Storbritannia: "Det pågår et folkemord på uigurere"

Det britiske parlamentet klassifiserer enstemmig Kinas overgrep i Xinjiang som folkemord. Utenriksminister Dominic Raab meddeler at parlamentet kutter bistanden til Kina med 95 prosent. Foto: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Etter de siste årenes rapporter om utbredt tvangsarbeid, tvangssteriliseringer, tvangsaborter og hjernevask av barn, klassifiserer også Storbritannia nå KKP’s behandling av uigurer som folkemord. Bistand til Kina reduseres med 95 prosent.

Den 22. april gjorde parlamentet i Storbritannia et enstemmig vedtak om at det kinesiske kommunistregimets behandling av uigurer og andre etniske og religiøse minoriteter i Xinjiang-provinsen er et brudd på menneskerettighetene og et folkemord og oppfordret regjeringen i Storbritannia til å ta i bruk internasjonale lover for å få en slutt på dette.

Det britiske parlamentet blir med dette den tredje lovgivende forsamlingen i verden, etter Canada og Nederland, som gjør en innsats for å klassifisere behandlingen av uigurer som folkemord.

Doninic Raab som er Storbritannias utenriksminister, meddelte også at det britiske parlamentet kutter Storbritannias offisielle bistand til Kina med 95 prosent og at all bistand skal gå til prosjekter som fremmer et åpent samfunn og som forsvarer menneskerettigheter.

Den amerikanske regjeringen avklarte i januar 2020 at det kinesiske regimet begår folkemord og brudd på menneskerettigheter i sin håndtering av uigurer i Xinjiang. De amerikanske representantenes hus har tidligere fått gjennomslag for en resolusjon som pålegger samtlige amerikanske myndigheter å rapportere om brudd på menneskerettigheter mot uigurer.

I forbindelse med den britiske beslutningen henviser de til bevis og vitnesbyrd om konsentrasjonsleirer, masseovervåking, voldtekt, tvangssterilisering og organtyveri. De mener at det er på høy tid at Storbritannia gjør noe.

"Den britiske bevegelsen oppfordrer Storbritannias regjering til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til konvensjonen om forebygging og straff av folkemord og å bruke alle tilgjengelige internasjonale lover for å få en slutt på dette."

Garnett Genuis som er canadisk medlem av IPAC (Inter-Parlamentary Alliance on China), kaller den britiske bevegelsen en milepæl.

«Avgjørelse er nok en milepæl på veien mot rettferdighet for uigurene. En etter en begynner demokratiske parlamenter rundt om i verden å erkjenne at uigurenes lidelse er folkemord», skrev IPAC på Twitter-siden.

Benedict Rogers som er med-gründer av Conservative Party Human Rights Commission, kaller dette en "historisk dag".

Nusrat Ghani som fremmet forslaget, er en av fem britiske parlamentsmedlemmer som har blitt utsatt for sanksjoner av det kinesiske regimet fordi de har vært støtende i synet på menneskerettighetsbrudd mot uigurer i Xinjiang.

Beijing svarte med sanksjoner da USA, Storbritannia, Canada og EU innførte sanksjoner mot de øverste ansvarlige i Xinjiang.

Under debatten sa parlamentsmedlem Sir Charles Walker at alle parlamentsmedlemmene bør ta stilling til denne saken.

"Når en statsmakt innfører sanksjoner mot ett av våre parlamentsmedlemmer på denne måten, retter den egentlig sanksjoner mot samtlige parlamentsmedlemmer. Nå kreves det av oss alle 650 medlemmer at vi står samlet", sa Walker.

Ghani svarte at hun anså dette som at Beijing "sanksjonerte underhuset i et forsøk på å stanse en diskusjon om menneskerettighetsbrudd i Xinjiang". "Det faktum at vi er her i dag og har denne debatten viser at sanksjonene deres har mislyktes".

Samme dag var også det litauiske parlamentet samlet for å få informasjon om brudd på menneskerettigheter i Xinjiang.

Finansministeren i Storbritannia sier at «den innenlandske finanskrisen" forårsaket av viruset har tvunget Storbritannia til å kutte i internasjonal bistand fra 0,7 prosent av BNP til 0,5 prosent.

Ifølge utenriksminister Raab er omdisponeringen av den gjenværende bistanden for å sikre at Storbritannias brukte midler skaper "maksimal strategisk kontinuitet, innvirkning og verdi for skattebetalernes penger".

Storbritannias relasjon til det kinesiske regimet har havarert de siste årene på grunn av hendelsene i Hong Kong, telekommunikasjonstjenesten Huawei, kinesisk nettangrep på britiske institusjoner og fordi Storbritannia offisielt klassifiserer KKP's behandling av uigurene som folkemord. BBC har som følge av sine reportasjer om Xinjiang blitt forbudt i Kina.

Iain Duncan Smith som er forhenværende leder av det konservative partiet og en av de som ble utsatt for sanksjoner fra Beijing, ønsker redusert bistand til Kina velkommen og stiller seg spørrende til "hvorfor vi må sende bistand til verdens nest rikeste land".

"Det er velkomment. Det finnes også andre transaksjoner i Storbritannia som må opphøre fordi de driver et diktatorisk, fryktelig og faktisk forferdelig regime", sa han til avisen The Sun.

Ad i artikkel – AdSense
AD