India støtter Filippinene i å opprettholde maritim suverenitet under den spente situasjonen i forholdet til Kina

Kina har advart India mot å blande seg inn i konflikten i Sør-Kinahavet.

Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar svarer på spørsmål fra en reporter, under en pressekonferanse i Bangkok den 17. august 2022. Foto: The Canadian Press/AP-Sakchai Lalit.
8. april 2024
AD

India har uttrykt sin støtte til Filippinenes nasjonale suverenitet og oppfordret til «trofast overholdelse» av en regelbasert orden under Kinas pågående aggresjon i det omstridte Sør-Kinahavet.

"Vi støtter sterkt ASEANs sentralitet, samhold og enhet", sa Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar på en felles pressekonferanse med sin filippinske motpart Enrique Manalo i Manila den 26. mars.

Jaishankar oppfordret alle involverte parter i den maritime territorielle tvisten om å overholde folkeretten, spesielt FNs havrettskonvensjon fra 1982 (UNCLOS).

"Alle parter må følge den i sin helhet, både bokstavlig og i ånden", sa han. "Jeg benytter anledningen til å gjenta Indias sterke støtte til Filippinene for å opprettholde landets nasjonale suverenitet".

India har forsøkt å styrke båndene til Filippinene i ulike sektorer. I følge det filippinske utenriksdepartementet har de to landene blitt enige om å fremskynde samarbeidet om maritime grenser, frakt, søk, redning og rettshåndhevelse.

Begge sider understreket behovet for "en fredelig løsning på uenigheter" og oppslutning rundt voldgiftdommen fra 2016 i Sør-Kinahavet, som støtter Filippinenes territorielle krav.

Manalo bemerket at de to landene utforsker måter "hvor vi kan bidra til begge lands sikkerhet, samt sikre at Indo-Stillehavsregionen forblir åpen og fredelig".

Under sitt besøk i Manila møtte Jaishankar også Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. og bekreftet Indias "resolutte" holdning om å opprettholde voldgiftsdommen fra 2016 i Sør-Kinahavet.

"Så, hvis du vil ha et land som faktisk sier at det vil akseptere dommen selv om den går imot oss, er vi faktisk en naturlig kandidat. Så vi kan være på skipet ditt”, sa Jaishankar, ifølge Marcos’ kontor.

Kina advarer India mot å blande seg inn

Som tilsvar sa talspersonen for Kinas utenriksdepartement, Lin Jian, at India ikke har rett til å blande seg inn i konflikten i Sør-Kinahavet og oppfordret India til å respektere Kinas maritime rettigheter og interesser.

«Maritime tvister er spørsmål mellom de berørte landene. En tredjepart har overhodet ingen rett til å blande seg inn", sa Lin på en pressekonferanse.

Haag-domstolen avgjorde til fordel for rettslige skritt tatt av Filippinene i 2016. Avgjørelsen fikk imidlertid ikke Kinas kommunistiske regime til å endre sin oppførsel, med kinesiske fartøyer som gjentatte ganger krenket Filippinenes maritime soner.

Den 23. mars traff skipene fra Kinas kystvakt et filippinsk forsyningsfartøy med vannkanoner ved Second Thomas Shoal, skadet besetningsmedlemmer og forårsaket store skader på fartøyet.
Det er andre gang på en måned at fartøyet, Unaizah May 4, ble skadet under et vannkanonangrep fra den kinesiske kystvakten. Den 5. mars ble også besetningsmedlemmer skadet under en konfrontasjon.
A China Coast Guard ship uses water cannons on Philippine navy-operated supply boat M/L Kalayaan as it approaches Second Thomas Shoal, locally known as Ayungin Shoal, in the disputed South China Sea, on Dec. 10, 2023. (Philippine Coast Guard via AP)
Et skip fra Kinas kystvakt bruker vannkanoner på den filippinske marine-opererte forsyningsbåten M/L Kalayaan idet den nærmer seg Second Thomas Shoal, lokalt kjent som Ayungin Shoal, i det omstridte Sør-Kinahavet. Den 10. desember 2023. Foto: Filippinske kystvakten via AP.

Filippinene skal implementere en "mottiltakspakke" mot Kina

Etter hendelsene lovet den filippinske presidenten å implementere "en respons- og mottiltakspakke" mot kinesiske skip som angriper landets territorialfarvann.

Marcos sa at han har sendt "de relevante kravene" til internasjonale allierte, som har uttrykt sin støtte til den filippinske regjeringen mot Kina.

"I løpet av de påfølgende ukene skal de relevante nasjonale myndighetsorganer implementere en respons- og mottiltakspakke som er proporsjonal, bevisst og rimelig i møte med de åpne, uforminskede og ulovlige, tvangsmessige, aggressive og farlige angrepene av agenter fra den kinesiske kystvakten og den kinesiske maritime militsen», uttalte han.

Marcos sa at tiltakene er ment å forsvare landets suverene rettigheter og at Filippinene ikke har til hensikt å starte en konflikt med noe land.

"Vi søker ingen konflikt med noen nasjon, om enn nasjoner utgir seg for og hevder å være våre venner, men vi vil ikke bli kuet til taushet, underkastelse eller underdanighet. Filippinere gir ikke etter", sa den filippinske lederen.

Kina har undertegnet UNCLOS fra 1982, som utpeker maritime områder innenfor 200 nautiske mil (omtrent 230 mil) med kystlinjer som en del av en nasjons eksklusive økonomiske sone.

The Second Thomas Shoal, referert til som Ayungin Shoal av Manila og Renai Reef av Kina, ligger omtrent 105 nautiske mil fra Filippinenes Palawan-provins og faller derfor inn under filippinsk jurisdiksjon.

Andre land som Vietnam, Malaysia, Taiwan og Brunei, er også i konflikt med det kinesiske kommunistregimet på grunn av dets krav i Sør-Kinahavet.

 

Ad i artikkel – AdSense
AD