Kina sensurerer jusprofessors avhandling

WeChat-appen på en smarttelefon 13. juli 2021. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Illustrasjon.
13. februar 2022
AD

En jusprofessor fra et fremtredende, kinesisk universitet la ut essayet "Facing the Real World" med refleksjoner på sin offentlige WeChat-konto og opplevde at den ble slettet innen to timer.

Professor Lao Dongyan har doktorgrad i jus fra Kinas prestisjetunge Peking University og jobber som jusprofessor og Ph.D. rådgiver ved Tsinghua University. Lao er en publisert forfatter og dukker ofte opp i media for å snakke om ulike samfunnsspørsmål og loven.

Laos siste avhandling på 6000 ord med tittelen "Facing the Real World" ble møtt med umiddelbar sensur.

Professor Jerome A. Cohen som er grunnlegger og fakultetsdirektør emeritus ved «New York University School of Law», la til en link i Laos essay på bloggen sin og sa: "Det handler ikke bare om de juridisk lærdes plikt, advokater, ytringsfrihet og misbruk av strafferett … Det er også betraktninger om å bli middelaldrende og ha ansvar for å oppdra barn som skal takle motsetningene i Kinas nåværende politiske, sosiale og økonomiske miljø.”

«Å leve i det absurde, travelt opptatt mens du føler deg fortapt»

Som en refleksjon over året 2021 startet Lao med å klage over hvordan det kinesiske samfunnet er oversvømmet av "positiv energi"-retorikk, men folk drukner likevel i en bølge av "usikkerhet". Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) bruker uttrykket «positiv energi» som et slagord for å oppmuntre innbyggerne til å ta lett på all lidelse.

Laos essay kommenterte det absurde ved samfunnet.

Under null-Covid-politikken ble en gravid kvinne i åttende måned som hadde testet negativt for covid, nektet adgang til sykehuset. Hun spontanaborte utenfor sykehuset fordi hun kom fra et område med "høy covid-risiko". En gammel mann døde av hjerteinfarkt mens han ventet på å bli PCR-testet på sykehuset, en mor og hennes tenåringsdatter som hadde tatt 18 negative covid-tester, ble etterlatt på gaten i en kald vinternatt og fikk ikke dra inn i nabolaget for å komme til hjemmet deres.

Migrantarbeidere ble skremt fra å reise hjem i anledning kinesisk nyttår og stemplet som «hjemreisende med ondsinnede motiver» og vil «først bli satt i karantene og deretter arrestert», ifølge en kommunal KKP-tjenestemann. En helt frisk og rasjonell skolelærer ble sendt til et psykiatrisk sykehus, bare fordi hun snakket fra hjertet på sosiale medier.

"Absurditeten stopper ikke der", skrev Lao. "Under fanen for å sikre harmoni og sikkerhet, har den raskt utviklede internett- og datateknologien blitt det nyeste kontrollverktøyet og en tung lenke for folket."

I essayet utnevnte hun "systemets ondskap" som roten til samfunnsproblemene. "Når vi ser på det 20. århundres historie, skyldes nesten alle katastrofer systemets ondskap, men forsterket av den menneskelige naturs ondskap."

Lao konkluderte med at samfunnet har mistet empati. Hun sa at mangel på følelser har blitt den utbredte oppfatningen i løpet av det siste året. I lang tid sluttet hun å dele innlegg på sosiale medier og hadde ingen interesse av å publisere fordi "hvilken nytte har disse innleggene annet enn å skape problemer for meg selv?"

I tillegg fikk Lao gjenklang med «Lie flat»-bevegelsen. Hun forklarte at hardt arbeid har blitt nedvurdert så mye at folk velger å ikke gjøre noe, eller «ligger flatt» som en form for passiv motstand.

På slutten av essayet, kanskje som en oppmuntring til leserne, siterte Lao J.K. Rowlings oppstarts-tale ved Harvard University: "Hvis du velger å bruke din status og innflytelse til å heve stemmen på vegne av dem som ikke har noen stemme, hvis du velger å identifisere deg med de maktesløse, ikke bare de mektige, hvis du beholder evnen til å sette deg selv i andres sted hos dem som ikke har dine fordeler, da vil det ikke bare være din stolte familie som kommer til å feire din eksistens, men tusener og millioner av mennesker hvis virkelighet du har bidratt til å endre. ”

Professor Cohen skrev på bloggen sin: "Jeg lurer på om professor Lao nå vil lide samme skjebne som sin tidligere kollega, den bannlyste, uglesette og utarmede professor Xu Zhangrun som stille og uformelt straffes hardt for sin strålende og modige kritikk av Xi Jinpings undertrykkelse.”

Ad i artikkel – AdSense
AD