Arrestert seks ganger for sin tro. Døde etter løslatelsen

I løpet av interneringen ble han utsatt for tortur og brutale slag

Falun Gong-utøvere arrangerer en parade for å markere 20-årsdagen for forfølgelsen av Falun Gong i Kina. Washington DC den 18.juli 2019. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times
19. september 2021

En mann fra nordøstre Kina døde i august på grunn av Det kinesiske kommunistpartiets forfølgelse. Årsaken var at han nektet å frasi seg sin tro.

Quande Jiang var 66 år og en god ektemann og far. Han døde den 26. august 2020, seks uker etter at han ble løslatt fra fengselet.

Både han og konen ble arrestert i hjemmet i juli. Årsaken var deres tro på sannhet, medfølelse og toleranse, prinsippene innen Falun Gong som er en kinesisk, åndelig meditasjonsmetode med gamle røtter. Ifølge en rapport på nettsiden minghui.org som dokumenterer Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) forfølgelse mot metoden, er Falun Gong kjent for å minske stress og gi mer energi.

Quande Jiang fra Jilinprovinsen i Kina Foto: minghui.org

Da Jiang ble arrestert, var han allerede utmagret og ved dårlig helse på grunn av år med kontinuerlig tortur etter tidligere arrestasjoner. Da han ble løslatt, ble helsen verre. Han fikk daglig intravenøst, til han døde. Konen sitter fremdeles i fengsel, og myndighetene nekter henne å delta i begravelsen.

Forfølgelse

Jiang arbeidet tidligere for et kornlagerbyrå. Før han begynte å øve Falun Gong i 1997, var han kjederøyker og drakk ofte alkohol. Da bestemte han seg for å "slutte med sine dårlige vaner". Relasjonen til familien ble bedre, hudsykdommen hans forsvant og han ble fri fra hjerteproblemene.

Snart ble likevel Jiang en målskive for KKPs kampanje som startet i 1999 for å utrydde metoden. På grunn av de gode helseeffektene og fokuset på åndelighet og moral, vokste Falun Gong i popularitet i løpet av 90-tallet.

Den første gangen han ble arrestert, var i september 1999. I løpet av sine 60 dager i fengselet ble han utsatt for tortur. Han ble i lange perioder tvunget til å sitte på en ørliten krakk eller gjøre tungt arbeide, som å "bære sekker med bønner som veide over 90 kg".

Det varte ikke lenge før han ble arrestert en andre- og en tredje-gang i begynnelsen av 2000 fordi han var i Beijing og krevde retten til å utøve Falun Gong. Totalt satt han i varetektsfengsel i omtrent et år og åtte måneder.

Tortur

På grunn av at han nektet å frasi seg sin tro, ble han i løpet av denne tiden brutalt mishandlet, måtte sitte i isolasjon i en måned og ble tvunget til å sitte på et trebord med beina i kors i et lite, fuktig rom sammen med 20 andre Falun Gong-utøvere. Han ble dessuten forhindret i å sove.

Jiang ble arrestert for fjerde gang den 8. november 2002 fordi han hadde produsert informasjonsmateriell om metoden. Han satt varetektsfengslet i over et år før han i 2004 ble dømt til 11 års fengsel fordi han holdt fast ved sin tro.

En del av torturen han ble utsatt for i løpet av denne tiden, var at han ble tvunget til å sitte på en benk med beina bundet, ha en plastpose over hodet og bli stukket med skarpe bambus-pinner på brystvortene og fingrene.

Maleri av en torturscene der fingrene blir stukket med skarpe bambuspinner. Foto: minghui.org

De satte håndjern på ham og ristet brutalt på håndleddene. De dro hendene hans, med håndjern på, fra ryggen til fremsiden av kroppen ti ganger. Dette forårsaket at den høyre armen hans brakk og forårsaket en permanent skade.

I løpet av Jiangs tid i fengsel ble han regelmessig mishandlet, og han mistet de fleste tennene. Han satt i isolasjon i flere måneder, ble sjokkbehandlet med elektriske batonger, og armer og bein ble bundet fast i ulike retninger.

Etter hvert ble han sluppet fri. Før to år hadde gått, ble han arrestert den 3. september 2015 for femte gang fordi han hadde snakket med folk på bussen om sin tro. Han fikk en bot tilsvarende 1000 kroner og satt i varetekt i 15 dager.

Han ble arrestert for sjette gang den 25.januar 2016, da sammen med konen.