Kina øker daglig brudd på internasjonale normer, sier minister Joly

Utenriksminister Melanie Joly svarer på spørsmål mens minister for offentlig sikkerhet, Marco Mendocino, lytter under en pressekonferanse for å kunngjøre Canadas Indo-Stillehavs-strategi i Vancouver den 27. november 2022. Foto: The Canadian Press/Darryl Dyck
25. desember 2022
AD

Den canadiske utenriksministeren, Melanie Joly, avslørte nylig en ny Indo-Stillehavs-strategi for å takle problemer i regionen. Hun sier at Kina bryter internasjonale regler daglig.

"Kina arbeider hver dag mer og mer for enten å bryte internasjonale normer eller de bøyer internasjonale normer i sin favør", sa Joly CPAC i et intervju den 14. desember.

Verten, Michael Serapio, hadde bedt Joly om å forklare endringen i tonen fra Trudeau-regjeringen og beskriver det som et "enormt skifte" fra tilbake i 2017 da Kina ble sett på som en "partner".

"Er strategien nå en bekreftelse på at Kina ikke lenger er en venn?" spurte han.

Joly la til at det er to tankeretninger når det gjelder internasjonale forhold for øyeblikket. En er at internasjonale normer kan tråkkes på for å opprettholde en innflytelsessfære, og hun viste til Russland som et eksempel.

Det andre, sa Joly, er det som Canada og de allierte opprettholder ved å beskytte FN-pakten og "de grunnleggende prinsippene om suverenitet og territoriell integritet; det grunnleggende for verdens stabilitet".

Joly avslørte regjeringens Indo-Stillehavs-strategi den 27. november og kalte Kina en "stadig mer forstyrrende makt".

Strategien trenger tilsagn på rundt 2,2 billioner dollar over de neste fem årene for å finansiere prosjekter i regionen.

Selv om den canadiske regjeringen gjorde dette investeringsløftet og de offentlige holdningene til Beijing har endret seg, sa Joly til CPAC at det ikke er noen plan om å selge seg fra den Kina-kontrollerte "Asian Infrastructure Investment Bank". (AIIB).

AIIB som er fokusert på infrastrukturinvesteringer i Asia, ble etablert av det kinesiske regimet i 2016, og Ottawa tegnet aksjer verdt rundt 256 millioner dollar over fem år i 2017.

"Vi ønsker å forsikre oss om at alle våre investeringer blir godt ivaretatt, og samtidig følge de grunnleggende retningslinjene for internasjonale normer", sa Joly om deltakelsen.

Utenlandsk innblanding

Joly kommenterte også spørsmålet om utenlandsk innblanding fra Beijing i den demokratiske prosessen og sa at hun ikke hadde sett informasjon om en slik sak i valget i 2019.

"Det er tydeligvis i våre egne, offentlige interesser, våre egne delte interesser å ta opp denne saken, men vi har ingen informasjon i dette tilfellet", sa hun.

Global News rapporterte tidlig i november at statsminister Justin Trudeau og andre ministre var blitt informert på et utenlandsk interferens-nettverk knyttet til Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), som sørget for finansiering for minst 11 kandidater under det føderale valget i 2019.

Joly sa at det ikke var noe bevis for dette, selv innen sikkerhetsbyråene.

"Vi må ha bevis. Akkurat nå har jeg ikke disse bevisene, statsministeren har ikke disse bevisene, våre offentlige instanser og nasjonale sikkerhetsbyråer, inkludert CSIS, har ikke den etterretningen", sa hun.

Joly har vitnet foran "House affairs"-komitéen dagen før om denne saken der det konservative parlamentsmedlemmet Michael Cooper hadde sørget for en del bevis.

Cooper leste fra et "Daily Foreign Intelligence Brief"-dokument (DFIB) laget av etterretnings-analysedelen av "Privy Council Office" (PCO), sekretariatet for etterretningsvurdering (IAS).

Der sto det at det hadde vært et "aktivt, utenlandsk interferens-nettverk" knyttet til Kina rundt valget i 2019.

IAS samler ikke inn informasjon selv og produserer DFIB som er basert på forskjellige informasjonskilder, inkludert fra interne og utenlandske etterretningsbyråer. Produktene blir typisk lest av topp-tjenestemenn og deles på tvers av relevante departementer.

Cooper nevnte også CSIS-dokumenter som diskuterer å ha politikere som målgruppe og noen foreninger, mener at byrået faktisk innehar en slik informasjon.

Trudeau sa at han den 14. desember blir informert om saker vedrørende utenlandsk innblanding, men at han aldri ble informert om saken der føderale kandidater mottok penger fra Kina.

Regjeringsleder for House of Commons, Mark Holland, fortalte journalister den 14. desember at en av partiets prioriteringer under neste sesjon vil være å takle utenlandsk innblanding.

"Å sørge for at demokratiets flamme er beskyttet både innenriks og utenlands, tror jeg vil bli hovedtemaet i det nye året", sa han.

Ad i artikkel – AdSense
AD