Fem personer er dømt til fengsel for å ha publisert barnebøker

Barnebøker vises frem under en pressekonferanse i Hong Kong den 22. juli 2021 etter at fem personer ble arrestert mistenkt for konspirasjon ved å publisere opprørsk materiell. Foto: Anthony Kwan/Getty Images
2. oktober 2022
AD

En domstol i Hong Kong dømte den 10. september fem logopeder til 19 måneders fengsel for å ha publisert barnebøker med tegninger av sauer og ulver. Påtalemyndigheten anså bøkene som provoserende.

Distriktsdommer Kwok Wai Kin sa at de tiltalte må straffes «fordi de skader eller risikerer å skade barns sinn» og at bøkene sår frø til «ustabilitet», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

”Det de tiltalte har gjort med barna fra fire-årsalderen og oppover, er egentlig hjernevask for å få de helt små til å akseptere deres synspunkter og verdier”, sa Kwok.

I en av bøkene prøver en gruppe ulver å angripe en landsby for å spise sauene, som så går til motangrep. I en annen bok blir 12 sauer tvunget til å forlate landsbyen etter å ha blitt angrepet av ulver. Retten mener fortellingen spiller på saken om de 12 aktivistene fra Hong Kong som forsøkte å flykte til Taiwan som flyktninger i en motorbåt. De ble tatt av den kinesiske kystvakten.

Dette er første gang en sak som involverer publikasjoner relatert til oppvigleri, har blitt stilt for retten siden de omfattende protestene i 2019 og etter at Det kinesiske kommunistpartiet innførte loven om nasjonal sikkerhet i Hong Kong i 2020.

De fem domfelte som er mellom 26 og 29 år, har alle erkjent straffskyld. En av dem er Melody Yeung. Den «eneste beklagelsen hennes var at hun ikke hadde publisert flere bildebøker før hun ble arrestert», melder CNN som siterer rettsdokumentene.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer dommen mot de fem logopedene.

"Før leste folk fra Hong Kong om absurde rettsforfølgelser av mennesker i Kina, om folk som har skrevet politiske allegorier, men dette skjer nå i Hong Kong", sa Maya Wang som er ledende Kina-ekspert ved Human Rights Watch, i en uttalelse.

”Myndighetene i Hong Kong bør snu kursen for denne dramatiske mangel på frihet og oppheve dommen mot de fem barnebokforfatterne.”

Benedict Rogers som er leder for Hong Kong Watch, sa i en uttalelse at det internasjonale samfunnet må fordømme dommen.

”Hvis de ikke gjør det, vil det bare oppmuntre til ytterligere forfølgelse av forfattere, journalister, fagforeningsfolk og vanlige individer som anses å utgjøre en trussel mot Xi Jinpings autoritære stat.”

Sju av de tolv som ble pågrepet i forbindelse med flukten til Taiwan, ble i juni dømt til inntil ti måneders fengsel. Ifølge det kinesiske regimet har de koblinger til de pro-demokratiske protestene i Hong Kong.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD