Frankrikes president slår tilbake mot Biden for advarsel om atomvåpen-”armageddon”

USA’s president, Joe Biden (til venstre) og Frankrikes president, Emmanuel Macron, ankommer for å delta på ”North Atlantic Council”-møte under et toppmøte ved NATO sitt hovedkvarter i Brussel den 24. mars 2022. Foto: Thomas Coex/AFP via Getty Images
16. oktober 2022
AD

Den franske presidenten Emmanuel Macron sa at president Joe Bidens uttalelse om at verden rykker nærmere en atomvåpen-"armageddon", ikke er ansvarlig.

"Vi må snakke med respekt når vi kommenterer slike saker", sa den franske lederen og la til: "Jeg har alltid nektet å engasjere meg i politisk fiksjon, og spesielt ... når det snakkes om atomvåpen".

"Vi må være svært forsiktige med dette spørsmålet", sa Macron på en konferanse i Praha i nylig, ifølge rapporter.

Biden sa i forrige uke på demokratenes innsamlingsaksjon at Kremls ledere nylig kom med advarsler om bruk av atomvåpen i Ukraina, noe som har bragt verden nærmere armageddon enn noen gang siden Cuba-krisen tidlig på 1960-tallet.

I et forsøk på å klargjøre Bidens uttalelse, fortalte Det hvite hus sin talsmann, John Kirby, til ABC News nylig at "kommentarene ikke var basert på ny og frisk etterretning eller nye indikasjoner på at (den russiske presidenten Vladimir) Putin har tatt en beslutning om å bruke atomvåpen, og, helt ærlig, vi har ingen indikasjoner på at han har tatt en slik beslutning".

"Vi har heller ikke sett noe som kan gi oss pause til å revurdere vår egen strategiske atomvåpen-holdning og vårt arbeid med å forsvare våre egne nasjonale sikkerhetsinteresser, og for våre allierte og partnere", sa Kirby.

I mellomtiden sa presidenten i Europarådet, Charles Michel, til journalister forrige uke at EU-ledere tar "enhver opptrapping svært alvorlig".

"Trusler vil ikke skremme oss", sa Michel. "I stedet skal vi holde oss rolige. Vi skal holde hodet kaldt, og vi vil hver gang fordømme disse truslenes uforsvarlige karakter."

Kommentar

Ifølge journalister som var til stede ved innsamlingsaksjonen, sa Biden at Putin "ikke spøker når han snakker om potensiell bruk av taktiske atomvåpen, biologiske eller kjemiske våpen" og la til at "vi har ikke stått overfor utsiktene for armageddon siden Kennedy og Cuba-krisen.

Etter kommentaren har Det hvite hus gjentatte ganger blitt presset om Bidens uttalelse var en refleksjon av en oppdatering av USA’s atomholdning.

Da Det hvite hus blir spurt om Bidens uttalelse, fokuserte pressesekretær Karine Jean-Pierre i stedet på å klandre Kremls tjenestemenn for å komme med kommentarer om atomvåpen.

"Russlands snakk om å bruke atomvåpen er uansvarlig, og det er ingen måte å bruke dem på uten utilsiktede konsekvenser. Det må ikke skje", sa Jean-Pierre i forrige uke.

Putin sa i en kommentar forrige måned at Russland ville bruke "alle tilgjengelig midler" for å beskytte sitt territorium, selv om han ikke spesifikt refererte til atomvåpen. Andre russiske tjenestemenn fremmet imidlertid spesifikt ideen om å bruke atomvåpen i Russland-Ukraina-konflikten.

Ad i artikkel – AdSense
AD