Hevder at vindturbiner svekket helsen - vant i retten

Et fransk par vant en juridisk kamp etter påstander om dårlig helse på grunn av vindkraftverk i nærheten av boligen deres. Foto: Bilbo Lantto
5. desember 2021

En fransk domstol har erkjent at "turbinsyndrom" eksisterer. Dette skjedde etter at det franske paret Christel og Luc Fockaert klaget over at helsen deres ble dårligere som følge av å bo i nærheten av seks vindkraftverk, skriver The Guardian.

Ifølge avisen tilkjennes paret 110.000 euro (tilsvarende 1 143 000,- norske kroner) i skadeserstatning, som skal betales av energifirmaet Sasu, Margenes Energie og Sasu Singladou Energie som drifter vindkraftparken. Dommen er den første i sitt slag i Frankrike.

Christel og Luc Fockaert hevder at de var rammet av flere ulike helseproblemer, som hodepine, søvnvansker, depresjon, svimmelhet, tinnitus og kvalme, i to år. De sier at dette skyldes vindkraftverkene som lå 700 meter fra boligen deres i Fontrieu i sør-Frankrike.

De hevder at helseproblemene forsvant etter at de flyttet fra området i 2015.

"Vi forsto det ikke direkte. Men sakte men sikkert innså vi at problemet kom fra turbinene", sier Christel Fockaert til The Guardian.

Emmanuel Forichon, som er med i miljønettverket Toutes Nos Énergies – Occitanie Environnement, sier til avisen at saken kan bli veiledende.

Kontakt journalisten: [email protected]