Flere kristne internert i sørvestlige Kina

Kinesiske troende synger salmer under en messe i julehelgen ved en stats-godkjent katolsk kirke i Beijing den 25. desember 2012. Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images
8. august 2021

I Guiyang, hovedstaden i Guizhou-provinsen i det sørvestlige Kina, rapporteres det at det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har slått ned på undergrunns-kirker, etter at pastor Zhang Chunle ble fengslet i mars.

I midten av mars fikk Yang Kaichun og Hou Zeyan, kirke-medlemmer og innbyggere i byen Anshun, som er 90 kilometer fra Guiyang,  15 dagers ulovlig administrativ internering, mens Huang Chen og Cai Sumei fikk boligene ransaket av myndighetene og noen av eiendelene deres ble konfiskert.

Andre huskirke-medlemmer, Chen Jianguo, Li Lin, og Li Jinzhi fra Guiyang - ble dømt til tre dagers internering, utsatt for gjentatte stevninger og trakassering av det lokale politiet.

Yang Aiqing, konen til den fengslede pastoren, Zhang Chunlei, ble også ulovlig stevnet og satt i håndjern og lenker i 24 timer før hun ble løslatt.

Håndjern og lenker kan bare brukes på farlige kriminelle, fortalte nylig Sui Muqing, en kinesisk rettsadvokat, til den kinesiskspråklige Epoch Times.

Flere advokater, deriblant Sui, Zhu Shujin, Huang Deqi, Zhao Qingshan, har dradd til byene Guiyang og Anshun, for å saksøke det lokale politiet for maktovergrep på vegne av de berørte huskirke-medlemmene.

Den 27. april sendte Sui, på vegne av Christian Chen Jianguo, inn en anmeldelse av instansen med ansvar for etniske og religiøse saker, samt offentlig sikkerhet i Yunyan-distriktet i byen Guiyang, til retten i Guiyang’s Nanming distrikt. Chens sak ble imidlertid avvist av retten.

Faktum er at KKP regimet intensivert arbeidet med å forfølge undergrunns-kristne siden den kinesiske lederen Xi Jinping ble leder i 2012. KKP fjernet over 900 kors fra statsdrevne kirker i første halvdel av 2020 i Anhui-provinsen alene, i følge Bitter Winter, et magasin om religionsfrihet og menneskerettigheter i Kina.

Foto: Bitter Winter

Den 19. januar ble Niu Guobao, en kristen innbygger i Lushan kommune i Henan-provinsen i det sentrale Kina, ilagt en bot på 160.000 yuan ( rundt  kr 220.000) av KKPs lokale religionsmyndigheter. Boten fikk han for å ha holdt en julefest den 19. desember 2020, i følge et kinesiskspråklig rettighets-nettsted, kjent som Wei Quan Wang. Alle religiøse bøker og kalendere ble konfiskert fra de mer enn 60 deltakerne på festen, inkludert 20 barn. De fortalte at de ble skremt av tjenestemennene som trengte seg inn, og som tidligere hadde advart dem mot å holde en slik feiring.

Den 20. februar 2019 ble Li Juncai, kristen huskirke pastor og beboer i Yuanyang fylke i Henanprovinsen, internert med en angivelig tiltale for " å ha vært til hinder for utførelsen av offentlige plikter" da han nektet å følge ordrer fra lokale myndigheter om å fjerne korset på toppen av kirken og erstatte de religiøse bannere med KKP-godkjente bannere.

Noen dager senere ble korset revet ned og bannerne fjernet med makt. I stedet ble et rødt flagg med fem stjerner satt opp inne i kirken for å imøtekomme kravene fra KKP, som har håndhevet ordre over hele landet de siste årene.

Etter 22 måneder i forvaring ble pastoren dømt til fem og et halvt år i fengsel etter anklager om såkalt underslag og hindring av utførelsen av offentlige tjenester.