Kina: Studier estimerer at 900 millioner i landet er smittet med COVID-19

Sørgende samler seg utenfor en minnehall for de døde ved et begravelsessted i Shanghai den 31. desember 2022. Foto: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
22. januar 2023
AD

Det er anslått at rundt 900 millioner kinesere er smittet med COVID-19 i det siste utbruddet, og nesten 80 prosent av dem har alvorlige symptomer, ifølge en studie ved Beijing universitet. I mellomtiden er kinesisk helsepersonell kjent med at rundt 60.000 COVID-relaterte dødsfall har skjedd i sykehus over hele landet den siste måneden. Tallene er kommet etter internasjonalt press om åpenhet og flere data.

Per 11. januar var 64 prosent av Kinas befolkning på 1,4 milliarder smittet med COVID-19, rapporterte det kinesiske mediet «Economic Observer» den 13. januar og siterte en nylig studie fra en forskningsgruppe, ledet av professor Ma Jingjing ved «National School of Development of Beijing University».

Rapporten fastslår at de høyeste infeksjonsratene i denne utbruddsrunden er i tre provinser i det vestlige Kina. Gansu-provinsen ble høyest rangert med rundt 91 prosent smittede, fulgt at Yunnan-provinsen med en infeksjonsrate på 84 prosent og Qinghai-provinsen med 80 prosent.

Estimatene anslår at infeksjonsratene i studien ble kalkulert basert på søkevolum på nettplattformer for symptomer relatert til COVID-19-infeksjon, ifølge Ma. På grunn av mangel på offisielle data brukte forfatterne antall søk for symptomer som "feber" og "hoste" som en indikasjon på lokale infeksjonsrater, sa hun.

Epoch Times Photo
En mann står foran et avsperret område der COVID-19-pasienter ligger i feltsenger i gangen på «Chongqing No. 5 People’s Hospital» i Kina i sørvestre del av byen Chogqing den 23. desember 2022. Foto: AFP via Getty Images

Studien inkluderte sannsynligvis ikke de eldre kinesere, siden de ikke er vant med å søke etter informasjon på nettet, pekte Kinas sakskommentator Li Muyang i sitt talkshow på NTD den 13. januar. Andre-gangs-infeksjonsrater er heller ikke fanget opp av estimatene fra studien. Det faktiske infeksjonstallet i Kina kan være høyere enn 900 millioner, sa han.

Rapporten anslo at den nåværende bølgen av COVID-19-infeksjoner over hele Kina nådde et høydepunkt den 20. desember 2022. Imidlertid tror andre eksperter at infeksjonene kan fortsette å øke nå som den store måne- og nyttårsfeiringen har begynt.

COVID er ikke enda på høydepunktet

Zeng Guang, tidligere leder for Kinas senter for sykdomskontroll, sa på konferansen "Shenzhou Cell New Crown Recombinant Protein Multivalent Vaccine Research and Development" den 8. januar at COVID-bølgen har akkurat startet og har nådd toppen noen steder, men har ikke enda nådd toppen i jordbruksområdene i Kina, ifølge det kinesiske mediet Caixin. Zeng anslo at toppen på COVID-bølgen vil komme en gang i tidsrommet februar og mars og at varigheten av bølgen med alvorlige tilfeller vil bli lengre.

Zheng uttrykte bekymring for situasjonen i Kinas jordbruksområder. Det er forventet at mange kinesere vil besøke disse områdene i løpet av nyttårsfeiringen. Han sa at det er et stort antall eldre, unge, syke og handikappede i jordbruksområdene og at den medisinske infrastrukturen og forholdene der er dårlig.

Zhang Wenhong, Kinas øverste epidemiolog og direktør for «China Medical Center for Infectious Diseases», sa i et foredrag i år at infeksjonsraten i denne bølgen er svært høy.

I løpet av feiringen av Det kinesiske nyttåret som starter den 23. januar, kan den nasjonale infeksjonsraten nå 80 prosent. Det betyr at mer enn 1,1 milliarder mennesker kan bli smittet, anslo han.

Alvorlige symptomer

Forskergruppen ved Beijing Universitet undersøkte 11.443 COVID-19-pasienter, og 76 prosent av dem rapporterte at symptomene deres var verre enn ved en influensa.

Rapporten fastslår at de fleste av de syke som ble intervjuet, hadde ett eller flere symptomer som feber, hoste, tett nese, rennende nese, sår hals, endret smaks- og luktesans og diaré.  Det vanligste symptomet var feber, med 82 prosent av respondentene som utviklet symptomet. 75 prosent hadde høy feber (38,5 grader og over) og 47 prosent hadde feber som varte mer enn tre dager.

Hele 86 prosent av de smittede brukte febernedsettende legemidler.

Epoch Times Photo
Pasienter ligger i gangene på akuttmottaket i Zhongshan Hospital under COVID-19-utbruddet i Shanghai den 3. januar 2023. Foto: Staff/Reuters

Den 13. januar ble Beijing Universitet sin rapport den mest leste saken på Kinas Websider og utløste heftige diskusjoner.

"Sa ikke de såkalte ekspertene tidligere at 90 prosent av de smittede er uten symptomer"? la en person ut på nettet. "Nå, kom ut og forklar."

En annen skrev: "Jeg har feber. Hele kroppen verker, og jeg føler meg svak. De sa at dette var et mildt tilfelle".

Et innlegg sier: "Ettervirkningene av COVID er svært alvorlige. Jeg ble smittet for nesten en måned siden, og jeg er fortsatt sliten og andpusten når jeg beveger meg rundt".

Store, nettbaserte, kinesiske nyhetsportaler, som sina.com, slettet raskt artikler som diskuterte studien.

Nesten 60.000 COVID-19-dødsfall den siste måneden

Den 14. januar ga endelig «China’s National Health Commission» ut en rapport som viser 59.938 COVID-relaterte dødsfall på Kinas sykehus fra 8. desember til 12. januar.

Ifølge den offentlige kunngjøringen er tallet en "gjennomanalysering" fremfor "statistikk". Frigivelsen av antallet kom som følge av bred, internasjonal kritikk mot det kommunistiske regimet, inkludert fra World Health Organization (WHO), for å undergrave alvorlighetsgraden av utbruddet og mangel på åpenhet.

Dette ble umiddelbart det mest søkte emnet på baidu.com, det kinesiske systemet tilsvarende Google. Mange kinesere setter fortsatt spørsmålstegn ved nøyaktigheten av dette offisielle tallet.

Funeral Home in Shanghai as Xi Says China in New Phase of Covid Fight
Sørgende samler seg utenfor minnestunden for den avdøde ved et begravelsesbyrå i Shanghai den 31. oktober 2022. Foto: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

På sosiale medier sto det: "Sykehus registrerte mer enn 50.000 døde, men det er mange dødsfall i urbane områder og på landet som ikke har skjedd på sykehus og som ikke er registrert.

En annen nettbruker sa: "Hvor mange dødsfall er det i jordbruksområdene som ikke skjer på sykehus? Det er nok mange ganger dødstallene på sykehusene."

Et innlegg sier: "Hvor mange døde uten å komme på sykehuset"?

Feng Chongyi, Kina-ekspert og professor ved «University of Technology Sydney», fortalte til Epoch Times den 14. januar at Det styrende, kinesiske kommunistpartiet (KKP) prøver seriøst å skjule sannheten og at de aktuelle dødstallene for COVID-19 kan være mye høyere enn det partiet har rapportert.

"Fordi utenlandske journalister dro direkte til begravelsesbyråene for å se situasjonen og alle innlegg som flommer over på sosiale medier som viser så mange døde kropper og så mange kister over alt, vet alle at Beijing lyver", sa Feng. "Forholdet mellom WHO og Kina er også svært anspent fordi WHO stadig ber om at de frigir de reelle dataene. Det kinesiske regimet er under press. De gjør nå en liten endring, men selv om de rapporterer ti-tusenvis flere (dødsfall), så er det fortsatt langt fra virkeligheten. Det reelle dødstallet er sannsynligvis 10 ganger, 20 ganger eller 30 ganger høyere enn dataene de akkurat har frigjordt".

Han påpekte at KKP's toppsjikt vet svært godt at mange har dødd under det siste utbruddet, men de tør ikke å erkjenne at politikken deres har slått feil.

"Selv om Xi Jinpings Null-COVID-politikk ble forlatt, kom han aldri ut for å si et ord om det; heller ikke har han uttrykt det minste sympati med folk på grunn av sykdom og død", sa Feng. "Han berømmer fortsatt sine prestasjoner (i å håndtere COVID)".

Feng tror at forsinkelsen og fortielsen av de reelle dataene i denne runden med Kinas COVID-19-utbrudd har knust KKP's troverdighet.

Ning Haiphong og Luo Ya bidro til denne reportasjen.

Ad i artikkel – AdSense
AD