Beijing overveier å invadere Taiwans Pratas-øyer, men kommer ikke til å innlede et angrep før øyas president Tsai Ing-wen avslutter sin periode i 2024, uttalte en topp taiwansk sikkerhetstjenestemann.
"Å angripe og erobre Pratas-øyene og ty til krig for å tvinge Taiwan til samtaler er et scenario som etter vår vurdering ikke vil skje under president Tsais embetsperiode", sa Chen Ming-tong som er generaldirektør for «National Security Bureau» (Det nasjonale sikkerhetsbyrået) på den selvstyrte øya, til lovgiverne den 4. november.
De Taiwan-kontrollerte Pratas-øyene som ligger rundt 305 km sørøst for Hong Kong, har vært spesielt utsatt for angrep på grunn av den nære beliggenheten til fastlands-Kina, ifølge eksperter.
"Oppriktig talt, de har diskutert dette internt tidligere", sa han. "Vi er selvfølgelig oppmerksomme på dette", sa Chen.
Chen som svarte på spørsmål fra en lovgiver fra Kuomintang, Taiwans viktigste opposisjonsparti, om sjansene for et kinesisk angrep mens Tsai er i embetet, sa ikke hvordan han kjente til slike overveielser.
Taiwan som lenge har vært beskrevet av Beijing som en utbryterregion, har sett en markant eskalering av kinesisk, militær trakassering det siste året. I oktober måned satte Beijing øya i beredskap ved å fly nærmere 150 krigsfly i løpet av en 4-dagers periode inn i Taiwans forsvarssone; den største maktdemonstrasjonen til dags dato.
Chen kom med kommentarene bare en dag etter at Pentagon advarte om Kinas voksende kjernefysiske kapasitet som er på vei mot en femdobling i løpet av de neste ti årene.

En fersk rapport fra «Center for Security and Emerging Technology» ved Georgetown University fant også ut at det kinesiske militæret bruker kunstig intelligens for å simulere krigsspill for en Taiwan-invasjon.
General Mark Milley som er styreleder for «Joint Chiefs of Staff», gav uttrykk for det samme som Chen og sa at Kina neppe vil erobre Taiwan med militærmakt i nær fremtid eller det han definerte som innenfor et vindu på «6, 12 eller kanskje 24 måneder».
"Når det er sagt, bygger kineserne klart og utvetydig opp kapasiteten for å stå klar med disse alternativene til den nasjonale ledelsen hvis de går inn for det en gang i fremtiden," sa Milley på Aspen Security Forum. "Men alt kan skje", la han til.

USA har ikke formelle, diplomatiske bånd med Taiwan, men leverer militært utstyr til øya som er tilstrekkelig til selvforsvar, i henhold til Taiwan Relations Act fra 1979. Washington opprettholder også en "strategisk tvetydighet" overfor øya der det med hensikt er uvisst om de vil komme Taiwan til unnsetning hvis Beijing angriper.
Kinas voksende atomvåpenarsenal kan gi regimet betydelige fordeler i tilfellet en militær konflikt om Taiwan. Dette har eksperter sagt i en uttalelse til Epoch Times.
"Hvis kineserne og amerikanerne skulle kjempe til alt går i stå på et konvensjonelt nivå, er det plausibelt at den som har kjernefysisk dominans, vil være i posisjon til å vinne krigen eller i det minste få den andre til å trekke seg tilbake", sa Michael O'Hanlon som er en forsvarsorientert senior-stipendiat ved den Washington-baserte tenketanken Brookings Institution, i et tidligere intervju.
Taiwans forsvarsminister har nylig advart om at Kina vil være fullt ut i stand til å invadere Taiwan innen 2025.
Milley sa imidlertid at USA "absolutt har evnen" til å forsvare Taipei " om nødvendig."
"Det er ingen tvil om det", sa han.