Kina kan bli «eier» av Salomonøyene, advarer amerikanske senatorer

Leder for Det amerikanske senatets utenrikskommité, Robert Menendez. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
1. mai 2022
AD

Amerikanske senatorer slutter seg nå til australske ministre og advarer den lille øy-nasjonen Salomonøyene mot å signere en sikkerhetsavtale med Kina. Det kinesiske regimet kan bli landets «eier og overvåker» hvis dette skjer, heter det.

Den demokratiske senatoren, Bob Menendez, som er leder av Det amerikanske senatets utenrikskomité, er på besøk i Australia sammen med fem republikanske kongressmedlemmer. Australia sies å være «episenteret for den globale utfordringen» som Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) utgjør.

I et intervju med Sky News Australia sier senatorene Menendez og Lindsey Graham at det er i Salomonøyenes, Australias og USA’s interesse å «sikre at det ikke blir noen kinesisk base der».

Det var i slutten av mars at detaljene om en hemmelig avtale mellom Salomonøyene og Beijing lekket ut på nettet. Avtalen gir Beijing tillatelse til å sende styrker for å «beskytte kinesisk personell og større prosjekter på Salomonøyene».

Kort tid etter at avtalen ble offentlig, ble den «iverksatt» av representanter for de respektive regjeringenes utenriksdepartement. Dette har vekket bekymring for at KKP snart vil militarisere regionen.

Det er både i Salomonøyene, Australia og USA’s interesse «å sikre at det ikke blir en kinesisk base der». (Bob Menendez og Lindsey Graham - amerikanske senatorer)

Både Kina og Salomonøyene har benektet at det pågår en militær opprustning, men lekkede dokumenter fra 7. april indikerer at Beijing har undersøkt regionen for mulige militære prosjekter.

Menendez sier at de har tillit til Salomonøyenes statsminister Manasseh Sogavares ord om at det ikke er planer om en militær opprustning, men understreker at investeringene Kina har gjort på Salomonøyene, kommer med diverse forbehold.

«Jeg håper at det er en bredere og dypere forståelse for at Kina på sikt vil bli eier og overvåker», sier han.

Menendez viser også til KKP’s store infrastrukturprosjekt, BRI (også kalt "New Silk Road"), i denne sammenhengen.

«Dette er deres endelige mål. Vi har sett de tilsynelatende gode intensjonene deres i Afrika og i andre deler av verden. Til syvende og sist vil deres overordnede, økonomiske politikk og handlinger likevel bety at man eies av Kina. Jeg tror ingen ønsker å være eid av Kina», sier han.

BRI innebærer at KKP finansierer store infrastrukturprosjekter i utviklingsland, noen ganger med svært store pengesummer. Når regjeringene i disse landene senere ikke klarer å betale tilbake de store lånene, tar Beijing kontroll over de aktuelle eiendelene. I noen tilfeller kan disse til og med omgjøres til militære formål.

Michael Shoebridge i den australske tenketanken «Strategic Policy Institute» peker på likheter mellom Salomonøyenes situasjon og det afrikanske landet Djibouti der KKP etablerte sin første, utenlandske militære base i 2017, selv om det i utgangspunktet ble avvist at dette var intensjonen.

«Vi kan se fremtiden til Sør-Stillehavet når vi tar et blikk på hvordan kinesisk militære har opptrådt i Sør-Kinahavet, Øst-Kinahavet og Taiwanstredet», skrev Shoebridge i «The Strategist».

Cleo Paskal ved den britiske tenketanken «Chatham House» mener sikkerhets-pakten med KKP kan gi den hardtarbeidende statsministeren Sogavare en sjanse til å ta kontroll over landet etter den siste tidens uro.

[Han kan si] «Vi trenger hjelp utenfra for å skape stabilitet i landet, og våre venner i Kina vil bidra», sier Paskal til Epoch Times.

Paskal tror dette kan innebære arrestasjoner av opposisjonslederne fra landets mest folkerike provins, Malaita, og at det kan gå dem ille dersom de blir arrestert.

Hun ba den australske regjeringen blåse nytt liv i landets demokratiske prosess og presse Sogavare til å følge Townsville-avtalen fra 2000. Den gangen satte avtalen en stopper for volden i landet og la grunnlaget for en demokratisk regjering.

«Presenter trinnene som de forskjellige provinsene, inkludert Malaita, gikk med på. Det er en del saker som allerede er forhandlet fram og som alle har skrevet under på, også Sogavares regjering», sier hun.

Australia har sendt flere høytstående representanter til Sogavare de siste ukene, inkludert ministeren for Stillehav-saker, Zed Seselja, som har oppfordret Sogavares regjering til ikke å signere sikkerhetsavtalen med Kina.

Ad i artikkel – AdSense
AD