Flere kinesiske eiendomsselskaper går ut av børsen innenlands

Kinas eiendomskrise er i ferd med å utløse en finanskrise, og det er usannsynlig at alle vil være immune overfor konsekvensene, sier ekspert.

En migrantarbeider setter opp stillaser på en byggeplass. Den 13. januar 2007, i Chongqing, Kina. Foto:  China Photos/Getty Images
9. juni 2024
AD

Avskrekkede av dalende salg, trekker flere kinesiske eiendomsselskaper seg tilbake fra børsene i Shanghai, Shenzhen og Hongkong. Det har ført til at flere selskaper har blitt avnoterte siden i fjor.

Den 8. mai fortsatte aksjen til Jiangsu Zhongnan Construction Group (000961. SZ), et stadig voksende eiendomsselskap som ble notert på Shenzhen-børsen i mars 2000, å falle etter at aksjekursen hadde sunket til under 1 yuan (14 cent) i 20 påfølgende handelsdager - en indikator varsler om avnotering.

Tidligere har Shanghai Shimao Co, Ltd. (600823. SH), en annen stor eiendomsutvikler som først ble notert på Shanghai-børsen i februar 1994, trukket seg tilbake fra børsen da aksjen falt under 1 yuan (14 cent) pålydende i 20 påfølgende handelsdager, og ikke klarte å komme seg opp igjen de påfølgende dagene.

De to selskapene hadde en årlig omsetning på mer enn 100 milliarder yuan (13,8 milliarder dollar) før de opplevde et kraftig fall i salget i 2022. Begge forsøkte å redde seg selv ved å overføre eiendeler og øke ledernes eierandeler, men forgjeves.

I tillegg suspenderte Country Garden (2007. HK) og mer enn ti andre eiendomsselskaper handelen på Hongkong-børsen den 2. april på grunn av en forsinkelse i offentliggjøringen av den årlige resultatrapporten for 2023. En forlenget suspensjon vil føre til avnotering.

Ifølge statistikk fra China Real Estate Association har et dusin kinesiske eiendomsselskaper blitt avnotert fra det innenlandske aksjemarkedet siden i fjor, deriblant Sinic Holdings (2103. HK), Sichuan Languang Development (600466. SH), Yango Group (000671. SZ) og Tahoe Group (000732. SZ).

Opp- og nedturer i Kinas eiendomssektor

A worker drives past residential buildings under construction by Chinese real estate developer Vanke in Hangzhou, in eastern China's Zhejiang province on March 31, 2024. (STR/AFP via Getty Images)
En arbeider kjører forbi boligbygninger som er under oppføring av den kinesiske eiendomsutvikleren Vanke i Hangzhou, i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Den 31. mars 2024. Foto: STR/AFP via Getty Images

I 2010 ble China Vanke (2202. HK) det første kinesiske eiendomsselskapet med en årlig omsetning på 100 milliarder yuan (13,8 milliarder dollar). Siden den gang har Kinas eiendomsbransje opplevd mer enn et tiår med aggressiv utvikling, og antallet «hundre-milliarder-yuan-eiendomsforetak» har gradvis økt.

I 2020 nådde antallet slike eiendomsselskaper en historisk topp på 43, ifølge en artikkel i 36kr.com, et kinesisk finansmedium.

Siden covid-19-utbruddet og det kinesiske kommunistpartiets (KKPs) ekstreme null-COVID-tiltak har det kinesiske eiendomsmarkedet lidd. I tillegg har KKPs vektlegging av «avspekulasjon» av boliger på partikongressen i 2020 og den påfølgende innføringen av finansierings- og boliglånsrestriksjoner tynget den svake eiendomssektoren.

På bakgrunn av dette ble antallet «eiendomsselskaper med en omsetning på hundre milliarder yuan» halvert i 2022 og redusert til 12 i 2023.

Ved inngangen av 2024 er eiendomsmarkedet fortsatt dystert, og salget fortsetter å falle. Ifølge den siste rapporten fra CRIC, et eiendomsforskningsfirma, fortsatte det kinesiske eiendomsmarkedet å falle i de første fire månedene, og salget til de 100 største eiendomsselskapene gikk ned med 46,8% på årsbasis.

Rapporten sier også at i april falt minstebeløpene, eller tersklene, for salg på alle nivåer, til det laveste nivået de siste årene. Terskelen for de 100 største eiendomsforetakene falt med 47,7 prosent til 1,85 milliarder yuan (ca. 260 millioner dollar), og terskelen for de 10 største eiendomsforetakenes salgstransaksjonsbeløp falt med 57,3 prosent til 25,88 milliarder yuan (ca. 3,58 milliarder dollar).

Oppmykning av regelverket

Den 30. april foreslo sentralkomiteens politiske byrå å «fordøye» overfloden av boligtilbud ved å lempe på beløpsgrensene for boligkjøp og oppmuntre kommunene til å kjøpe boliger.

Samme dag utstedte Beijing en kunngjøring som tillater lokale husholdninger med to boliger å kjøpe én til i forstaden. Dette er første gang på 13 år at myndighetene i Beijing har lempet på restriksjonene for boligkjøp.

Også andre byer som regnes for førsteklasses, har delvis opphevet kjøpsrestriksjonene. Guangzhou og Tianjin tillater nå kjøp av boliger som er større enn 120 kvadratmeter.

Den 9. mai kunngjorde to store provinshovedsteder, Hangzhou City i Zhejiang-provinsen og Xi'an City i Shaanxi-provinsen, at restriksjonene på eiendomskjøp var opphevede.

Byer som Suzhou, Nanjing, Hefei, Jinan, Qingdao, Wuhan, Wuxi, Ningbo, Chengdu og Changsha har fullstendig opphevet sin restriktive politikk.

Zhang Tianliang, en kommentator som er opptatt av dagsaktuelle saker, tror imidlertid at KKP-regjeringens tiltak har «liten effekt» når det gjelder å løse Kinas eiendomsproblemer. Han sa den 9. mai at kineserne lar være å kjøpe hus, ikke på grunn av kjøpsrestriksjonene, men fordi de ikke har råd til det. Selv om kjøpsrestriksjonene oppheves, vil det derfor ikke forbedre Kinas eiendomsmarked.

Zhang mener også at eiendomskrisen i Kina er mye mer alvorlig enn boliglånskrisen i USA i 2008.

«Eiendomskrisen er i ferd med å utløse en finanskrise, og det er usannsynlig at alle, fra de kinesiske myndighetene til lokalbefolkningen, vil være immune mot konsekvensene», sier han.

Ad i artikkel – AdSense
AD