Kina lover å virkelig støtte Iran i den pågående Israel-Hamas-krigen

Kinas statsminister, Li Qiang, sa at Kina "resolutt motsetter seg ekstern innblanding i Irans interne saker".

Den kinesiske statsministeren, Li Qiang (til venstre), taler under Det 26. ASEAN-Kina toppmøtet i Jakarta i Indonesia den 6. september 2023. Foto: Yasuyoshi Chiba/Pool/AFP via Getty Images
12. november 2023
AD

Den kinesiske statsministeren, Li Qiang, sa den 25. oktober at Kina ville "virkelig støtte" Iran når det gjelder å trygge sin "statssuverenitet, territoriale integritet og nasjonale verdighet" opp mot bakteppet av Israel-Hamas-krigen.

Li sa dette under møtet med Irans første visepresident, Mohammad Mokhber, på sidelinjen av "Shanghai Cooperation Organization" sitt toppmøte i Bishkek, hovedstaden i Kirgisistan den 26. oktober.

Han vektla det "omfattende, strategiske partnerskapet" mellom Kina og Iran og sa at de to landene har opprettholdt sitt bilaterale forhold i over 50 år, til tross for "de skiftende, internasjonale forholdene".

Li bekreftet på nytt støtten til Iran og sa at landet hans "resolutt går mot enhver ekstern innblanding i Irans interne saker", ifølge en uttalelse utstedt av den kinesiske ambassaden i India.

"De to sidene bør implementere den omfattende samarbeidsplanen mellom de to landene, fremme Belt and Road-samarbeidet, styrke gjensidig fordelaktig samarbeid på forskjellige felt og styrke folk-til-folk-samarbeid og kulturell utveksling, inkludert utdanning, kultur, turisme og tankesmier. De skal også arbeide for nye og bærekraftige prestasjoner i samarbeidet mellom Kina og Iran", sto det.

Li lovet også å styrke koordineringen med Iran innenfor internasjonale organisasjoner. Han nevnte imidlertid ikke de eskalerende spenningene i Midtøsten som forsterkes av den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

Irans rolle i Hamas-angrep

Selv om det ikke er noen klare bevis på at Iran var direkte involvert i Hamas sine enestående terrorangrep på Israel den 7. oktober, har islamistregimet konsekvent vært den største støttespilleren til Hamas.

Dagen etter at Hamas startet overraskelsesangrepet på Israel, ga Abu Obaidah, talsmann for Al-Qassem brigade, den militære fløyen til Hamas, ros til Iran for å muliggjøre massakren.

"Vi takker den islamske republikken Iran som utstyrte oss med våpen, penger og annet utstyr", sa han i en video. "De ga oss missiler for å ødelegge sionistiske festninger og hjalp oss med standard anti-tank-missiler."

Ifølge en rapport fra 2020 fra USA’s utenriksdepartement, har Hamas og andre palestinske terroristgrupper kollektivt mottatt opp til 100 millioner dollar per år fra Iran.

Hamas-leder Ismail Haniyeh fortalte til Al-Jazeera i fjor at Iran betalte 70 millioner dollar for å hjelpe gruppen med å utvikle missiler og forsvarssystemer. Han identifiserte Iran som den største sponsoren, selv om han sa at andre land også ga dem penger.

Kina utruster Iran med investeringer i infrastruktur

I mellomtiden har Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) ikke fordømt Hamas sitt dødelige angrep på Israel. Den kinesiske utenriksministeren, Wang Yi, kalte den 24. oktober konflikten et "stort valg mellom krig og fred".

Gabriel Noronha, en stipendiat ved tenketanken "Jewish Institute for National Security of America" sa at KKP "har sørget for en økonomisk livline" til Iran ved å kjøpe råolje til en verdi rundt 30 milliarder dollar fra Iran i fjor og "er innstilt på å kjøpe enda mer i 2023".

Innsatsen, sa han, er avgjørende for Irans ønske om å unnslippe effektene fra USA-ledede sanksjoner.

"Det iranske regimet søker å isolere seg fra USA og vestlige sanksjoner ved å skape dypere økonomiske bånd til Russland og Kina". Noronha sa dette i sitt skriftlige vitnesbyrd til Det hvite hus sin finanskomite den 26. oktober.

Ifølge Moronha har Iran gitt mer enn 20 milliarder dollar for å støtte utenlandske terrorgrupper i Midtøsten, og de gir rundt 93 prosent av militærbudsjettet til Hamas.

Mye av pengene kommer fra oljesalg til Kina. En rapport fra 2022 fant at Kina begynte å importere rekord mye iransk olje etter at internasjonale sanksjoner ble innført.

Regimet sluttet å publisere data om sin import av iransk olje i midten av 2022. Likevel antyder en etterretningsrapport at Kina nå importerer olje på det høyeste nivået på 10 år, ifølge Bloomberg.

Andrew Thornebrooke og Petr Svab bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD