Den nye røde keiserens kult: Tidligere australsk statsminister leverer sviende kritikk av Beijing

Vektlegger solidaritet med Taiwan

Tony Abbott henvender seg til mediene ved Parliament House i Canberra den 15. september 2015. Foto: Stefan Postles/Getty Images
17. oktober 2021
AD

Tidligere australsk statsminister Tony Abbott har levert en sviende kritikk av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) ledelse under en tale til Yushan Forum på Taiwan den 8. oktober.

Abbott sa at han frasa seg muligheten til å delta på konferansen to år tidligere fordi han var redd for å provosere Beijing. Siden den gang har imidlertid perspektivet vedrørende det kinesiske regimet endret seg. Etter at KKP tok over Hong Kong, begynte forfølgelsen av den uiguriske minoritetsgruppen og "avlyste populære kjendiser til fordel for en kult av den nye røde keiser".

"Våpenhandel, spesielt mot Australia, med vår bygg-, vin- og kulleksport, stoppet opp på grunn av urimelige sikkerhetsgrunner. Ambassaden deres har publisert 14 krav, hovedsakelig at vi skal bli en sideelv-stat, noe som ingen land med respekt for seg selv, kan akseptere", sa han til representanter på Forumet, inkludert Taiwans president Tsai Ing-wen og utenriksminister Joseph Wu.

"Utløseren var høflig og sendte en uavhengig granskning av opprinnelsen til Wuhan-viruset", la han til. "Så i år er jeg her og har konkludert med at Kinas krigføring er helt selvprodusert."

Han la til at han tidligere hadde store forventninger til KKP da han undertegnet en frihandelsavtale mellom Kina og Australia og forberedte deltakelse i den Kina-styrte «Asia Infrastructure Investment Bank». Dette har imidlertid endret seg senere.

"Mye har endret seg på bare seks år, men det har ikke Australias velvilje i forhold til folk i Kina. Rundt en million kinesere er nå australiere og er et fint tilskudd til landet vårt", sa han. "Australia ønsker å handle, investere og besøke Kina, men ønsker ikke videre trakassering og å være tyggegummien under Kinas støvel."

Abbott ba demokratiske allierte stå solidarisk med Taiwan mot Beijings økte aggresjon, som han bemerket var helt og fullt kommunistregimets skyld.

"De har oppdaget at den relative makten kan ha nådd toppen med en aldrende befolkning, en økonomi som sakker av og finanser som knirker. Det er fullt mulig at Beijing raskt kan angripe andre katastrofalt", sa han.

"Vår utfordring er å prøve å forsikre at det utenkelige forblir usannsynlig og at det mulige ikke blir det sannsynlig", la han til. Han la vekt på at ethvert forsøk fra Beijing på å tvinge Taiwan, bør møtes med "uberegnelige konsekvenser".

"Hvis vi ønsker en bedre verden, er ingenting mer presserende akkurat nå enn solidaritet med Taiwan", sa han. "Jeg vil ikke slutte med å be deg være trygg, snarere noe edlere og høyere; være fri."

Det kinesisk statseide mediehuset The Global Times advarte den 6. oktober de nåværende australske parlamentsmedlemmene om at de ikke bør følge Abbotts eksempel og besøke Taiwan. De hevdet at det ville forårsake "uopprettelig skade".

Abbott er den andre av tidligere australske statsministre som har talt på forumet etter Malcolm Turnbull.

Han ankom Taiwan den 7. oktober og fortalte at han var der på egne vegne og ønsket å hjelpe den selvstyrte øya med å avslutte den internasjonale isolasjonen.

Abbott støtter Taiwan sin inntreden i den 11-nasjoners sterke, omfattende og progressive avtalen for Trans-Pacific partnerskap, i stedet for Kina.

Ad i artikkel – AdSense
AD