Analyse: Kinesiske firmaer kan følge Didi ut av Wall Street midt i Beijing-protestene

En taxisjåfør bruker Didi Chuxing-appen mens han kjører langs en gate i Guilin i Kinas sydlige Guangxi-region. 13.mai 2016. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
19. desember 2021
AD

Kinas nettbaserte, fremadstormende gigant Didi Chuxing (Didi) kunngjorde den 2. desember at de gikk ut av New York Stock Exchange og flyttet til Hong Kong etter at de hadde vært gjennom fire måneders offisiell etterforskning. Didis tilbaketrekning er knyttet til Kinas hemmeligholdelse av data, så vel som nye, strenge reguleringer av kinesiske selskaper på aksjemarkedet.

Didis brå endring ble ifølge eksperter gjort under tvang av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) granskning.

Dagen før Didis kunngjøring av endringen, hadde "Securities and Exchange Commission" (SEC) i USA iverksatt regler for å implementere «Holding Foreign Companies Accountable Act» som ble undertegnet av tidligere president Trump i desember 2020.

"Hvis du vil sette offentlig sikkerhet i USA på dagsorden, må firmaene som sjekker regnskaps-bøkene dine, bli gjenstand for inspeksjon av PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board)", sa SECs formann Gary Gensler i en uttalelse.

Wang Xianbin som er direktør i Gasgoo Forsknings-institutt, fortalte til Reuter at det kunne komme en bølge av kinesiske selskaps-aksjer som ville trekke seg ut av børsen. Det gjelder aksjer til store data-selskaper, særlig de som involverer geografisk informasjon og personlig informasjon.

Epoch Times Photo
En digital tavle på gulvet til New York børs (NYSE) viser tallene mot slutten av dagen i New York City. 2. des. 2021. Foto: Spencer Platt/Getty Images

Før den såkalte avnoteringen hadde Beijing allerede begynt å etterforske Didi, ifølge nye cyber-sikkerhetslover som de iverksatte samtidig som Didi gikk på børsen.

Den 10. juni 2021 innførte Beijing den nasjonale datasikkerhetsloven. En måned senere innførte de foreløpige cyber-sikkerhets-forskrifter. Forskriftene krever at "de som opererer med personlig informasjon om mer enn en million brukere og som opererer offentlig utenlands, må søke om godkjennelse ved cyber-sikkerhets- og sensur-kontoret", ifølge det statligeide mediet People’s Daily.

Didi faller inn i den kategorien.

Selskapet debuterte den 30.juni 2021 på Wall Street, uten noen markering, samtidig med de nye lovene og forskriftene. På den tiden hadde selskapet over 15 millioner brukere daglig, ifølge «South China Morning Post». Reuters rapporterte i 2018 at Didi hadde 550 millioner brukere i Kina.

Det kinesiske regimet begynte å overvåke selskapet noen dager senere. To dager etterpå ble Didis app tatt ned. Den 9.juli tok offisielle tjenestemenn ned 25 app'er som hadde forbindelse med Didi. Den 16.juli overtok sju avdelinger i fellesskap over etterforskningen av Didi.

Å beskytte sensitive data er et primært fokus for KKP som ønsker å flytte selskaper til Hong Kong. Didi hadde store mengder data, inkludert data om folk som jobbet i topp, statlige byråer som er samlet inn siden 2015, i følge en rapport fra 8. juli 2021 av Bloomberg. To år etter lanserte Didi en app for å spore kjøretøy.

"Jeg tror at Kina har gjort det klart at de ikke lenger ønsker at teknologi-selskaper skal børsnoteres i USA, fordi det fører dem inn under lovgivningen til regulatorer i USA", fortalte den regionale lederen for Asia ved «Cambridge Associates, Aaron Costello» til CNBC samme dag som Didi meldte seg ut av børsen.

USA’s jurisdiksjon (domsmyndighet) inkluderer inspeksjon fra PCAOB, som Kina og Hong Kong "historisk sett" er uenige i, ifølge SEC-leder Gensler.

Costello føyde til at han forventer at nesten alle de registrerte, kinesiske teknologi-selskapene i USA i stedet vil melde seg inn ved børsen i Hong Kong eller i moderlandet Kina.

Kinas nåværende sikkerhetslov fastsetter at utenlandsk verdipapirtilsyn ikke kan etterforske eller samle bevismateriale i Kina. Et hvilket som helst annet selskap eller individ kan ikke få tak i dokumenter relatert til forretninger som har med verdipapirvirksomhet utenfor Kina å gjøre.

KKP kan nekte at store, kinesiske selskaper med sensitive, store data går til New York-børsen, fortalte Zhang Chengyu som er nestleder ved det Beijing-baserte «Shiji Hongfan Asset Management Co» til Reuters den 3. desember 2021.

Synspunkter uttrykt i denne artikkelen er meningene til forfattere, og samstemmer ikke nødvendigvis med synspunktene til The Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD