Beijing erstatter Confucius-instituttene med Luban-workshop

Propaganda-organisasjoner

Bildet viser en strekning av den første jernbanen mellom Kina og Laos, en viktig del av Kinas infrastrukturprosjekt "Ett belte, en vei". Foto: Aidan Jones/AFP via Getty Images
26. desember 2022
AD

De siste årene har det kinesiske kommunistregimet startet utdanningssentre i mange land for å erstatte propagandaorganisasjonen Confucius-instituttene. De går under navnet Luban-workshop.

Det første Luban-verkstedet ble grunnlagt i Thailand i 2016, ifølge en rapport fra «Voice of America» (VOA). For øyeblikket er åpnet 25 sentre i 19 land rundt om i verden.

Modellen for Luban er i utgangspunktet den samme som for Confucius-instituttene. Det er utdanning finansiert av den kinesiske staten, som søker partnere i utlandet.

Budskapet er at (regimet) er svært generøst og tilbyr teknologi.

— Feng Chongyi, Professor ved University of Technology i Sydney

De tilbyr kurs ve lokale skoler og underviser i kinesisk standardteknologi. Elevene jobber etter endt eksamen med lokale prosjekter som er koblet til Kinas infrastruktur-prosjektet "Ett belte, en vei", ifølge VOA.

De tekniske utdanningssentrene har fått navnet etter den legendariske, gamle oppfinneren Lu Ban som levde under Zhou-dynastiet (507–444 f.Kr.).

Gjennom workshopene utøver Kina sin politiske og økonomiske innflytelse, samtidig med ekspansjonen av «ett belte, en vei». Eksempler er de internasjonale jernbanene i samarbeidslandene, slik som jernbanen mellom Mombasa og Nairobi i Kenya, den ungarsk-serbiske jernbanen og jernbanen mellom Kina og Laos.

Luban-workshoper i samarbeidsland har startet kurs i automatisering, industriell robotteknikk, nye energiformer, jernbane, biler, maskiner og elektronikk.

De siste årene har Xi Jinping ofte markedsført Luban-workshopene i forbindelse med internasjonale møter. Ved åpningsseremonien for forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid i 2018 foreslo Xi at ti Luban-workshoper skulle starte i Afrika.

Da Xi tidligere i år møtte presidentene for Turkmenistan, Tadsjikistan og Kirgisistan, snakket han også om å etablere Luban-workshoper i disse landene.

Feng Chongyi som er professor ved «University of Technology» i Sydney i Australia, sier til Epoch Times at Kina har et enormt propagandabudsjett for å lansere initiativ som Luban-workshopene.

Grupper som driver regimets interesser, tjener penger på å engasjere seg i slike prosjekter, ifølge Feng.

Luban-workshopenes viktigste mål er å fungere som Kommunistpartiets propagandainstrument utenlands. Med partiets egne ord er dette å "fortelle kinesiske historier på en god måte".

«Budskapet er at (regimet) er svært generøst og tilbyr teknologi. Målet er å kjøpe menneskers hjerter», sier han.

Ifølge Feng har Kommunistpartiet evnen til å gjøre dette fordi de tar det kinesiske folkets penger. Det er ikke noen overvåkning av hvordan regimet bruker pengene.

«Da mennesker rundt om i verden tidligere pratet om den kinesiske kulturen, tenkte de på Confucius. Mange mennesker hadde et godt inntrykk av Confucius, så Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) brukte varemerket Confucius-institutt for å eksportere sin ideologi», sa Feng.

«Men fordi de har blitt så aggressive, har de blitt boikottet av mange land og kan ikke fortsette slik lenger. Så KKP endret navnet», sa Feng.

Li Yiuanhua som tidligere var dosent ved «Capital Normal University» i Beijing, sier til Epoch Times at Kinas infiltrasjon skjer over alt i verden.

«Ved siden av institusjoner og bedrifter som Confucius-instituttet og Luban-workshopene har de kinesiske ambassadene alltid kontrollert kinesiske organisasjoner i utlandet», sa Li.

Ifølge Li eksporterer Kina sin totalitære politikk direkte til andre land og undergraver lovene i vertslandene. Noen land har forstått trusselen fra Kina, mens andre enda ikke har gjort det.

Ad i artikkel – AdSense
AD