Filmanmeldelse: Storslagent og episk drama som berører

«Dronning Margrete». Et nordisk samarbeid

Filmens fotograf Rasmus Videbæk maler fantastiske landskap og slottsmiljøer med sitt filmkamera. Foto: Dušan Martinček
6. februar 2022
AD

En film som inneholder alt du kan ønske deg. Skuespillerne stråler og berører historie og livsspørsmål på en dramatisk, spennende og vakker måte.

Filmen Margrete den første med den engelske tittelen Margrete, The Queen of the North, har premiere i Norge den 25. februar 2022.

Regissør Charlotte Sieling og teamet hennes har klart å lage en storslått, gripende og spennende episk film. Den inneholder alt en storfilm bør inneholde; vakre kostymer, storslåtte miljøer, spenning og drama. Midt i alt dette står også det menneskelige og nære og det store spørsmålet om hva eller hvem som kan ofres for den store saken. Dette er filmens egentlige tema og gjenspeiles i dronning Margretes sjelelige kvaler når hun blir tvunget til å velge, enten å følge morskjærligheten eller sin hengivenhet til fred for alle mennesker i den nordiske unionen. Det er et eksistensielt spørsmål stilt til det ytterste, men som i en mindre dramatisk vinkling kan gjenkjennes av mange.

Filmen skildrer en episode under dronning Margretes regjeringstid på 1400-tallet og er basert på historiske personer og hendelser vevd sammen til en spennende historie. Hvor virkeligheten går over til fantasi, er vanskelig å fastslå, og historien tilsløres. Med viljestyrke, mot og visdom lykkes Margrete å forene Danmark, Norge og Sverige i en fredsunion, noe ingen har lykkes med før henne. Erik, Margretes adoptivsønn er konge, men unionen styres av henne. Unionen er full av motstandere, og for å sikre fred og ytre angrep planlegger Margrete et ekteskap mellom Erik og prinsesse Filippa av England. Men fiender bedrar og iverksetter konspirasjoner for å eliminere henne og splitte unionen. I 1402 kommer en mann til det danske hoffet som hevder å være Margretes døde sønn, kong Oluf. Dette er grunnlaget for filmens dramaturgi.

Den danske regissøren Charlotte Sieling har skrevet manuset til filmen sammen med Jesper Fink og Maya Ilsøe. Manuset er en fulltreffer og holder en jevn og høy kvalitet; ikke på noe tidspunkt henfaller filmen til billige triks à la Hollywood. Med følsomhet og finesse har trioen meislet ut et finstemt portrett av Margrete, både som dronning, kvinne og mor. Historien drives fremover med en utmerket balanse mellom dialoger, visuell historiefortelling og nervepirrende hendelser. Den nordiske arven skinner igjennom og skaper stilfulle scener vekselvis med fartsfylt drama.

Dronning Margrete blir spilt av den danske skuespillerinnen Trine Dyrholm. Karakteren hennes er storslått, velbalansert og nyansert, og hun framstår på lerretet som en dronning som drives av en sterk lengsel etter fred og konsensus. Filmens vakre og sanselige åpningsscene når Margrete som barn er vitne til krigens redsler og død, danner rammen for det som skal komme. Dette er en akkord som slår an tonen og som gjennomsyrer resten av filmen.

Manuset er en fulltreffer og holder jevn og høy kvalitet hele veien.

Dyrholm spiller sammen med en rekke erfarne og fine skuespillere. Morten Hee Andersen spiller Kong Erik med samme selvfølgelighet som Dyrholm. Han skildrer en ung konge som vakler mellom sine egne ambisjoner og sin lojalitet til fostermoren på en troverdig og uttrykksfull måte. Dronning Margretes rådgiver spilles av Søren Malling på en utmerket måte og Jakob Oftebro spiller like fint i rollen som den forvirrede og skadde kong Olof.

Den fantastiske filmingen bidrar til at filmen holder et så høyt nivå. Rasmus Videbæk maler fantastiske landskap og slottsmiljøer med filmkameraet. Kontrasten mellom mørket og lys og alle brytningene imellom skaper et goldt og kaldt, nordisk miljø. Dette er filmpoesi på høyt nivå.

Margrete den første er produsert av SF Studios med Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek som produsenter og Jon Nohrstedt som co-produsent sammen med norske Filmkameratene, islandske Truenorth, tsjekkiske Sirena Film og Svensk Film i Vesten. Filmen har fått mye støtte, blant annet fra Det danske filminstituttet, Det svenske filminstituttet, Det norske filminstituttet, Det islandske filmsenteret og Dronning Margrethe og Prins Henriks stiftelse.

Som en pent innpakket gave lover filmen godt og gir heldigvis desto mer når du åpner den. Dette er en film som bør ses. Den gir mye på mange plan og lever videre i lang tid etter at den er slutt.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

 

FAKTA

Tittel: Margrete den første

Regi: Charlotte Sieling

Manus: Charlotte Sieling, Jesper Fink, Maya Ilsøe

I rollene: Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Søren Malling, Jakob Oftebro m.fl.

Terningkast: 5 av 5

Trine Dyrholm spiller dronning Margrete. Foto: ZuZana Panská
Ad i artikkel – AdSense
AD