Barn i Kina diagnostisert med leukemi etter å ha fått kinesisk vaksine

Barn står og venter på å få vaksine mot COVID-19 på et vaksinasjonssenter i Wuhan i Kina den 18. november 2021 Foto: Getty Images
27. mars 2022
AD

Etter å ha fått sin første dose med COVID-19-vaksine fikk Li Juns fireåring feber og hoste som raskt ble bedre etter å ha fått intravenøs behandling på sykehuset. Etter andre vaksinedose skjønte faren at noe var galt.

En hevelse dukket opp rundt datterens øyne og forsvant ikke. I flere uker klaget hun på smerter i beina. Der begynte det å komme blåmerker, tilsynelatende ut av ingenting. Noen få uker etter den andre dosen i januar ble 4-åringen diagnostisert med akutt, lymfemisk leukemi.

"Mitt lille barn var helt frisk før vaksinedosen", fortalte Li (et alias) fra Kinas nord-sentrale provins Gansu til Epoch Times. "Jeg tok henne med til en helsesjekk. Alt var normalt."

Han er blant hundrevis av kinesere som tilhører en gruppe på sosiale medier som selv sier å lide av eller har et husholdningsmedlem som lider av leukemi etter å ha tatt den kinesiske vaksinen. Åtte av dem bekreftet situasjonen da de ble kontaktet av Epoch Times. Navnene til intervjuobjektene holdes tilbake for å beskytte sikkerheten deres.

Leukemi-tilfellene dukket opp på tvers av alders-grupper og er fra alle deler av Kina. Men Li og andre har spesielt pekt på en økning av pasienter i den yngre aldersgruppen de siste månedene. Dette er samtidig med regimets bestemmelse fra oktober i fjor å vaksinere barn mellom tre og elleve år.

Lis datter fikk den første injeksjonen midt i november 2021 etter forespørsel fra barnehagen. Hun får nå cellegift ved sykehuset Lanzhou «No. 2 People’s Hospital» der minst 20 barn blir behandlet for lignende symptomer, de fleste mellom tre og åtte år, ifølge Li.

"Sykehuslegen fortalte oss at fra november har antall barn som kommer til den hematologiske avdelingen for å få behandling for leukemi, blitt doblet i forhold til fjoråret, og de mangler senger", sa han.

Li hevdet at minst åtte barn fra Suzhou-distriktet der han bor, har nylig dødd av leukemi.

Sykehusets hematologiske avdeling kunne for øyeblikket ikke komme med kommentarer.

Nasjonalt press

Omtrent 84,4 millioner barn i alderen tre til elleve år har blitt vaksinert per 13. november, ifølge siste tall fra «China’s National Health Commission», noe som tilsvarer mer enn halvdelen av befolkningen i denne aldersgruppen.

Det va en del motstand fra kinesiske foreldre da kampanjen for å vaksinere barn først ble iverksatt. De uttrykte bekymring rundt manglende data om virkningene av kinesiske vaksiner på barn. Vaksinene kommer fra to kinesiske legemiddel-produsenter, Sinopharm og Sinovac. De har en effektivitet på henholdsvis 79 og 50,4 prosent, basert på tilgjengelige data fra tester utført på voksne.

Det er begrenset informasjon om helseeffekten fra disse vaksinene på barn, og Verdens helse-organisasjon sa i slutten av november at de ikke har godkjent disse to vaksinene til nødbruk på mindreårige.

Epoch Times Photo
Barn står og venter på å få vaksine mot COVID-19 ved et vaksine-senter i Wuhan i Hubei provinsen i Kina den 18. november 2021. Foto: Getty Images

Men foreldre som var nølende til å vaksinere barna sine, har blitt utsatt for press for å etterkomme ønsket. Noen fortalte at de mistet bonus på arbeidsplassen eller ble snakket til av sine overordnede. I andre tilfeller ble barna deres utsatt for ulike former for straff som varierte fra å miste belønninger til å bli utestengt fra skolen, som i tilfellet med Wang Longs 10-årige sønn.

"Skolen sa til oss i fjor at vi måtte la ham vaksineres på en bestemt dato, ellers får han ikke delta i undervisningen", fortalte Wang fra Kinas østlige provins Shandong til Epoch Times.

Gutten fikk sin andre dose den 4. desember 2021. En måned etter begynte han å føle utmattelse og hadde lav feber. Han er nå innlagt ved Shandong «University Qilu Hospital» der han behandles for akutt leukemi, diagnostisert den 18 januar 2022.

Sensur

På WeChat som er den kinesiske alt-i-ett-plattformen, har Li blitt kjent med over 500 pasienter eller familiemedlemmene deres som er i den samme situasjon.

Det lokale smitteverns-kontoret som Li og andre har henvendt seg til, lovet å etterforske dette. Men forsøkene endte uten unntak med at myndighetene erklærte leukemi-tilfellene som "tilfeldige" og dermed ikke relatert til vaksinen.

Myndighetene sa det samme i 2013 etter at det var over ti dødsfall blant 3-4-åringer. De hadde alle tatt hepatitt-B-injeksjoner.

Men Li og andre i lignende situasjoner er langt fra overbevist.

"Jeg tør påstå at de ikke gjorde noen verifisering, de gikk bare gjennom sakene som var gjort", sa Li.

Li mistenker at myndighetene prøver å villede ham. Myndighetene kunne fortelle at et panel med eksperter ville starte en etterforskning i provinsen hans. Da han ringte det lokale helsekontoret, sa de at de ikke kjente til noen slike løfter og la til at rapporter om slike tilfeller aldri hadde nådd dem.

Li og andre som søker nøyaktig informasjon om denne saken, har liten sjanse til å bli hørt. De er stilt overfor det omfattende kinesiske sensurmaskineriet som konstant filtrerer vekk alt som blir dømt til å være skadelig for det kommunistiske regimets interesser.

"Informasjonen blir blokkert i samme øyeblikk som vi forsøker å legge den ut på nettet. Det er umulig å sende den ut", sa Li.

Da Kinas to høyeste politiske instanser møttes sist uke til den viktigste, årlige samlingen i det som Beijing kaller for "To sesjoner", kom Li ut i WeChat-gruppen med ideen om å be om oppmerksomhet fra myndighetene med en petisjon i hovedstaden.

Den meldingen ble umiddelbart tiltrukket myndighetenes oppmerksomhet.

"Politiet ringte til oss, en etter en", sa Li. "De sa at vi hadde diktet opp saker og beordret oss til å trekke oss fra chatte-gruppen."

Ifølge Li er det tegn som tyder på at myndighetene er fullt klar over saken. Leger som mottar pasienter med lignende symptomer, spør dem først om de har tatt vaksinen, sa han, idet han henviste til informasjon han hadde fått fra WeChat-gruppen.

"Fått den, ville de si, og det er alt", sa han om legenes spørsmål.

Li fikk den samme reaksjonen da han ringte en åpen linje til den kinesiske, statlige kringkasteren CCTV i håp om å få media-omtale.

"Med en gang vi sa at barnet hadde tatt COVID-19-vaksine, spurte de om hun hadde fått leukemi. De visste det", sa Li. "De sa at de fikk alt for mange oppringninger på grunn av dette."

Residents Receive Third Dose Of COVID-19 Vaccines To Avoid Winter Resurgence
Folk bærer munnbind mens de står i kø for å få COVID-19-vaksine på et vaksinasjons-senter i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina den 18. november 2021 Foto: Getty Images

Desperasjon

Kostnaden for behandling er estimert til rundt 400.000 til 500.000 yuan (63.093 til 78.867 dollar), mer enn 20 ganger en gjennomsnittlig årsinntekt.

Wang som har en 10-åring som ble diagnostisert med leukemi, er den eneste i familien med inntekt og strever allerede med å betale avdragene på boliglånet. Han mottok omtrent 1.000 yuan (157 dollar) fra statens velferdsprogram for å betale sønnens behandling.

"Jeg ble på sykehuset til klokken fire kvelden før", sa Wang idet han føyde til at nyhetene har "knust" guttens mor.

"Hvis han hadde arvet diagnosen fra familien, hadde vi akseptert det som vår skjebne", sa Wang. "Men han ble syk på grunn av vaksinen. Jeg kan bare ikke forsone meg med det."

Li har i mellomtiden lånt penger av slektninger for å kunne betale for sykehusoppholdet. Penger drypper inn i form av sedler på 20 og 30 yuan, tilsvarende noen få dollar, sa han.

Li har verken hørt fra myndighetene eller fra media.

Vennen som arbeider ved det lokale helsekontoret og overvåker distribusjonen av vaksiner, har sagt at det er ikke noe håp i denne saken.

"Myndighetene vet at man kunne få leukemi, men "armen betyr ingen ting for låret", sa vennen til ham, idet han refererte til et kinesisk uttrykk. "Dette er en nasjonal sak."

Gu Xiaohua bidro til denne nyheten.

Ad i artikkel – AdSense
AD