Europeisk land blir først med å forby laboratoriekjøtt og insekter

Leader of Italian far-right party "Fratelli d'Italia" (Brothers of Italy), Giorgia Meloni delivers a speech on October 1, 2022 during a visit to the "Villagio Coldiretti" in Milan, a three-day event organized by the Italian Italian Farmers' Association. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP) (Photo by PIERO CRUCIATTI/AFP via Getty Images)
9. april 2023
AD

Regjeringen i Italia godkjente nylig et lovforslag som forbyr produksjon og bruk av laboratorieprodusert mat og dyrefôr. Nasjonen prøver å bevare italiensk mattradisjon og ønsker å styre unna syntetiske valg.

"En kamp mellom sivilisasjoner. Til forsvar for innbyggernes helse, vår produksjonsmodell, vår kvalitet, vår kultur, ganske enkelt vår suverenitet", sa den italienske landbruksministeren, Francesco Lollobrigida, i en tweet onsdag 29 mars og la til: "Italia er den første nasjonen i verden som sier nei til syntetisk mat".  Det vil bli bøter opp til 60.000 euro for manglende overholdelse. Hvis parlamentet vedtar forslaget, vil mat produsert fra cellekulturer eller vev fra virveldyr ikke være lovlig i landet.

"Laboratorieprodukter garanterer etter vår mening ikke kvalitet, velvære eller beskyttelse av vår kultur, vår tradisjon", sa Lollogrigida, medlem av statsminister Giorgia Melonis høyre-orienterte parti, Brothers of Italy, på en pressekonferanse den 28. mars.

Statsminister Meloni endret i fjor navn på jordbruksdepartementet til jordbruk- og mat-suverenitet, og Lollobrigida er en frittalende kritiker av EU's matvareprogram.

Jordbrukslobbyen Coldiretti støttet det siste trekket for å forby syntetisk mat og hevdet at lovforslaget var nødvendig for å beskytte den lokale industrien fra multinasjonale selskaper.  Forslaget søker å utestenge produsenter som bryter loven og vil hindre dem i å få offentlig, finansiell støtte i inntil tre år, samt å gi bøter.

Motstand fra frivillige organisasjoner

Lovforslaget fikk kritikk fra flere støttespillere av cellebaserte jordbruksprodukter, men også dyrebeskyttelses-organisasjoner.

"En slik lov ville legge ned det økonomiske potensialet innen det nye feltet i Italia, holde tilbake vitenskapelig fremgang og klimabegrensende innsats og begrense forbrukernes valgmuligheter", sa Alice Ravenscroft, leder for politikk ved Good Food Institute (GFI) Europe, en internasjonal ikke-statlig organisasjon som fremmer plantebasert og kultivert kjøtt.

"Italia vil bli liggende etter resten av Europa og verden som går mot et mer bærekraftig mat-system. De 54 prosent italienere som allerede ønsker å prøve kultivert kjøtt, vil bli straffet hvis de gjør det.

"EU har allerede en robust reguleringsprosess på plass for å sikre trygghet i ny mat, som kultivert kjøtt, og tilsynsorganer i USA og Singapore har allerede funnet ut at det er trygt. Regjeringen bør la italienere bestemme selv hva de ønsker å spise, i stedet for å kvele forbrukernes frihet".

GFI refererer til forskning vurdert av fagfolk og mener at kultivert kjøtt reduserer utslippene med 92 prosent sammenlignet med vanlig kjøtt, reduserer kjøttproduksjonsrelatert luftforurensning med 94 prosent og bruker opptil 90 prosent mindre jordbruksland.

Lovforslaget setter Italia i en vanskelig situasjon i forhold til andre europeiske land som Nederland, Storbritannia og Spania der regjeringene setter inn millioner av euro for å finansiere kultivert kjøtt, sa GFI.

Gruppen «antivivisection» (LAV, mot kultivert kjøtt), sa at politikken var "et ideologisk, anti-vitenskapelig korstog mot fremgang", mens International Organization for Animal Protection sa at kultivert kjøtt er et "etisk alternativ" som ikke skader dyr og beskytter miljøet.

Cellular Agriculture Europe mente at Italia begrenser valgene til forbrukerne som er bekymret over dyrevelferd og miljø.

Kritikerne påstår at den nye loven ikke vil ha betydelig effekt på den italienske økonomien på grunn av friheten til å selge produkter og tjenester på kryss og tvers innen sektoren.

Å spise insekter

Meloni-administrasjonen er også mot å fremme insekter som et passende mat-alternativ, en trend adoptert av EU og støttet av eliteorganisasjoner som World Economic Forum. I januar godkjente EU-kommisjonen ytterligere to insektarter som mat for mennesker i regionen, selv etter å ha erkjent bekymring for at insekter kan utløse allergier.

Nylig sa Maloni at regjeringen utarbeidet retningslinjer som vil kreve at selskaper merker produkter som inneholder eller er avledet fra insekter, etter en debatt om bruken av siriss-basert mel.

"Regjeringen har lagt fram fire tverrpolitiske dekreter som vil introdusere merkelapper med informasjon på produkter som inneholder eller stammer fra insekter", skrev Melodi på Twitter. "Innbyggere må kunne velge bevisst og være informert fra alle synsvinkler.

Regjeringen vurderer også angivelig å inkludere italiensk mat på UNESCO’s liste over immateriell kulturarv.

Ad i artikkel – AdSense
AD