spenningene i det østre Litauen påvirker heller ikke eksporten mye.

Litauens eksport til Kina, derimot, falt med 30 prosent. Størst var tapet innen jordbruksprodukter. Den 9. februar meddelte Kinas tolletat at litauisk storfekjøtt, meieriprodukter og øl ikke lengre kan eksporteres til Kina.

Statsminister Ingrida Šimonytė svarte den 11. februar at beslutningen ikke vil forårsake noen problemer og at litauiske bedrifter allerede har sluttet å eksportere til Kina for flere måneder siden. Litauen har funnet nye markeder.

Taiwan meddelte i januar at man har etablert et investeringsfond på 200 millioner dollar for å investere i litauisk industri og fremme bilateral handel.

Ad i artikkel – AdSense
AD