Delstaten Ohio saksøker Google

Ohios statsadvokat Dave Yost saksøker Google for "diskriminerende og konkurransehemmende oppførsel". Foto: Justin Merriman/Getty Images
10. oktober 2021
AD

Ohios statsadvokat Dave Yost har levert et søksmål mot Google der de anklager teknologigiganten for "diskriminerende og konkurransehemmende oppførsel". Hensikten med søksmålet er å klassifisere Google som en ideell tjeneste og dermed kunne regulere IT-firmaet mer i delstaten.

Google har tidligere blitt gransket av både føderale og delstats-instanser, men søksmålet er det første for å få Google klassifisert som en offentlig tjeneste og slik kunne reguleres strengere.

I søksmålet står det: "De aller fleste av Ohios innbyggere bruker internett og nesten alle anvender Googles søkefunksjon. Google er så allment brukt at det har blitt et verb".

Teknikkgiganten som stort sett har en posisjon som ikke er truet, er et viktig argument for at delstaten skal kunne se på firmaet som en del av allmennytten.

Som bevis på dette, viser søksmålet at "Google dominerer søk på internett, globalt og innenlands". Dominansen er så omfattende at "nesten 90 prosent av alle søk på internett gjøres med Google". På mobile enheter er dominansen enda større. Der gjøres 95 prosent av alle søk med IT-firmaet, heter det.

"Google manipulerer"

Søksmålet sier at det i prinsippet er umulig å bryte dominansen fordi det er vanskelig å komme seg inn i bransjen. Den nevner også at søkemotor-algoritmer forbedres "med hvert utført søk". Med sin lange historie har Google hatt tid på seg til å forbedre sin søkemotor langt utover det konkurrentene har kunnet gjøre.

I dokumentet står det også at tross Googles uttalte oppgave er å "organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og anvendbar", redegjør nettstedet ikke for sine brukere ... at Google manipulerer hvordan de presenterer informasjonen til fordel for egne tjenester og presenterer de søkeresultatene som best fremmer Googles interesser".

Det står også i dokumentene at "søksmålet ikke søker kompensasjon for Googles dominans som søkemotor", og det forsøker heller ikke "å argumentere om Googles dominans er bra eller dårlig når den sees som et isolert fenomen". Disse spørsmålene, ifølge søksmålet, "gjenstår å bli løst på andre måter".

Den delen av stevningen avsluttes med ordene at Google "som en felles bærer og en allmenn ressurs ... ikke bør referere til seg selv på sine resultatsider".

Søksmålet får støtte

Ettersom rettsprosessen skjer ifølge Ohios delstatslover, vil konsekvensene bare gjelde i Ohio. Søksmålet motsetter seg også føderal innblanding i delstatens juridiske prosess mot Google.

En rekke konservative politikere og organisatorer har gitt sin støtte for søksmålet.

Republikaneren Douglas Swearingen, senatorkandidaten J.D. Vance og «Claremont Institute» for konstitusjonell rett (CCJ) har lagt inn en intervensjon til støtte for Ohios søksmål.

I en pressemelding fra Claremont sier instituttets grunnlegger, John Eastman, at "Claremont Institute sitt mål er å beskytte den offentlige samtalen, samt en stabil markedsplass for ideer. Derfor er det en reell og vesentlig interesse i statsadvokatens ønske om å beskytte folk i Ohio til muligheten for å kommunisere og føre en meningsfull, demokratisk samtale i dagens offentlige forum på internett".

En utbredt bekymring over sensuren på sosiale medier har lenge eksistert blant konservative i USA, noe som gjorde at president Donald Trump startet en telefonlinje der folk kunne ringe for å rapportere om hvordan de var blitt sensurert av den føderale regjeringen. Denne bekymringen vokste dramatisk etter at Trump, mens han fremdeles var president i USA, ble utestengt fra Twitter.

"Banebrytende melding"

Til og med Bernie Sanders, som er en uttalt Trump-kritiker, mente at suspensjonen var urovekkende. "Føler jeg meg trygg på at den daværende presidenten ikke kunne uttrykke sine meninger på Twitter? Jeg kjenner meg ikke særlig trygg", sa Sanders i et intervju med New York Times.

I et Twitter-innlegg fra senatorkandidat Vances står det: "Dave Yost fortjener applaus for denne banebrytende pressemeldingen som kan gi Ohio mulighet til å få et meningsfullt tilsyn med store teknologi-firmaer, som Google."

I en pressemelding om saken bemerker Yost at "Ohio er den første delstaten i landet som leverer inn et slikt søksmål.

"Enkelt sagt har Ohios innbyggere hatt ulemper på grunn av Google fordi de ikke har kunnet ta gode beslutninger og fordi de ikke har hatt tilgang til all informasjon. Hvis noen for eksempel søker etter en flyreise og Google presenterer søkeresultat for å styre personen til tjenesten Google Flights, ser ikke brukerne alternativer fra operatører som Orbitz og Travelocity".

Google forsøker å få domstolene til ikke å prøve ut søksmålet.

Ad i artikkel – AdSense
AD