KKP’s COVID-nedstengninger under Midthøstfestivalen fører til at mange sulter

En dyrehage i sørvestre Kina ber om hjelp med å skaffe mat til utsultete tigre

Politioffiserer sjekker folks ID ved en veibom den 1. september 2022, blant annet på grunn av utbruddet av COVID-19 i Chengdu i sørvestre Sichuan-provinsen i Kina. Foto: CNS/AFP via Getty Images
18. september 2022
AD

Den 10. september var dagen for den tradisjonelle kinesiske Midthøstfestivalen. Det kinesiske kommunistregimet rapporterte om nye COVID-19-tilfeller og stengte ned flere byer og distrikter. Mange kinesere sulter nå på grunn av forstyrrelser i matforsyningen som er forårsaket av regimets konstante nedstengning av byer og transport.

Myndighetene i Beijing opplyste om ni nye COVID-19-infeksjoner i Chaoyang-distriktet. Alle var studenter ved ”Communication University of China”. Ytterligere 584 personer ved universitetet har nå blitt identifisert som nærkontakter. Dette universitetet, samt det nærliggende ”Beijing International Studies University” og nabolag i området rundt, har blitt nedstengt. Myndighetene har også krevd at alle beboerne i området må ta PCR-rester.

På samme dag stengte lokale myndigheter i Gansu-provinsen et helt distrikt i byen Qingyang i tre dager på grunn av oppdagelse av nye COVID-19-tilfeller. I Shandong-provinsen i østre Kina har myndighetene begrenset inn- og utreise i fem områder i byen Qingdao etter å ha erklært disse som høyrisikosoner.

I mellomtiden fortsetter nesten 300 millioner kinesere å leve under forskjellige strenge nedstengninger over hele Kina på grunn av regimets "null-COVID"-politikk.

Matdonasjoner solgt for svært høye priser

I Kinas Xinjiang der majoriteten av befolkningen er muslimske uigurer, har området Illi vært nedstengt fra slutten av juli fordi det ble rapportert om COVID-19 tilfeller. Noen fra lokalbefolkningen har vært uten mat i mange dager. Under Midthøstfestivalen har de bedt om hjelp på sosiale medier.

Epoch Times Photo
Uiguriske menn sitter på trappen i Urumqi i vestre Kinas Xinjiang-distrikt den 21. april 2021. Foto: AP/Mark Schiefelbein

Lin som bor i byen Yining i Illi, fortalte til Epoch Times den 9. september at mange har sluppet opp for mat og andre varer. De har ikke fått noen matvarer fra tjenestemenn, til tross for mange donasjoner. Hun la til at de fleste ikke har råd til prisene som er lagt ut på internett.

"Ingen i samfunnet vårt har fått matforsyninger gitt av folk i andre provinser", sa hun. "De ble alle tatt av (KKP’s) samfunnskontor og solgt til lokalbefolkningen til svært høye priser. Hvor mange familier har råd til de dyre grønnsakene? Mange har ikke fått lønn på over en måned. Mange har gått tomme for mat og forsyninger.

"Vi våger ikke å legge ut mer av denne typen nyheter på TikTok fordi vi ikke kommer forbi (KKP’s) nettsensur, og kontoen vil bli sperret".

Wang fra Yinming fylke i Illi som har vært i obligatorisk karantene i 22 dager, fortalte Epoch Times den 9. september at hun ikke får lov til å dra hjem og er nå på grensen til å få nervøst sammenbrudd.

"Jeg var frisk og hadde det bra og var ikke engang en nærkontakt. Likevel ble jeg satt her (av myndighetene) ved Nangyuan karantenesenter. Folk som kom hit sammen med meg og omtrent på samme tid, ble alle smittet her .... Jeg bryter snart sammen og føler meg som jeg ikke kan gå videre", sa hun. Jeg har ikke spist på tre dager. Jeg er så redd at jeg klarer virkelig ikke å spise".

Truete dyr mangler mat

Guizhou Wildlife Park i sørvestlige Kina har vært stengt på grunn av "null-COVID"-kontrolltiltak.

Dyreparken sendte ut en hastemelding noen dager før Midthøstfestivalen. De ba folk over hele landet om å hjelpe til med å skaffe matforsyninger, som levende kyllinger og fisk og et utvalg av frukt og grønnsaker for å hindre utsultete dyr, slik som sibirske, hvite bengalske og sørkinesiske tigre, pandaer, krokodiller og sebraer fra å sulte ihjel.

Ifølge meldingen er det et stort antall ville dyr i parken. 70 prosent av dem er internasjonalt fredet. Parken skal ha tilstrekkelig levende føde slik at de skal klare seg i ti dager, så matforsyningen er allerede svært lav. Ingen vet hvor lenge nedstengningen vil vare. Parken har vært stengt siden 5. september.

An Indian Bengal tiger
En indisk, bengalsk tiger i naturen. Foto: Derrick Brutel/Wikimedia Commons

Tidligere forårsaket regimets nedstengning også matmangel i juli. Dette førte til kannibalisme blant griser i enkelte deler av landet.

Eksperter pekte på at matmangelen reflekterer forstyrrelser med mattrygghet og forsyningslinjene over hele Kina fordi COVID-19-kontrollen øker. Dette skader den kinesiske økonomien.

I forkant av KKP’s partikongress som skal gjennomføres i oktober, har lokale myndigheter over hele landet ytterligere strammet til håndhevelsen av "null-COVID"-politikken. Dette forstyrret handelen, transporten og dagliglivet i landet.

Zhao Fenghua, Hong Ning, Zhang Ting bidro til rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD