Det kinesiske kommunistpartiet vil holde et "historisk" møte tidlig i november

Kinas leder Xi Jinping applauderer under åpningen av Det kinesiske folkets politiske rådgivende konferanse i Folkets store hall i Beijing den 4. mars 2020. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
31. oktober 2021

Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) vil samles til sitt sjette plenum i begynnelsen av november på grunn av økt bekymring for den urolige økonomien og utenlandske relasjoner. En analytiker har videre uttalt at møtet kommer midt under økt krigføring og utrenskning.

Den 18. oktober kunngjorde KKP’s politbyrå at det sjette plenum i den 19. sentralkomiteen vil samles mellom 8. og 11. november i Beijing, ifølge statlige medier. Datoavklaringen kom etter en sjelden, uforklarlig forsinkelse, sammenlignet med de forrige møtedatoene, vanligvis i september eller oktober.

Kina-kommentator Li Yanming fortalte Epoch Times i september at den offisielle retorikken er å søke et grunnlag for ytterligere å styrke posisjonen til leder Xi Jinping; en nødvendighet for å opprettholde lederskapet hans i partisystemet. Han mente at plenumet ville gi rom for opprykk for nøkkelpersonell for å sikre Xis gjenvalg i KKP’s kommende 20. nasjonale kongress høsten 2022.

I tillegg tror Li at forsinkelsen av konferansen peker på alvorlighetsgraden av kampene mellom Xi og andre elite-topper i KKP.

Det har vært tegn på intern disharmoni mellom Xi og hans politiske rivaler, inkludert eks-statsoverhodet Jiang Zemin, eks-nestleder Zeng Qinghong og hans tidligere allierte Wang Qishan, som har hjulpet ham med antikorrupsjons-operasjoner i løpet av hans første periode fra 2013 - 2018.

Xi startet å begrense Wang ved å fjerne hans pålitelige assistent Dong Hong og den frittalende vennen og eiendomsmagnaten Ren Zhiqiang. Dong ble satt under etterforskning for tynne anklager om "illojalitet og uærlighet mot partiet" i april 2021. Ren ble dømt til 18 års fengsel for en kontroversiell korrupsjonssak i september 2020.

Profilerte rapporter i statlige medier fra begynnelsen av september hevdet at resultatet av den fire dager lange partikonferansen i november vil være en "tredje historisk resolusjon"; et begrep som historisk sett bare har blitt brukt i sammenheng med tidligere partileder Mao Zedong.

Allerede den 31. august sa kinesiske myndigheter at den kommende november-konferansen ville "fokusere på KKP’s store prestasjoner og historiske erfaringer" de siste 100 årene siden partiet ble dannet i 1921.

"Historisk resolusjon" er en sjelden KKP-betegnelse på høyeste nivå, noe som betyr en beslutning som har hatt stor innvirkning på partiet.

I april 1945 vedtok den daværende opposisjonen KKP sin første historiske resolusjon i den nordvestlige regionen Yan’an og fullførte Maos totale ledelse i partiet.

Fire år senere vant KKP borgerkrigen på fastlands-Kina og grunnla et nytt land, Folkerepublikken Kina, til tross for eksistensen av den Chiang Kai-shek-ledede republikken Kina i Taiwan.

I 1981 godkjente det regjerende KKP en annen historisk resolusjon da Kina forlot den Mao-ledede kulturrevolusjonen. Dokumentet fordømte den ti år lange destruktive, landsomfattende kampanjen som "en alvorlig, sivil strid" og fordømte avdøde Mao for hans politiske feilgrep og persondyrking. KKP-eliten valgte imidlertid fortsatt å respektere ham som en "stor proletarisk revolusjonær" og valgte samtidig å beholde marxisme og maoisme som sine retningslinjer.