Færre skaffer seg hund etter pandemien

Labrador retriver er fortsatt den mest populære hunderasen i Sverige, etterfulgt av schæfer og Golden retriver. Foto: Pixabay
29. januar 2023
AD

I løpet av pandemien da vi tilbragte mer tid hjemme og mange hadde hjemmekontor, var det flere enn vanlig som skaffet seg hund. Ifølge det svenske Jordbruksverkets register ser det ut som at effekten nå har avtatt, og antallet registrerte hunder begynner å gå tilbake til normale nivåer.

I fjor ble det registrert 72.876 hunder i Jordbruksverkets sentrale register, noe som er 6,5 prosent færre enn rekordåret 2021 da 72.052 hunder ble registrert. Dette handler både om valper som er født i Sverige og om hunder som har blitt innført, men også adopsjonshunder fra andre land som har fått en svensk eier.

I Norge ble det registrert en unormal høy økning hundeeiere under pandemien. Antallet nye hundeeiere i hvert år under pandemien økte med 8-10 prosent.

Ifølge loven i Sverige skal alle hunder og eiere registreres i Jordbruksverkets sentrale register, og det er totalt registrert 1.089.000 hunder og 787.000 eiere der.

Jordbruksverkets hunderegister er et statlig eierregister som kobler sammen hundens ID-nummer med eieren. Fra 1. januar i år er det en lov om at også katter skal være ID-merket og registrert hos det svenske Jordbruksverket.

I dag er det ca. 560.000 hunder i Norge, ifølge Agria dyreforsikring. Dyrebeskyttelsen Norge arbeider for obligatorisk ID-merking av hund, katt og kanin i landet for å forebygge hjemløshet. ID-merking øker også sikkerheten til dyret, blant annet ved raskere veterinærhjelp hvis dyret skulle bli skadet.

Den svenske kennelklubben SKK har et frivillig eierregister, og også der er nivået nede på nesten samme nivå som før pandemien med 52.500 registrerte hunder i 2022.

Labrador retriever er fremdeles, for fjerde år på rad, den vanligste hunderasen i Sverige.

Rasenes «ti på topp» i Sverige:

  1. Labrador Retriever, 38 043
  2. Schæfer, 33 115
  3. Golden Retriever, 28 884
  4. Jack Russel Terrier, 23 707
  5. Jämthund, 19 729
  6. Fransk bulldog, 15 538
  7. Rottweiler, 15 446
  8. Border Collie, 14 689
  9. Chihuahua, langhåret, 14 308
  10. Chihuahua, korthåret, 13 704

Rasenes "ti på topp" i Norge:

I Norge er det følgende raser som er populære, rangert etter popularitet: Border collie, Engelsk setter, Staffordshire bull terrier, Golden retriever, Labrador retriever, Norsk elghund, Schæferhund normalhår, Cocker spaniel, Dansk-Svensk gårdshund og Gordonsetter. Det er likevel blandingshunden som er den aller mest populære hunden i Norge.

Molly er fremdeles det vanligste hundenavnet i Sverige; nærmere 9.000 hunder lystrer det navnet. Deretter kommer Bella, Charlie, Doris, Sally, Sigge, Ludde, Bosse, Elsa og Stella. Luna er det mest populære blant årets nyregistrerte hunder og ligger nå på en 12. plass.

I Norge var det disse navnene i 2022 som var mest populære, ifølge «Norsk Kennel Klub»: Luna, Bella, Molly, Saga, Mira, Frøya, Wilma, Kira, Lykke, Nala og Nova.

Se opp for smugler-hunder

Jordbruksverket i Sverige påpeker at det er svært viktig at man som hundekjøper finner ut hvor hunden kommer fra slik at man unngår å kjøpe en smuglerhund. Den illegale hundesmuglingen innebærer ofte store lidelser for hundene. Den beste måten å få stanset handelen med smuglerhunder, er at det ikke er noen etterspørsel.

«Du skal be om å få møte valpen sammen med moren i hjemmet og undersøke om moren er registrert i hunderegisteret. Krev også at hunden er grunnvaksinert og har en kontrollattest fra veterinær som ikke er mer enn sju dager gammel. Ta ikke imot hunden for eksempel på en parkeringsplass, kjøp den i hundens hjem», sier Simon Løfgren ved Jordbruksverkets smittevernenhet i en pressemelding.

Dyrebeskyttelsen Norge sier: «Tollvesenet i flere skandinaviske land har stoppet smuglere på vei inn til landet med et titalls hunder i bilen. Valper ned til en uke gamle er funnet under seter og i kartonger. Flere er funnet neddopet og med bena tapet og med tape over snuten slik at de ikke skal lage lyd. Hundene er også underernærte, dehydrerte og syke.»

Ad i artikkel – AdSense
AD