FBI-sjefen: Covid stammer "mest sannsynlig" fra et kinesisk laboratorium

FBI-direktør Christopher Wray under en utspørring i Representantenes hus den 15. november 2022. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
5. mars 2023
AD

Den amerikanske FBI-direktøren, Christopher Wray, konkluderer med at covid-19-pandemien stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina.

"FBI har en stund ansett det som sannsynlig at opprinnelsen til pandemien stammer fra en potensiell hendelse i et laboratorium i Wuhan", sa Wray til Fox News i et intervju nylig.

"Her snakker vi om en potensiell lekkasje fra et laboratorium kontrollert av kinesiske myndigheter."

Han legger til at regimet i Kina ser ut til å ha "gjort sitt beste for å prøve å motvirke og skjule arbeidet her, arbeidet vi gjør, arbeidet som vår amerikanske regjering og nære utenlandske partnere gjør", som han sier "er uheldig for alle."

Videre sier FBI-direktøren at den kinesiske regjeringen har forsøkt å hindre etterforskningsarbeidet av opprinnelsen til coronaviruset.

Wrays uttalelse kommer etter at også det amerikanske energidepartementet nylig også konkluderte med at Covid-19-pandemien sannsynligvis oppsto som et resultat av en utilsiktet lekkasje fra et laboratorium i Wuhan.

I en rapport fra oktober i fjor konstaterte det amerikanske senatet at mye tyder på at sars-cov-2 oppsto i et laboratorium i Wuhan.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Jake Sullivan, sa til CNN nylig at det foreløpig ikke var noe "definitivt svar" på spørsmålet om virusets opprinnelse.

Fire amerikanske myndigheter anser det fortsatt som sannsynlig at pandemien oppsto som et resultat av naturlig overføring.

Det amerikanske senatet hamret nylig gjennom et lovforslag som krever at Joe Biden-administrasjonen skal omklassifisere etterretningsopplysninger om opprinnelsen til covid-19.

Lovforslaget, som går under navnet «Covid-19 Origin Act of 2023», har som mål å spesifikt undersøke muligheten for at sars-cov-2, som forårsaker covid-19, lekket fra et laboratorium i Wuhan i Kina.

Det var de to republikanske senatorene Mike Braun og Josh Hawley som la fram lovforslaget mandag.

"I nesten tre år ble alle som trodde at covid-19 stammet fra en lekkasje fra et laboratorium, kneblet og stemplet som konspirasjonsteoretikere. Nå har disse forsiktige skeptikerne fått rett", sa Hawley i en uttalelse.

«Biden-administrasjonen må umiddelbart omklassifisere alle etterretningsrapporter knyttet til opprinnelsen til covid-19 og Wuhan Institute of Virology. Det amerikanske folket fortjener å vite sannheten.

Kina fordømte Wrays kommentarer om virusets opprinnelse.

Mao Ning, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, uttalte til journalistene at FBI-sjefens uttalelser er en "politisk manipulasjon" av fakta og at de "ikke har noen troverdighet overhodet". Hun oppfordrer USA til "å respektere vitenskap og fakta", ifølge Reuters.

Kontakt journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD