Avokado. En sunn godbit

Den avokadobaserte sausen, guacamole, stammer fra Mexico. Foto: Nikodem Nijaki/CC BY-SA 3.0
26. mai 2024
AD

Det er noe helt spesielt med avokado. Den runde formen, myke konsistensen og den milde, nøttelignende smaken gjør avokadoen til en sanselig opplevelse å spise. Avokadoen er dessuten full av sunne fettsyrer, mange vitaminer og mineraler som gjør den til en riktig superfrukt.

Avokadoen antas å ha sin opprinnelse fra Sør- og Mellom-Amerika. Det er funnet rester av frukter i Mexico som trolig er 9.000 år gamle. Nå for tiden dyrkes avokado over hele verden der klimaet er tropisk eller subtropisk.

Pærer og avokado ligner en livmor i form.

Pærer, i likhet med avokado, har en livmorlignende form. Begge fruktene sies å ha positiv effekt på kvinners helse.  En god venn som har satt seg godt inn i temaet, kunne fortelle meg at å spise en avokado en gang i uken, hjelper med å balansere hormonene og forebygge underlivsproblemer.

Om det er sant eller ei, kan jeg ikke si, men forskning har vist at avokado faktisk kan beskytte mot en rekke sykdommer.

Næringsrik

Avokado inneholder mange ulike næringsstoffer og sunt enumettede fettstoffer som bidrar til å minske det såkalte dårlige kolesterolet og øke det gode. Omega3-fettsyrer anses å beskytte mot ulike hjertesykdommer og slag, forebygge rynker, forbedre hjernefunksjonen og lindre leddsmerter.

Frukten er rik på kalium som hjelper til å regulere blodtrykket og er bra for musklene. Til og med magnesium, folsyre og vitaminene C, A og B er i avokado og er viktig for helsen.

Avokado inneholder også flere antioksidanter, stoffer som trolig minsker risikoen for flere alvorlige sykdommer.

Studier har vist at avokado hemmer veksten av flere kreftformer, blant annet bryst- og prostatakreft. Ved Ohio universitet i USA har forskere funnet ut at næringsstoffer fra avokado kan forebygge kreft i munnhulen. Forskning har vist at avokado også kan beskytte leveren.

For skjønnhet

Avokado er kjent for å være et brukbart skjønnhets-produkt for både hår og hud. Den er rik på E-vitamin, noe som forbedrer hudens smidighet og gir håret glans. Avokado brukes ofte i ansiktsmasker.

Umoden avokado bør modnes i romtemperatur. Det går derimot fint å oppbevare moden avokado i kjøleskapet.

Avokado blir ofte brukt i forretter.

Det er mange måter å bruke avokado på. Vanligvis spises den rå til forrett og i salater. Mange liker den sammen med rogn eller skalldyr.

Den avokadobaserte kalde sausen, guacamole, stammer fra Mexico og er et vanlig tilbehør til mexikanske retter, som tacos. Most avokado blandes med salt, pepper og flere andre krydder etter smak, som for eksempel hvitløk, chilipepper, fersk koriander og tomat. Press gjerne saft fra lime eller sitron. Hvis du vil drøye sausen, kan du blande inn litt yoghurt, rømme eller crème fraîche.

Selv foretrekker jeg helt enkelt å skjære avokadoen i to og spise den med med en teskje. Jeg topper den med litt urtesalt og spiser sakte og med nytelse i håp om at den samtidig gjør godt for hormonene mine.

Kilder: "Research News Ohio State University", J"ournal of Agricultural and Food Chemistry", "Natural News", "Nyfiken Vital"

Ad i artikkel – AdSense
AD