Aktivist-aksjonær anklager Disney for «medvirkning til folkemord i Kina»

Folk passerer en reklame for Disneys Mulan-film på en kino i et kjøpesenter i Bangkok den 8. september 2020. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP via Getty Images
27. mars 2022
AD

En aktivist-aksjonær fremla en resolusjon under Walt Disneys årlige aksjonærmøte den 9. mars. Det ble stilt spørsmål om hva som gjøres i selskapet for å måle hvilken innvirkning aktivitetene deres har på menneskerettighets-situasjonen i land som Kina.

Tiltaket ble introdusert av «National Legal and Policy Center» (NLPC), som er en Virginia-basert interessegruppe, i lys av Disneys mangeårige godlynte forhold til den kommunistiske regjeringen i Kina, som rettmessig har blitt anklaget for slaveri, tortur og folkemord”, ifølge en nylig uttalelse. Gruppen anklaget også selskapet for «medvirkning til folkemord i Kina».

Resolusjonen, som mislyktes, forsøkte å få Disney til å forplikte seg til å utstede en årlig rapport angående overvåkning av forretningsvirksomhetens innvirkning på menneskerettighetene i utlandet, også i Kina.

Det er ingen tvil om Walt Disneys evne og vilje til å trekke seg ut av et marked på grunn av bekymringer om regimets oppførsel; selv et veldig stort og lukrativt marked. Den 10. mars bestemte selskapet at det ville stoppe all virksomhet i Russland etter at de uken før hadde kunngjort at de ville slutte å utgi nye filmer i landet som svar på Moskvas invasjon av Ukraina.

Samtidig bruker filmstudioet enormt store summer på å produsere filmer i Kina, nå nylig det 200 millioner dollar fantasy-action-eposet «Mulan». Kina er også et ledende marked for animerte Disney-filmer, inkludert kassasuksesser som «Finding Nemo», «WALL-E» og «Toy Story»-serien.

Under aksjonærmøtet karakteriserte Paul Chesser som er leder av NLPC’s «Corporate Integrity Project», organisasjonens forespørsel som beskjeden og rimelig og uttrykte frustrasjon over mottakelsen resolusjonen møtte fra Disney-lederne.

«En årlig rapport om menneskerettigheter er alt vi ber om fra Walt Disney Company. Men Disneys styre sier at det er bortkastet tid og penger, sa Chesser.

Chesser konstaterte at mangel på interesse for å iverksette tiltak mot kinesiske menneskerettigheter, er det han kaller Disneys svært proaktive holdning til en rekke «social justice-initiativer», som fjerning av historiske symboler i offentlige visninger som anses som støtende, pålegg om «fornærmende» raseopplæringsprogrammer for ansatte og innføring av innholds-advarsler i populære Disney-filmer som «Fantasia» og «Dumbo».

I innlegget sitt tok Chesser spesielt avstand fra innspillingen av 2020-filmen «Mulan» i Kinas Xinjiang-region som er allment kjent som hovedsete for det kommunistiske regimets forfølgelse av uigurene og som karakteriseres som folkemord av amerikansk regjering og andre.

«I stedet for å ta avstand fra Xinjiang og den voldelige regjeringen som styrer regionen, filmet Disney «Mulan» der. I filmens rulletekst takket de deretter de lokale myndighetene for hjelpen under filminnspillingen», sa Chesser.

Per i dag har ikke Walt Disney Company svart på forespørselen om en kommentar om dette til Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD