Kina begrenser innbyggeres mulighet til å forlate landet, også de som er amerikanske statsborgere

Nyhets-analyse

Passasjerer med munnbind sjekker QR-koden ved hjelp av et ark som holdes av en ansatt på flyplassen, rett før innsjekkings-området etter forebyggende prosedyre mot spredning av COVID-19-virus på Pudong internasjonale flyplass i Shanghai den 11. juni 2020. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images
6. februar 2022
AD

Kina begrenser folk fra å forlate landet. Til og med amerikanere som har permanent opphold i USA eller er amerikanske statsborgere, har blitt fanget i denne kampanjen.

I løpet av 2021 har mange kinesere delt på sosiale medier hvordan de har hatt problemer med å søke om pass. De som hadde nødvendige reisedokumenter, ble ved oppmøtet på flyplassene møtt med vanskelige spørsmål fra de ansatte som nøye sjekket passene og visaene deres, fortalte mange på nettet. En sa til og med at passet ble revet i stykker av inspektøren på stedet.

Kinas nasjonale immigrasjons-administrasjon (NIA) bekreftet i juli at regimet strammet inn reglene rundt folk som skulle kunne forlate Kina.

På en pressekonferanse den 30. juli 2021 sa NIA, også kjent som Ut- og innreise-administrasjonen, at de hadde iverksatt en serie forholdsregler for å begrense folk fra å reise utenlands for å blokkere koronavirus fra utlandet. De hadde iverksatt suspendering av utstedelse av pass for ikke-viktige personer og ikke-hastesaker og rådet de som søkte om pass, til å avlyse eller utsette reiseplanene hvis det ikke var helt nødvendig reiser.

Ifølge statistikk rapportert ved konferansen var antall pass utstedt i løpet av første halvår i 2021 bare 2 prosent av antallet utstedte pass i første halvår 2019. De fleste passene ble utstedt på grunn av studier, arbeid og engasjement i forretnings-aktiviteter.

Den plutselige innstrammingen endret mange menneskers planer, inkludert kinesiske borgere som er bosatt i USA og hadde reist tilbake for å besøke slektninger. Nettbrukere på sosiale medier kunne fortelle at søknader om fornyelse av pass som var innlevert seks måneder tidligere, ikke ble godkjent og hindret dem dermed avreise.

En kinesisk forretningsmann som bor i USA, Zhang Shengqi, fortalte Radio Free Asia i august om den vanskelige situasjonen vennen hans befant seg i. Ifølge Zhang var vennen som arbeidet ved en amerikansk høyskole, værende i Kina i lang tid. Arbeidsgiveren hans søkte om fornyelse av passet seks måneder tidligere, men ventet fremdeles på svar. "Da han forlot Amerika, var det nyfødte barnet knapt en måned gammel. Nå er babyen nesten et halvt år, og konen må ta seg av babyen helt alene."

Zhang la til at selv om vennen hans brukte sine forbindelser, bedret ikke situasjonen seg. Han var usikker på om han ville bli gjenforent med familien.

Da Kina kjempet mot mange utbrudd av Delta-varianten mot slutten av 2021, ble reiserestriksjonene opprettholdt og ble enda strengere. En kinesisk kvinne som hadde permanent opphold i USA, klaget på nettet i desember over hva som skjedde henne på flyplassen da hun tok med barna til USA.

En utreiseinspektør spurte henne hvordan hun hadde fått permanent opphold i USA. Hun svarte at hun hadde fått det gjennom asyl. Inspektøren presset henne til å si hvorfor hun hadde fått asyl og gjorde henne urolig og ute av stand til å snakke. Inspektøren skar deretter passet i to og gjorde det ugyldig. Kun barna hennes fikk tillatelse til å gå om bord i flyet, skrev kvinnen i et innlegg på media.

Erfaringen hennes utløste mye diskusjon på nettet. En nettbruker skrev: "bør folk avhøres og være nødt til å ha en god grunn når de forlater et land, slik som når de reiser inn i det?"

Dette skremmer også kinesere som bor i USA, fordi mange kinesiske innbyggere bor permanent i USA og er vant til å reise tilbake til Kina når de har lyst.

Utreise-forbud

Til og med borgere fra USA kan bli tvunget til å bli i Kina dersom kommunistregimet vurderer det som nødvendig. I henhold til loven har KKP-myndighetene god anledning til å nekte utenlandske statsborgere fra å forlate landet.

USA’s myndigheter har gjentatte ganger advart amerikanske borgere som vurderer å reise til Kina, om Beijings utreiseforbud. I januar 2021 innførte Trump-administrasjonen Rådgivning om Kina-reiser og slo fast at kinesiske myndigheter kan bruke tilfeldig fengsling og utreise-forbud for å tvinge amerikanske statsborgere til å delta i deres etterforskning, presse familie-medlemmer til å returnere til Kina fra utlandet og oppnå forhandlings-overtak over utenlandske myndigheter.

Beijing godkjenner ikke dobbelt statsborgerskap, så rådgivningen ga spesielt advarsler til kinesiske amerikanere. "Amerikansk-kinesiske statsborgere og amerikanske statsborgere med kinesisk opphav kan bli gjenstand for ytterlige trakassering", het det. Samtidig kan de kinesiske myndighetene hindre Den amerikanske ambassaden i å tilby konsulære tjenester, ble det tilføyd.

Daniel Hsus tilfelle er illustrerende. Den amerikanske borgeren ble nektet å forlate Kina i fire år, til november 2021. Det kinesiske regimet holdt ham som gissel i et forsøk på å tvinge faren til å returnere til Kina der han sto anklaget for angivelig å ha underslått 63.000 dollar for over tjue år siden.

Fire dager før president Joe Biden og den kinesiske lederen Xi Jinping møttes på nettet, ble plutselig det fire-årige utreiseforbudet opphevet, og han fikk ordre om å reise tilbake til Amerika innen 48 timer.

I et annet tilfelle ble to amerikanske søsken hindret i å forlate Kina i over tre år før de kom tilbake til Amerika i september 2021.

Victor Liu som er høyskolestudent, og Cynthia Liu som er konsulent, dro til Kina i 2018. De kinesiske myndighetene hindret søsknene i å forlate landet og fengslet moren deres, som også var amerikansk statsborger. Myndighetene ønsket å tvinge faren som bodde i USA og som var ettersøkt av det kinesiske politiet for sin rolle i en bedrageri-sak, til å returnere til Kina og melde seg.

Løslatelsen deres kom rett etter at USA’s justis-departement tillot Meng Wanzhou som er finansdirektør i Kinas telecom-gigant Huawei og var i Canada og kjempet for utlevering til USA for en bedragerisak, å reise tilbake til Kina.

Ad i artikkel – AdSense
AD