Hvorfor er lilla mat godt for deg?

Lær vitenskapen om hvorfor disse lilla valgene er bra for hjerte- og hjernehelsen

Auberginer lagt ut for salg på et lokalt Bondens marked i Annandale i Virginia i USA. Foto: Paul J. Richards/AFP/Getty Images
6. august 2023
AD

Du har sannsynligvis hørt at mørkeblå eller purpurfargede typer mat, fra blåbær til purpurfargede matvarianter som poteter, er særlig gode for helsen din, og du har kanskje undret deg over hva som ligger bak denne virkningen. Faktisk er det bokstavelig talt purpurfargen i seg selv som er god for deg. Pigmentene som gir maten sin lilla farge, tilhører en familie med kraftige antioksidanter, kjent som anticyaniner.

Studier har knyttet anticyaniner til redusert risiko for kreft, kardiovaskulær sykdom, nevrologisk sykdom, kognitiv svikt og Alzheimers sykdom. De ser også ut å hjelpe til med å kontrollere og muligens forhindre overvekt og diabetes, delvis ved å forhindre visse enzymer i fordøyelsen og å hjelpe med å kontrollere blodsukkernivåene. De er potente anti-inflammatoriske midler og vil derfor sannsynligvis forhindre risikoen for de fleste kroniske sykdommer.

Tenk lilla

Hvordan kan du øke inntaket av disse superoksidantene? Først og fremst ved å spise dyp røde, blå og lilla frukter og grønnsaker. Dette inkluderer alle bær, inkludert jordbær, så vel som andre frukter; også kirsebær, granatepler og plommer.

Noen grønnsaker er kun rike på anticyaniner om du plukker varianten med den rette fargen, for eksempel purpurfargede søtpoteter, rødløk og rødkål. Andre høy-anticyaninholdige grønnsaker er rødbeter og aubergine. Når det gjelder aubergine, pass på at du ikke kaster skinnet; det er der de fleste anticyaninene er. Skinnet har også et høyt innehold av fiber, kalium og magnesium.

Skinnet til røde og purpurfargede druer er selvfølgelig en god kilde til anticyaniner, noe som også gjør rødvin til en god kilde. Sammen med resveratol (en annen kraftig antioksidant) kan anticyaniner være ansvarlige for mange av de bemerkelsesverdige helsefordelene rødvin gir.

Alle de ovenfor nevnte matvarene er relativt enkle å få tak i. Men hvis du er i humør til noe litt mer uvanlig i kostholdet ditt, er det andre anticyaninrike matvarer du kan prøve. En av disse er guavafrukt, særlig det blågrønne skallet. En annen er sort ris, eller hvis det er for dyrt, Kerala rød ris. Begge disse er naturlige varianter av ris og skal ikke forveksles med genmodifisert "Golden Rice.”

Kan brødet ditt også ha lilla farge?

En ny kilde til anticyaniner kan også snart være på vei til dagligvarebutikken nær deg, nemlig "lilla brød"; en oppfinnelse fra «National University of Singapore» av matforsker Zhou Weibiao. Zhou hentet ut anticyaninene fra sort ris og tilførte dem i melet. Sluttresultatet var overraskende.

"Til tross for antioksidant-kapasitet og helsegevinster som er forbundet med dem, er kunnskapen om å bruke anticyaniner som ingrediens i matprodukter, svært begrenset", sa Zhou.

Selv om brødet stekes på 2000C, beholder det 80 prosent av det opprinnelige antioksidantinnholdet i melet. Bemerkelsesverdig nok fører en kjemisk reaksjon mellom anticyaninene og stivelsen også at karbohydratene i brødet absorberes 20 prosent langsommere enn vanlig og senker dermed den normalt høye glykemiske indeksen til hvitt brød.

Hvis du ønsker å nyte teksturen til hvitt brød og bremse fordøyelsen, er dette sannsynligvis den beste formelen.

"Hvis du ønsker å nyte strukturen i hvitt brød og senke fordøyelsen, er dette sannsynligvis den beste formelen", sa Zhou. "Og fargen er ikke dårlig heller."

Selv om CNN i USA har hyllet brødet som "den første supermaten i bakevareverdenen", kan slik ros være for tidlig ute. For det første er brødet ennå ikke tilgjengelig kommersielt. For det andre er brødet fremdeles laget av hvitt mel, ikke sammalt hvete.

"Utfordringen var å se om vi kunne endre formelen for brød, uten å endre den myke konsistensen til hvitt brød som folk er svært glad i", sa Zhou.

"Du spiser samme mengde stivelse og hvitt mel, så næringsverdien er den samme. Nøkkel-idéen er å bremse frigivelsen av energi slik at du kan forbruke kaloriene over en lengre tidsperiode."

Men ventet du virkelig at noe ferdigprodusert mat kunne erstatte god, gammeldags frukt og grønnsaker?

Ad i artikkel – AdSense
AD