Eksperter: Taiwan er et "farlig" eksempel for fastlandskineserne

Feirende tilhengere av DPP-partiet. DDP’s kandidat vant presidentvalget i Taiwan. Landet har hatt presidentvalg siden 1996. Foto: Annice Lyn/Getty Images
4. februar 2024
AD

Valget i Taiwan har vært fulgt med interesse av mange fastlandskinesere, selv om dekningen av valget i statlige, kinesiske medier var minimal. Kommentatorer mener at Taiwan er et farlig eksempel for regimet i Beijing.

Fastlandskinesere ønsket å se direktesending av Taiwans valg på valgdagen den 13. januar da DPP-kandidat, Lai Ching-te, ble valgt som ny president. TV-dekningen på det kinesiske fastlandet var imidlertid minimal.

"I dag er det valgdag for Taiwan. Hvorfor er det ingen nyhetsinnslag om det?" spurte en bruker på den kinesiske, sosiale medieplattformen Weibo.

Jin Zhong, sjefredaktør for Hong Kong-tidsskriftet "Open Magazine", mener Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) er bekymret for at bilder fra valget vil bli sett av fastlandskinesere og få dem til å tenke at "Taiwan kan gjøre det, hvorfor ikke vi?"

– Det er veldig skadelig for et autoritært styresett. KKP tillater ikke at hele prosessen med Taiwans valg blir kjent for fastlandskineserne. Statskringkasteren, CCTV, nettsidene deres og aviser har alle rapportert negativt og skrevet nonsens, som at DPP søker uavhengighet for Taiwan.

Valget i Taiwan viste taiwansk sterk nasjonalfølelse og samhørighet, entusiastiske offentlige taler, valgkamp i gatene og samarbeid, mener Jin. Han sier at valget viste oppfyllelse av prinsippene om å velge "de dydige og de dyktige" som ble innført av Sun Yat-sen som grunnla republikken Kina i 1911. Taiwan kan sees på som en arvtaker til republikken Kina, og det er også det offisielle navnet.

– Taiwans demokratiske system kan påvirke Fastlands-Kina, og det kinesiske folket vil kreve at vi også holder valg, så KKP kan ikke ignorere det. Derfor har de forsøkt å blande seg inn i valget i Taiwan, og det er derfor det ikke rapporteres om valgkampen og stemmeprosessen.

Chen Kuide som tidligere ledet "Princeton China Initiative", dro også til Taiwan for å observere valget og for å delta på en konferanse med fokus på hvordan Taiwans demokratiske politikk påvirker Kina.

– Det KKP frykter mest, er ikke at Kina ikke vil bli gjenforent. De frykter at Taiwan vil utgjøre en grunnleggende utfordring for det kommunistiske systemet i Fastlands-Kina, sier han.

Under valget brukte KKP ulike metoder for å skremme folk i Taiwan. Både økonomiske og militære trusler og press, samt ulike typer påvirkningsoperasjoner, ikke minst rettet mot unge mennesker på Tiktok. Chen mener imidlertid at KKP vet at de ikke kunne skade valget, og han mener at denne typen handling til og med kan virke mot sin hensikt for KKP.

Mange fastlandskinesere ser på Taiwan som en inspirasjon til hvordan deres eget land kan utvikle seg. Det var innlegg på sosiale medier som gratulerte det taiwanske folket med å ha fullført en vellykket, demokratisk overgang. Epoch Times har snakket med mange kinesere, og de hadde lignende tanker.

– Når det kinesiske fastlandet gjennomgår en demokratisk transformasjon, trenger man et forbilde og et modent valgsystem og prosedyrer, sier Tong, en fastlandskineser som tidligere jobbet i politiet.

Foto: AFP via Getty Images

Fakta

Republikken Kina ble grunnlagt i 1911 etter en revolusjon mot det siste keiserdynastiet, Qin. Opprørsleder, Sun Yat-sen (bildet), ble utnevnt til provisorisk president, men trakk seg allerede i 1912.

Sun Yat-sen grunnla Guomindang-partiet som kjempet den kinesiske borgerkrigen mot Kommunistpartiet.

I 1949 utropte Kommunistpartiet Folkerepublikken Kina. Guomindang-ledelsen og mange sympatisører flyktet deretter til Taiwan.

Ad i artikkel – AdSense
AD