Kina sanksjonerer amerikanske selskaper og ledere på grunn av våpensalg til Taiwan

Våpensalg til Taiwan har "en avskrekkende effekt på Det kinesiske folkets frigjøringshær", sier en ekspert.

Taiwanske soldater hilser foran presidentbygningen i Taipei i Taiwan under feiringen av nasjonaldagen den 10. oktober 2021. Foto: Chiang Ying-ying/AP Photo
20. desember 2024
AD

Det kinesiske regimet iverksatte sankjoner mot 13 amerikanske forsvarsselskaper og seks ledere den 5. desember som svar på den amerikanske regjeringens siste våpensalg til Taiwan.

Beijing innførte sanksjonene etter at det amerikanske utenriksdepartementet besluttet den 29. november om å gi grønt lys for planen om å selge reservedeler til F-16-jagerfly og Active Electronically Scanned Array-radar, samt annet utstyr til Taiwan til en verdi av opp imot 385 millioner dollar.

I forbindelse med innføringen av sanksjonene uttalte Kinas utenriksdepartement at det planlagte våpensalget "blander seg inn i Kinas interne saker og undergraver Kinas suverenitet og territoriale integritet".

Blant selskapene som blir rammet, er droneprodusenter som BRINC Drones Inc. og Kratos Unmanned Aerial Systems Inc. Noen av de andre er Teledyne Brown Engineering Inc., Rapid Flight LLC, Red Six Solutions, Shield AI Inc., SYNEXXUS Inc., Firestorm Labs Inc., HavocAI, Neros Technologies, Cyberlux Corporation, Domo Tactical Communications og Group W.

Regimet har også innført sanksjoner mot seks topp-ledere fra Raytheon, BAE Systems, Alliant Techsystems Operations, Data Link Solutions og BRINC Drones.

Sanksjonerte personer blir nektet å komme inn i Kina. Alle eiendelene deres i Kina fryses, og alle enkeltpersoner og selskaper i Kina nekter å gjøre forretninger med de sanksjonerte enhetene.

Sanksjonene er for det meste symbolske fordi amerikanske myndigheter har allerede innført restriksjoner i forhold til eksport av forsvarsmateriell til Kina.

Epoch Times har prøvd å få kontakt med de firmaene og enkeltpersonene som er rammet, for å få en kommentar, men hadde ikke fått noen respons innen publiserings-tidspunktet.


Les mer

Folkekunstens skriftspråk

Jögge Sundqvist er håndverker og folkekunstner i Kasamark i Umeå. Hans nye bok «Karvsnitt - mönsterskärning på trä» kom ut i oktober 2021 og handler blant annet om folkekunst. Foto: surolle

Studie: Mørk sjokolade kan være bra for øynene

Foto: New Africa/Shutterstock


Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har aldri styrt Taiwan, selv om de krever suverenitet over den selvstyrte øya, og de utelukker ikke å ta øya med makt. De senere årene har KKP trappet opp militære forberedelser for å invadere øynasjonen, og de har utført militærøvelser rundt Taiwan.

Selv om USA ikke har formelle diplomatiske bånd til Taiwan, opprettholder landet bånd med Taipei gjennom Taiwan Relations Act og USAs “Six Assurances”, som anerkjenner Taiwans rett til selvbestemmelse og som tillater Washington å selge militært utstyr til Taiwan for landets selvforsvar.

I 2018 signerte daværende president, Donald Trump, Asia Reassurance Initiative Act, som forplikter til "regelmessige overføringer av forsvarsartikler til Taiwan" for å hjelpe øya med å møte "de eksisterende og sannsynligvis fremtidige trusler fra Folkerepublikken Kina".

Den nylige planen om våpensalg for 385 millioner dollar var det 18. våpensalget under Bidens administrasjon.

President Joe Biden har også godkjent våpendonasjoner ved å benytte presidentens fullmakt til å ta ut penger.

Taiwans presidentkontor takket USA den 30. november og kalte sikkerhetspartnerskapet mellom Taiwan og USA "en viktig hjørnestein for fred og stabilitet i Indo-Stillehavsregionen".

Forskere ved Taiwans institutt for nasjonal forsvars- og sikkerhetsforskning (INDSR) sier til Epoch Times at Beijings stort sett "symbolske sanksjoner" ikke vil stoppe USAs våpensalg til Taiwan.

Chung Chih-tung, assisterende forsker ved INDSRs avdeling for nasjonal sikkerhet, sa at USA fortsetter å selge våpen til Taiwan, til tross for Beijings protester siden 1979, fordi det å styrke Taiwans selvforsvarsevne gjennom våpensalg er "en integrert del av USAs politikk for å avskrekke Kina" fra å invadere Taiwan.

Midt i den økende spenningen mellom USA og Kina har Taiwan dessuten "en uerstattelig betydning i USAs geostrategi for å begrense Kina", sa han.

The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Kidd and U.S. Coast Guard cutter Munro conduct Taiwan Strait transits on Aug. 27, 2021. (U.S. Navy/Handout via Reuters)
Arleigh Burke-klasse missildestroyeren USS Kidd og den amerikanske kystvaktkutteren Munro gjennomfører transitt i Taiwan-stredet den 27. august 2021. Foto: US Navy/Handout via Reuters

Wang Shiow-wen, assisterende forsker ved INDSRs avdeling for kinesisk politikk, militær- og krigføringskonsepter, sier at USAs økte våpensalg til Taiwan trolig vil fortsette på grunn av Beijings øking av militære kapasiteter.

"De militære kapasitetene på de to sidene av [Taiwan]-stredet er svært ubalanserte. USA vil ikke stanse våpensalget til Taiwan. De vil sannsynligvis selge flere og bedre våpen til Taiwan, særlig når USA går over til en ny administrasjon", sa hun.

"Det har lite å gjøre med handelskrigen og mer å gjøre med den militære maktbalansen i Øst-Asia", sa hun og la til at USA ikke kan tillate Beijing å kompromittere det amerikanske forsvaret i den første øygruppen via Taiwan, eller absorbere chip-produksjonssenteret og bruke det som pressmiddel mot resten av verden.

Kinas sanksjoner fulgte også Taiwans president, Lai Ching-te, sitt besøk i Hawaii den 30. november.

Det var Lais første besøk på amerikansk jord som president i forbindelse med et statsbesøk til Marshalløyene, Tuvalu og Palau. Beijing kritiserte senere USA for å tillate ham å reise via Hawaii.

Luo Ya bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD