Kinesisk visestatsminister besøkte Covid-19-rammede Dalian. Innbyggere hevder at det var for syns skyld

Sun Chunlan, tidligere leder av Enhetsfrontens arbeidsdepartement (United Front Work Department). Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images
28. november 2021

Det kinesiske regimets visestatsminister, Sun Chunlan, besøkte nylig Kinas Covid-19-rammede nordøstlige by, Dalian, som også er et av Kinas største shippingssentre.

Fordi det offisielt ble fokusert på en rapportert reduksjon i daglige Covid-19-tilfeller, hevdet lokale innbyggere at besøket hennes bare var for syns skyld. Hun tok ikke for seg noen av utfordringene deres som følge av regjeringens nedstengningspolitikk. I stedet har det offisielle besøket gjort livet enda vanskeligere med strengere restriksjoner.

Siden 12. november har innbyggerne levd under strenge restriksjoner, og ingen får lov å forlate hjemmene sine. Hvis noen av medlemmene i en husstand forlater boligen, tilbakestilles karanteneperioden med 14 dager, ifølge en kunngjøring. Myndighetene har installert elektroniske dørsensorer og festet tetninger på dørene for å overvåke brudd på reglene. Mange husholdninger har imidlertid gått tom for mat og det aller mest nødvendige på grunn av de strenge tiltakene og mangel på hjelp under nedstengningen.

Kinesiske medier rapporterte at Sun var i Dalian den 12. - 13. november, der utbruddet av COVID-19 er omfattende, for å drive «forskning og veiledning om forebygging og kontroll av epidemier». Nettbrukere merket seg at offisielle rapporter om daglige smittetall viste et "vendepunkt" og en "avtagende og kontrollerbar" situasjon under Suns besøk, som var en del av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) innsats for å veilede "Kinas kamp mot pandemien".

Offisielle kilder i Dalian rapporterte om 61 korona-tilfeller den 13. november, 25 tilfeller 14. november og bare tre nye tilfeller den 15. november; alle nærkontakter og alle allerede i karantene på hoteller.

Under inspeksjonen besøkte Sun, ifølge offisielle rapporter fra statlige medier, Dalians universitetsby, bedrifter og hoteller som hadde rapportert om smitteklynger, og den nærliggende byen Zhuanghe. Den 14. november besøkte Sun også en COVID-19-teststasjon på en barneskole i Dalian og et boligområde.

I en video fra boligfellesskapet i Yiju Garden i Sunshine Yicheng i Dalian ropte innelåste beboere til Sun fra leilighetene sine: «Vi har ikke mat, og prisen (på rasjonert mat) er for dyr!»

Da Sun var på besøk den 14. desember, kjøpte lokale tjenestemenn inn mat og forsyninger til innbyggerne i Quanshui Street i Ganjingzi-distriktet i Dalian. Den 15. november var den innkjøpte maten og forsyningene likevel ikke blitt distribuert. Folk ble etterlatt uten hjelp, og mange fortsatte å sulte.

En lokal innbygger i Zhuanghe i Dalian, som er hardt rammet av den nye runden med covid-19-utbrudd, sa til den kinesiskspråklige utgaven av Epoch Times at byen er under total nedstengning og at Suns besøk ikke har gavnet den lokale situasjonen i det hele tatt.

"Den rasjonerte maten og leveransen er ikke gratis, og de lokale butikkene har blitt tvunget til å stenge uten kompensasjon, samtidig som vi fortsatt må betale lånene våre", sa Lin som er bedriftseier.

«Kontrollen ble strengere etter Suns besøk. Nå har ikke folk lov til å forlate hjemmet sitt i det hele tatt. Alle butikker er stengt og forseglet, og folks boliger er også forseglet. Ingen bedrifter har lov til å holde åpent", la han til.

"Nå har de installert sensorer ved folks dører. Hvis du åpner døren, vet de (de lokale myndighetene) det og kommer for å arrestere deg. Hvis du forlater hjemmet ditt, vil du bli arrestert. Jeg kan ikke drive bedriften min uansett nå, de vil ikke tillate det. Så ikke tenk på å bestille en kake i Zhuanghe i nær fremtid, for ingen bedrift er åpen for å lage den.»

"Sun var bare her for å ta en rask titt. Hun kom ved middagstid og dro før kvelden», avslørte Lin.

Wu Cenxi bidro til rapporten.