Kattens maling har legende effekt.

Kattens maling øker velvære. Foto: Unsplash.
17. mars 2024
AD

Alle som har eller har hatt katt eller bare er "kattemenneske", vet at katter er selskapelige, morsomme, lekne, nysgjerrige og selvstendige. Deres uforlignelige evne til å sove, male og nyte tilværelsen kan være både beroligende og legende for alle som kommer i nærheten.

Mange tror at katter bare maler av velbehag, men katter maler også for å roe seg ned og lege seg selv når de er skadet, er redde eller skal føde. Forskning viser at kattens maling faktisk har en medisinsk effekt. .National Geographic skriver at en katts maling gir en vibrasjon på mellom 25 og 150 Hz, og frekvenser innen dette området fremmer bentetthet og helbredelse av muskler og sener både hos dyr og mennesker.

Kanskje kommer ordtaket om at katter har ni liv fra denne evnen til å helbrede seg selv. Spesielt den lavt-vibrerende malingen har en terapeutisk effekt og kan virke smertestillende, sår-helende, lette pusten og minske hevelser. Det er også kjent at katteeiere sjeldnere går til lege, sover bedre og dessuten har mindre risiko for å få hjerteinfarkt.

Katter sover, hviler og sparer på energien gjennom store deler av døgnet. Derfor kan malingen være en måte å stimulere skjelett og muskler uten å forbruke så mye energi, skriver National Geographic. Dessuten leges kattens skjelett betydelig raskere og med færre komplikasjoner enn for eksempel hundens.

Dyr i eldreomsorgen, ikke minst katter, virker beroligende og fører ofte til glede og samtale. De bidrar til aktivitet og gir en følelse av å være nødvendig blant  beboerne. Flere studier viser at en katt øker velvære, minsker forekomsten av depresjon, minsker aggressive tendenser hos demente, øker sosial interaksjon og reduserer ensomhetsfølelse.

Katter er lette å ha. De er fulle av kjærlighet og dessuten har malingen legende effekt, selv for oss mennesker. Tar du godt vare på katten, gir den dobbelt tilbake til eieren, så det er ikke rart at katten har blitt en av de vanligste kjæledyrene i Norden.

Obs! Artikkelen er bare for informasjon og kan ikke erstatte profesjonell medisinsk rådgivning.

Ad i artikkel – AdSense
AD