Johan Holmsäter: Ingen dum ide å løpe fra problemene

I dag vet vi at mosjon hjelper like bra, eller bedre, mot depresjon enn piller. Å løpe fra problemene er nok ikke så dumt likevel. Foto: sun ok/Shutterstock
2. juni 2024
AD

Forskning viser at fysisk trening fungerer minst like bra som medisin mot depresjon og nedstemthet. Da slipper du alle bivirkningene, bortsett fra gangsperr. På en annen side kan det være en ganske fin bekreftelse på at du har tatt tak i problemet ditt selv. Det er derfor på tide å revurdere sannheten om at du ikke kan løpe fra problemene dine. Selvfølgelig kan du det!

Tror du at menn og kvinner har ulike måter å håndtere kriser på? Er det slik at kvinner bruker sine venninner og prater, prater og prater, mens menn holder kjeft og begraver seg i arbeid og trening? Da jeg for noen år siden besøkte Krisesenteret for menn i Gøteborg, opplyste de meg: "Menn har jogging og arbeid som et instrument for å takle livskriser. Dette er to forskjellige måter å slippe å gå inn i egne følelser. Du kan med andre ord bokstavelig talt løpe vekk fra problemene".

Krisesenteret ble startet i 1986 og er fremdeles et sted der menn kan henvende seg når grunnen begynner å riste under føttene, når skilsmissen begynner å bli et faktum eller når situasjonen føles overveldet.  I dag er Krisesenteret for menn en større organisasjon, opprettet i 1997, med tilstedeværelse mange steder i Sverige og noen steder i Norge.  "Menn er vant med å ha alt under kontroll", sa Johan Englen i Gøteborg.

"Når privatlivet begynner å bli kaotisk, kaster mange seg ut i konkrete, rasjonelle oppgaver på jobben, stresser videre og skyver problemene unna. Arbeidsnarkomani er en måte å unngå å kjenne etter. Overdreven jogging er en annen måte å avlede signalene om at man har det dårlig og å flykte bort fra hjemmet".

Men jogging er ikke alltid en fluktvei. Mange av de mennene som kommer til krisesenteret, oppmuntres også til å begynne å røre på seg. Mosjon kan være en måte å bryte isolering, for eksempel etter en skilsmisse, spesielt hvis man mosjonerer med en venn. Bare det at det står noen og venter ved den faste jogge-ruten en periode, betyr mye.

I mange kriser er det kanskje mest effektivt å sitte og virkelig kjenne etter.

Kanskje er det slik at flere menn enn kvinner føler at de ikke har noe sted å henvende seg til når livet har rast sammen. Det du trenger, er ikke en klapp på skulderen med kommentaren "dette ordner seg", men at noen virkelig lytter.  Litt satt på spissen kan man si at tidligere var alternativet sykehus, politistasjon eller likhus. Krisesenteret ble startet av menn som ville ha en motvekt til den kvinnelige dominansen som råder i all terapi. Menn vil også snakke og kanskje helst med empatiske og livserfarne menn som også vil snakke. Og la det ta tid.

Effektivitet i en livskrise er ikke det samme som effektivitet i arbeidslivet. Mange tar feil der. I en krise er det ikke handlekraft, besluttsomhet, vilje og evne til å ta initiativ som gjelder.

I mange kriser er det kanskje mest effektivt å sitte og virkelig kjenne etter. Det er ingen raske metoder som løser utviklings-kriser. I stedet må du ta det med ro og innse at du ikke kan bestemme noe akkurat nå, noe som naturligvis er vanskelig for en som er vant med å løse kriser raskt og besluttsomt. En kriserammet mann blir lett misfornøyd med seg selv fordi han føler seg fortapt og ute av stand til å gjøre noe for å endre situasjonen. Manglende evne til å handle gjør faktisk krisen verre.

Jeg husker en replikk fra Gøteborg: "At du har lett for å ta en beslutning om et budsjett på flere millioner, betyr ikke at du har lett for å ta en beslutninger om kjærlighet".

Faktisk kan en skilsmisse være livstruende på lang sikt for menn. Overdødeligheten blant enslige menn er slående. De mister som regel så mye; bestevennen, daglig kontakt med barna, huset og den gode økonomien. Likevel er det også lykkelige skilsmisser. Mange sørger over at familie-prosjektet går i oppløsning. Samtidig kan de med en viss avstand til hendelsen, se med tillit frem til alle de nye mulighetene i fremtiden når noe som fortsatt fungerte dårlig, tar slutt. Skilsmisse kan hjelpe mennesker til å komme videre i livet på en bedre måte.

På krisesenteret i Gøteborg fortalte menn at det i mange situasjoner der kvinner forlot mannen, hendte at mannen kom tilbake til krisesenteret etter en tid for å overrasket si: "Det var tross alt ganske bra det hun gjorde. Det fikk meg i gang. Skilsmissen hjalp meg på mange måter".

For å unngå livslang uenighet og kamp om foreldreretten er det kanskje nødvendig med et bredt spekter av terapi i de tidlige stadiene av en skilsmisse; som individuell rådgivning, samarbeids-rådgivning, familierådgivning, seksual-rådgivning og, nå som vi vet så mye mer om betydningen av fysisk aktivitet for den generelle helsen, også treningsgrupper.

Det kan tross alt være enklere å begynne å jogge, gå på treningsstudio eller gruppetrening enn å prate. Praten kommer lettere etter høy puls og gjennomvarme muskler med alt dette innebærer av utsondring av velvære-hormoner som endorfin, dopamin, oksytocin og serotonin.

Litteraturtips fra da det første krisesenteret for menn ble etablert i Gøteborg, er boken "Männens röster" av Barbro Lennéer-Axelson (1989). Jeg ser at den kan kjøpes brukt for 50 kroner på "Bokbörsen" på nettet. Les, tren, spis godt, sov ordentlig og snakk, så ordnes det meste!

Johan Holmsæter. Grunnlegger av Friskis & Svettis

Kontakt skribenten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD