Den amerikanske kommisjonen gir fengslet Falun Gong-utøver ny oppmerksomhet

Representant Chris Smith taler mens USA’s utenriksminister Antony Blinken vitner for utenrikskomiteen i Washington den 10. mars 2021. Foto: Ken Cedeno/POOL/AFP via Getty Images
16. januar 2022

Fem uker før de olympiske vinterlekene i Beijing 2022 rettet den amerikanske «Congressional-Executive Commission on China» (CECC) på ny sin bekymring for en fengslet, kinesisk Falun Gong-utøver og oppfordret regimet til å stanse forfølgelsen av Falun Gong.

Den 27. desember fokuserte CECC i et twitter-innlegg i Deng Cuiping på en tidligere grunnskolelærer i byen Yuxi i Yunnan-provinsen. Læreren soner en seksårig fengselsstraff for å ha distribuert Falun Gong-materiell i Kina. CECC krevde en slutt på over tjue års grufulle overgrep og tortur mot gruppen.

Dette er den siste i en rekke CECC-rapporter i forbindelse med et sosialt medieprosjekt kjent som #OlympicPrisoner; en hashtag ment for å sette fokus på kinesiske borgere bak regimets blankpolerte fasade.

Den 2. desember orienterte lederne av CECC, senator Jeff Merkley (Demokratene, Oregon) og representanten James McGovern (Demokratene, Massachusetts), om prosjektet som vil fortsette frem til åpningsseremonien av lekene.

Senator Marco Rubio (Republikaner, Florida) nevnte også Deng som et av ofrene for kommunistregimet, i en pressemelding den 20. juli under markeringen at det er 22-år siden Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) begynte å forfølge Falun Gong.

Rubio oppfordrer Beijing til å «slutte å undergrave religionsfriheten og oppheve forbudet mot å praktisere Falun Gong, en gang for alle». Han sa at KKP må løslate alle personer og utøvere som sitter i forskjellige interneringssentre over hele Kina.

Deng ble funnet skyldig i religiøs aktivitet den 24. februar 2017 og bøtelagt med nesten 1500 dollar, ifølge den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet, U.S. Commission on International Religious Freedom.

Hun ble arrestert den 24. juli 2016 sammen med fire andre utøvere, ifølge Minghui.org som er et amerikansk-basert nettsted som dokumenterer KKP’s forfølgelse av Falun Gong.

Mellom 2006 og 2009 satt Deng fengslet i 3 år på grunn av sin overbevisning. Der opplevde hun stadig mental og fysisk tortur.

Nå er Deng internert i kvinnefengsel nr. 2 i Yunnan-provinsen, et fengsel som er beryktet for sin umenneskelige behandling av Falun Gong-utøvere, ifølge Minghui.

Da utøver Ding Guiying døde, var hun i 70-årene. Hun døde den 15. januar 2021 mens hun var internert i fengselet.

Xu Chunfeng er en annen utøver som ble tvunget til å svelge uidentifiserte medikamenter tre ganger om dagen mens hun satt i fengselet fra den 14. desember 2017 til 22. november 2019. Der ble hun rammet av sviktende hukommelse og alvorlig diaré.

I fengselet var også Wu Yun som var 43 år og ble tvunget til å jobbe 16 - 17 timer per dag.

Falun Gong, også kjent som Falun Dafa, er en gammel, kinesisk åndelig metode som består av rolige meditasjonsøvelser og moralske læresetninger som fremmer sannhet, medfølelse og toleranse i hverdagen. Ifølge offisielle tall toppet metodens popularitet seg i Kina på slutten av 1990-tallet, med 70-100 millioner utøvere. KKP har imidlertid forfulgt gruppen av politiske grunner siden 1999.